Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 6 dec 2021

5 x verrassende manieren om te koken met bloemkool van Niven* & Virginie

Als ze ergens wel van wanten weten met groenten, dan is het wel bij restaurant Triptyque in Wateringen. In dit restaurant van chef Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz wordt gekookt volgens hun befaamde 80/20-filosofie. Oftewel: 80 procent groente, 20 procent vlees of vis. Wij vroegen Virginie en Niven om inspiratie voor koken met bloemkool.

Niven & Virginie: “Groente! Je kunt ons eigenlijk niet blijer maken. Groenten zijn zo prachtig, zo ontzettend leuk om mee te koken en te variëren. Niet alleen in ons restaurant koken we dolgraag met groente, ook thuis genieten we van groentegerechten.

Om onze gerechten met jullie te delen en jullie hopelijk te inspireren hebben we dit jaar ons nieuwe kookboek uitgebracht vol met mooie groente menu’s. Allemaal bij elkaar passende gerechten die zorgen voor een feestelijke avond, of gewoon een heerlijke avond alleen of samen. Geen tijd om het gehele menu te bereiden? Geen zorgen, al de gerechten kunnen ook gemakkelijk alleen gemaakt worden. Toegankelijke maar toch verrassende recepturen voor thuis!”

Inspiratie voor koken met bloemkool

Wat zijn de tips voor koken met bloemkool van Niven & Virginie? Grillen, in de oven, in een mousseline, zoetzuur, en croûte.

Virginie & Niven: “Een oer-Hollandse groente, bloemkool! Vroeger vaak gemaakt met een kaassaus. Wij bereiden hem graag:

  • … op de BBQ met een vleugje nootmuskaat en stoofvlees on the side
  • In een mousseline van bloemkool met wat amandelolie en crunch van gerookte amandelen.
  • Een feestelijke bereiding van bloemkool? Maak dan een mooie en croûte.
  • Liever een kleinere bereiding? Kies dan voor zoetzuur, erg lekker bij de borrel of als tafelzuur bij de Indo tafel uit ons boek.
  • Onze favoriet? Bloemkool uit de oven met harissadip. Makkelijk te bereiden en vooral erg lekker. Met wat te combineren? Dat vind je terug in ons boek!
Koken met bloemkool
Bron: Triptyque

Bloemkool uit de oven met harissadip

Ingrediënten:

Voor de harissadip:

  • 3 rode paprika’s
  • 3 rode pepers, in stukken
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1⁄2 theelepel karwijzaad
  • 3 theelepels gerookte-paprikapoeder
  • Geraspte schil van 1 limoen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rodewijnazijn
  • 125 gram zure room
  • Zout

Voor de bloemkool

  • 2 kasbloemkolen
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • Geraspte schil van 1 citroen

Extra benodigdheden: staafmixer + maatbeker

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Begin met de harissadip. Pof de paprika’s 30 minuten in de oven en verwijder het vel. Schakel de oven niet uit. Snijd de paprika’s in stukken en doe ze in een maatbeker, gevolgd door alle overige ingrediënten voor de harissa, behalve de zure room en het zout. Pureer tot een gladde pasta. Roer vervolgens zo veel of weinig harissa door de zure room als je wilt; hoe meer harissa, hoe pittiger de dip. Voeg zout naar smaak toe.

Blancheer de bloemkolen in hun geheel circa 4 minuten. Bestrijk ze vervolgens met olijfolie en bestrooi met zout en peper naar smaak. Bak de bloemkolen 5 minuten in de oven. Bestrooi ze tot slot met de citroenrasp en eet de bloemkool samen met de harissadip!

Groente Menu's

> Groente Menu’s (Kosmos Uitgevers) van Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz is nu te koop voor € 29,99. 

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
5 x verrassende manieren om te koken met bloemkool van Niven* & Virginie
Sluiten