Culy test de Magimix Cook Expert: de keukenmachine die kan koken (!)

De eerste Magimix keukenmachine kwam meer dan veertig jaar geleden uit. Inmiddels kunnen we niet meer zonder keukenmachine, voor het hakken, raspen of mixen van ingrediënten. Maar de Magimix Cook Expert is al helemáál een slimme jongen: deze veelzijdige keukenmachine kan ook ingrediënten of gerechten verwarmen en koken. Zo kun je een volledig gerecht laten bereiden door je Cook Expert. Culy testte ‘m.

Gooi al je losse apparaten de keuken maar uit, want de Magimix Cook Expert is de meest multifunctionele foodprocessor van allemaal. We sommen even op wat ‘ie zoal kan:

  • Soep maken (inclusief het pureren)
  • Stomen
  • Kneden en mengen
  • Eiwit en slagroom opkloppen
  • Pureren (handig voor smoothies en milkshakes)
  • Raspen
  • Sorbetijs maken (van bevroren fruit)
  • IJs fijnhakken (ideaal voor cocktails of granita)
  • Sudderen: eenpansgerechten maken, zoals groenteschotels of stoofvlees
  • Plakjes snijden
  • Hakken en pureren (hij beschikt zelfs over een Sabatier-mes!)

Eigenlijk is de Cook Expert dus een blender, stoomapparaat, keukenmachine, sous-vide apparaat en multicooker inéén.

Hoe ziet de Magimix Cook Expert eruit?

De Magimix Cookexpert is een mooi apparaat om te zien (halleluja!). Hij bestaat uit een ietwat langwerpig blok met een bedieningspaneel én een inductiekookplaat.

Daarbij krijg je twee kommen: een transparante kom met accessoires (zoals je die ook wel kent van een gewone keukenmachine) én een RVS-kom met deksel en accessoires. Laatstgenoemde lijkt eigenlijk meer op een pan. Die is gelukkig fiks (3,6 liter), waardoor je er grotere gerechten in kunt bereiden.

Je krijgt er ook nog een stoommand bij, die handig is voor het stomen van vis of groenten voor een puree.

Het apparaat zelf neemt niet teveel ruimte in beslag op je aanrecht, maar voor alle accessoires moet je toch even een plankje vrijmaken in je keuken (zelfs een weegschaal is meegeleverd!).

Magimix Cook Expert

Koken met de Magimix Cook Expert

Magimix heeft een eigen kookboek voor de Cook Expert (nieuw is het soepboek, gemaakt voor de foodprocessor) en dat is maar goed ook. Je moet er namelijk een beetje handigheid in krijgen om te ontdekken welke programma’s je waarvoor gebruikt, op welke snelheid je ‘m in moet stellen en op welke temperatuur (van 30 tot 140°C).

Het goede nieuws is dat je dit dus bijzonder nauwkeurig kunt instellen. Om je een voorbeeld te geven: voor een béarnaisesaus hak je eerst alle ingrediënten in 20 seconden fijn. Daarna stel je het EXPERT-kookprogramma in op 4 minuten/snelheid 4/100 graden. Daarna ga je naar 1 minuut/snelheid 6/80 graden en voeg je de eidooiers toe. Tot slot stel je de Expert in op 2 minuten/snelheid 4/45 graden en voeg je de blokjes koude boter toe via de invoerbuis.

We kunnen onze ogen niet geloven: zo’n mooie, dikke béarnaise hebben we zelf nog nooit weten klaar te spelen.

Bearnaise uit de Magimix Cook Expert

De voordelen van de Cook Expert ten opzichte van andere keukenmachines:

  • Hij kan naast hakken en mengen dus ook kóken.
  • Je kunt dus een heel gerecht van begin tot eind bereiden in de Cook Expert.
  • Het apparaat kan helemaal in de vaatwasser, inclusief het mes. En hij heeft zelfs een reinigingsprogramma, waarbij je er een sopje in doet en het apparaat aan zet.
  • Omdat je de temperatuur en de snelheid heel nauwkeurig kunt instellen, is ‘ie perfect voor gerechten die normaliter altijd mislukken, zoals béarnaise, sabayon en crème anglaise.
  • Sauzen maak je er razendsnel in: maak zelf mayonaise in 30 seconden of pesto in een minuut.
  • De RVS kom is dubbelwandig, waardoor gerechten er wel twee uur warm in blijven.
  • Je kunt er sous-vide in koken: een droom voor de ambitieuze thuiskok!
  • Moeilijke recepten zijn opeens peanuts, omdat de Cook Expert het moeilijke werk voor je doet.

Nadelen van de Cook Expert:

  • Het is soms even puzzelen hoe alle onderdelen in elkaar passen. Een minpuntje is dat het apparaat ook niet sluit tot alle onderdelen goed in elkaar zitten.
  • Het duurt vrij lang om een heel gerecht te bereiden in de Cook Expert: met een risotto is ‘ie bijvoorbeeld veel langer bezig dan jij aan je fornuis. Wél doet hij bijna alles voor je, dus idealiter zet je ‘m aan en ga je zelf wat anders doen. Dan scheelt dat tóch wel weer heel veel tijd.
  • De textuur van de risotto die wij erin maakten, was niet helemaal wat we ervan hoopten. We zouden ‘m dan eerder gebruiken voor soepen, sauzen of een mooie puree.

Wil je de Cook Expert kopen?

De Magimix Cook Expert kost € 1199,- euro en is verkrijgbaar in zwart, met chroom en rood. Ook goed om te weten: je krijgt 2 jaar garantie op de foodprocessor en 30 jaar op de motor. 

Reageer op artikel:
Culy test de Magimix Cook Expert: de keukenmachine die kan koken (!)
Sluiten