Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Kooktips 20 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Zalm bereiden doe je maar op één manier: de juiste

Het bereiden van zalm hoeft niet moeilijk te zijn. Je wil vooral voorkomen dat je je kostbare stukje zalm niet omtovert tot een doorbakken schoenzool, maar tot een smaakvol muiltje. Zalm kan snel doorslaan, dus het is wel zo handig om te weten hoe je deze soort vis het beste bereidt.

Het bereiden van een goed stukje zalm is niet moeilijk, maar het is goed om de juiste methodes te gebruiken. Volg daarom de volgende tips bij het bereiden van je eerstvolgende stukje zalm.

Wilde of gekweekte zalm

Zoals voor ieder ingrediënt geldt: de keuze voor de soort is super belangrijk. Zo bestaat er wilde en gekweekte zalm. De laatste variant bevat een stuk meer vet ten opzichte van wilde zalm. Dit heeft zijn voor- en nadelen. Het vet is de boosdoener voor een iets minder gezond stukje vis. Wel zorgt het vet aan de zalm voor een sappiger kookproces.

Deze soort is een stukje roder gekleurd dan de gekweekte. Dit komt doordat de zalm in het wild schaaldiertjes eet en hierdoor zijn rode kleur krijgt. Wilde zalm is sneller gaar vanwege het vet dat deze soort mist en dat kan zowel nadelig als voordelig zijn. Omdat wilde zalm een omega-3 bommetje is, is deze gezond(er) voor de mens.

Het is overigens goed om te weten dat wanneer zalm donkere vlekjes of een heftige visgeur afgeeft, het geen verse zalm is. Zorg ervoor dat je een glanzende, licht zee-aromatische zalm gebruikt.

Bakken

Voor elk stukje vis is het een bruikbare tip om het mootje eerst even droog te deppen, alvorens het de hete olie of in de oven (ge)raakt. Goed is om het stukje zalm na het droogdeppen van een laagje olie voorzien. Dit doe je door de vis met een beetje olie in te smeren, bijvoorbeeld met behulp van een kwastje.

Als je een zalmmootje op de huid wilt bakken dan doe je dit bij een hogere temperatuur. Je bakt eerst de onderkant van de vis voor 3-4 minuten, draai dan het mootje om en bak op de huid gedurende 1 minuut. Zo krijgt de huid een aangename textuur. Misschien vinden we de knapperige zalmhuid nog wel het ultieme neusje van de zalm.

Wil je de zalm langzaam garen in de oven, dan doe je dit bij een lagere temperatuur (100-120) graden. Je weet dat de zalm gaar is wanneer je op het dikste stukje van de moot duwt en deze bijna uit elkaar valt.

Rauwe zalm

Als je met rauwe producten werkt, is het altijd opletten geblazen. Je moet er goed voor waken dat het product van een decent winkel of viskraam vandaan komt, om te voorkomen dat het ongewenste bacteriën bevat. Houd het stukje rauwe vis dat je bijvoorbeeld wilt gebruiken voor sashimi goed koel. Zorg dat de vis niet te lang in de boodschappentas blijft liggen maar leg het na aankoop asap in je koeling. Zo houd je de kwaliteit optimaal.

Dus: kalm aan met te hoge temperaturen tijdens het bakken, take your time en geniet optimaal van deze geliefde vis.

Culy’s recepten met zalm:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.