Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 16 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Jamie Oliver: alles wat je moet weten (+ de beste recepten!)

We kunnen ons niet voorstellen dat er mensen zijn die níét houden van Jamie Oliver. De altijd vrolijke Britse chef stroomt over van enthousiasme, en dan vooral over eten natuurlijk. Waar Jamie is, vallen de woorden ‘darling’, ‘brilliant!’ en ‘happy days’ ruimschoots. Dit is alles wat je moet weten over Jamie Oliver:

Jamie Oliver: de bekendste televisiekok ter wereld

We mogen Jamie Oliver toch wel de koning van de kookprogramma’s noemen. Toen hij net begon was hij nog maar een broekie, nu zie je een volwassen chef op je scherm. Want Jamie is inmiddels hij uitgegroeid tot een goed getrainde televisiekok waarbij elk idee of samenwerking goud wordt. Zijn laatste kookprogramma op televisie heet Jamie Cooks Italy en is te zien op 24 Kitchen.

Jamie Oliver

De carrière van Jamie Oliver

Jamie’s voorliefde voor koken en eten begon al in de pub van zijn ouders, waar hij na schooltijd meehielp in de keuken. Daarna poetste hij zijn cooking skills op bij de beroemde Italiaanse chef Antonio Carlucci. Vervolgens werkte Jamie in het beroemde River Café in Londen. Daar startte overigens ook zijn tv-carrière: toen een filmploeg opnamen kwam maken in River Café, werd de jonge Jamie ontdekt.

The Naked Chef

Vraag je je af waarom Jamie in de media nog weleens The Naked Chef wordt genoemd? Dat is simpelweg een verwijzing naar zijn gelijknamige, allereerste tv-programma op BBC2 en kookboek (later volgde deel twee: The Naked Chef is terug).

Vanwaar die bijnaam? “The Naked Chef gaat over het weglaten van het overbodige, het terugbrengen tot de essentie. Ik laat zien hoe ik thuis kook: eenvoudig maar toch bijzonder”, zo luidt de achterplattekst van zijn eerste kookboek.

Van al zijn verschillende programma’s vinden we zijn kookprogramma The Naked Chef dat begon in 1999 dan ook wel het meest typerend voor Jamie. Klik hier om een groot deel van de oude afleveringen terug te kijken, of geniet simpelweg van de allereerste in onderstaande video.

Jamie Kookt Italië

De kookboeken van Jamie Oliver

Iedereen heeft wel minstens één kookboek van Jamie Oliver in de kast staan. De chef heeft er inmiddels 20 (!) op zijn naam staan. De bekendste zijn:

Zijn nieuwste kookboek Jamie Kookt Italië draait helemaal om het hart van de Italiaanse keuken: authentieke recepten van de nonna’s in Italië.

Jamie Oliver recepten

Jamie leert je de ultieme basisrecepten als super easy mayonaise maken, een lesje uien snijden of zelf jus maken. En wil je net zulke mooie eitjes maken als Jamie? Hij geeft je 3 tips voor perfecte gepocheerde eieren.

De lekkerste taartrecepten van Jamie Oliver

Op Culy hebben we de afgelopen jaren heel wat van de lekkerste taartrecepten van Jamie Oliver met je gedeeld. Met deze recepten kun je niet wachten tot de volgende regenachtige zondag!

Vegetarische pasta bolognese van Jamie Oliver

De lekkerste pasta recepten van Jamie Oliver

Kooktips van Jamie Oliver

Culy mocht onlangs op bezoek bij Jamie Oliver op zijn hoofdkwartier in Londen en zag The Naked Chef live aan het koken. Daarbij leerden we 6 handige kooktips van Jamie Oliver. Waarbij misschien nog wel de belangrijkste was: gebruik je handen. Jamie: “Door je handen te gebruiken om bijvoorbeeld een tomatensalade te mengen, kneus je de ingrediënten lichtjes, waardoor er nog meer smaken vrijkomen. Je handen zijn amazing for flavour.”

> Lees hier de 6 kooktips die we hoogstpersoonlijk leerden van Jamie Oliver

Kooktips die Jamie leerde van de Italianen

Jamie leerde het vak niet alleen van zijn Italiaanse mentors (Antonio Carlucci en Gennaro Contaldo), hij reist ook regelmatig af naar Italië om de beste kooktips op te doen van de Italianen. De nonna’s (Italiaanse oma’s) in het bijzonder.

Van Jamie leerden wij ook weer een aantal bijzondere kooktips – met name uit zijn laatste boek Jamie Kookt Italië. Één van de belangrijkste lessen die Jamie leerde van de Italianen (en wij weer van hem): “Good cooking is not for the rich. The luxury is not cash, it’s knowledge“. Het gaat niet om de duurste ingrediënten, meest luxe keuken-apparatuur of een kookopleiding. Het gaat erom dat je weet wat je doet, om superlekker te kunnen eten.

> 6 dingen die je kunt leren uit Jamie Oliver’s boek Jamie Kookt Italië

Restaurants van Jamie Oliver in Nederland

Jamie Oliver heeft meerdere restaurants, over de hele wereld. Barbecoa, Jamie’s Italian, Fifteen en Jamie Oliver’s Diner.

In Nederland vind je Jamie’s Pizzeria in Arnhem & Tilburg, en Jamie’s Italian in Den Haag en in De Markthal in Rotterdam. Bij Jamie’s Deli op Schiphol (na security in lounge 3) eet je gezonde, eerlijke gerechten bereid met biologische ingrediënten. Jamie’s restaurant Fifteen in Amsterdam is onlangs gesloten.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.