Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 7 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Alles over kluski: hartverwarmende Poolse dumplings

Van iets dat lijkt op dumplings gaan onze Culy-harten áltijd sneller kloppen. De hartverwarmende pakketjes – soms gevuld met nóg meer heerlijkheid – doen ons deugd. Pas ontdekten we kluski, de verzamelnaam van verschillende Poolse dumplings. Wij doken in de wereld van kluski en vertellen je er meer over!

En dat blijkt nog best een klus(ki).

Wat zijn kluski?

Kluski is de Poolse verzamelnaam voor Poolse zachte deegpakketjes, meestal zonder vulling. Soms verwijst de term ook naar noodles en pasta, helemaal als deze twee worden geserveerd in een soep. Je kunt kluski vergelijken met de Oostenrijkse knoedel of de Italiaanse gnocchi. Kortom: een zacht hartverwarmend deegpakketje zonder vulling maar vaak geserveerd in een smaakvolle soep, saus of stoof.

Er zijn veel verschillende soorten van dit Poolse gerecht. Allemaal variëren ze in bereidingswijze en zijn de ingrediënten anders. En  hoewel de verschillende soorten vaak in een adem worden genoemd met ravioli of  Poolse pierogi, zijn ze wel degelijk verschillend.

Verschillende soorten kluski

Er zijn tientallen soorten kluski en ergens is dat best logisch. Zoals het namelijk elk goed traditioneel gerecht betaamt, heeft elke familie zijn eigen receptuur en benaming voor het eindproduct. Maar net als bij verschillende Italiaanse pastasoorten, zijn er ook verschillende soorten Poolse dumplings.

Zouden we elke soort apart behandelen, dan zijn we nog even bezig. Maar kort door de bocht heb je de pakketjes gemaakt van aardappelpuree, bloem en eieren zoals de kopytka en de kluski śląskie, beter bekend als de Silesische dumpling. Deze worden geserveerd met een jus en kun je herkennen aan het kuiltje in het deegballetje. Een soort net niet doorgeprikte donut.

Dan heb je nog de varianten die worden gemaakt met enkel bloem en eieren waarbij de kluski lane (letterlijk vertaald: geschonken noedels) direct als deeg door kokend water worden geroerd waardoor je een soort extravagante vermicelli creëert. De kluskileniwe (luie dumplings) worden ook gemaakt met bloem en ei en soms nog gezoet met suiker.

Hoe smaken Poolse dumplings?

Hoe dit gerecht smaakt, hangt er geheel vanaf waar je het Poolse deegpakketje mee eet. Want in tegenstelling tot dumpling worden kluski niet gevuld met een smaakvol mengsel. Dit eet je er in de meeste gevallen nog naast. Denk aan een soep, jus, saus of stoofgerecht.

Het balletje zelf heeft daardoor niet heel veel smaak. Ergens ook logisch gezien het in de meeste gevallen worden gemaakt van enkel bloem, eieren en soms nog aardappelpuree. Je kunt de smaak van kluski daarom het beste vergelijken met die van een kaal gnocchi kussentje: warm, zacht en comforting maar geen smaakvol hoogstandje zonder saus, jus of andere extra ingrediënten.

Zelf kluski maken

Zoals we eerder vertelden worden kluski gemaakt van bloem, eieren en soms nog aardappelpuree. Het is daarom erg gemakkelijk zelf te maken. De meeste Poolse familierecepten hanteren ook geen hoeveelheden. De twee of drie ingrediënten worden gewoon met elkaar vermengd tot er een deeg ontstaat waar je makkelijk balletjes van kunt rollen.

Je kunt ervoor kiezen om kluski te koken in kokend water, maar wil je er een twist aan geven kun je altijd eerst een lekkere bouillon maken waar je kluski in kookt. Hoe lang je de Poolse dumplings dan moet koken? Tot ze gaan drijven. Meestal is dat zo’n 10 tot 12 minuutjes, afhankelijk van de grootte.

18 x gerechten uit de Poolse keuken

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.