Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 21 jan 2025
Leestijd: 3 minuten

Van lavashak tot zereshk: 9 dingen die je moet kopen bij de Midden-Oosterse supermarkt

Midden-Oosterse supermarkten lijken soms net een schatkamer met kleurrijke producten en verrassende ingrediënten. We zetten zeven must-try’s uit de Midden-Oosterse supermarkten op een rij én geven tips voor de leukste delicatessewinkels in Nederland, zoals Roos in Amsterdam.

Dit moet je kopen bij de Midden-Oosterse supermarkt

1. Lavashak

Op Tiktok zien we het dagelijks voorbij komen: lavashak. Ofwel: een van de meest iconische Iraanse snacks. Dit zure vruchtenleer, gemaakt van gepureerd en ingedikt fruit zoals pruimen of granaatappels, is verslavend lekker. Het komt in platte, gekleurde velletjes, soms druipend in een zure granaatappelmelasse (die je ook in fles kunt kopen!), en is een perfecte snack voor wie van een zure kick houdt.

Lavashak granaatappel
Unsplash

2. Zereshk (berberisbessen)

Zereshk, ook wel berberisbessen, zijn kleine rode bessen met een intense, frisse smaak. Deze worden vaak gebruikt in Iraanse gerechten zoals zereshk polo (rijst met berberisbessen en saffraan). Ze geven een zoetzure twist aan salades en pilafs.

Gespot in de supermarkt: barberries (ook wel zuurbessen genoemd)

3. Doogh (yoghurtdrank)

Doogh is een traditionele yoghurtdrank, vaak gemengd met munt en een vleugje zout. Dit verfrissende drankje is perfect als dorstlesser en combineert goed met een stevige maaltijd zoals kebab of khoresh (stoofpot).

4. Kashk (gedroogde yoghurt)

Kashk is een traditioneel ingrediënt uit de Perzische keuken, gemaakt van gefermenteerde yoghurt of wei. Het heeft een unieke, pittige smaak en wordt vaak gebruikt als smaakmaker in hartige gerechten. Een van de bekendste toepassingen is in ash reshteh, een rijke Perzische noedelsoep vol kruiden, peulvruchten en groenten.

Ash-e-resteh (verwarmende Iraanse maaltijdsoep) met spinazie en groene kruiden

Ash reshteh
Bron: Melvin Sturm voor Culy
@annanooshin

Mijn forever love: Iraanse supermakt Roos op de Rozengracht 🤍 will love them forever. Beste lavashak and albaloe #lavashak #sour

♬ original sound – Anna Nooshin

5. Halva

Halva is een zoete lekkernij die in verschillende culturen voorkomt, maar in de Perzische keuken vaak wordt gemaakt van tarwebloem, suiker en boter. Het heeft een zachte, smeltende textuur en een subtiele, zoete smaak, vaak geaccentueerd met saffraan, rozenwater of kardemom.

Alles over halva: de verslavend lekkere zoete snack uit het Midden-Oosten

6. Perzische saffraan

De fijnste saffraan ter wereld komt uit Iran. De felrode draadjes zijn niet goedkoop, maar een klein beetje gaat een lange weg. Gebruik het in rijstgerechten, desserts zoals saffraanroomijs of zelfs in thee.

saffraan
Bron: Unsplash

7. Noon Barbari (Iraans platbrood)

Dit dikke, luchtige platbrood met een knapperige korst is een absolute must-try. Vers gebakken Barbari is heerlijk bij het ontbijt met feta, komkommer en tomaat, of als bijgerecht bij een Iraanse maaltijd.

8. Faloodeh

Faloodeh is een unieke bevroren traktatie: dunne rijstnoedels in een licht zoete siroop van rozenwater en citroen. Het is zowel verfrissend als aromatisch en een absolute aanrader voor liefhebbers van bijzondere desserts.

9. Adviyeh en ghormeh sabzi (specerijenmixen)

Iraanse specerijenmixen zoals adviyeh en ghormeh sabzi (za’atar) brengen meteen een authentieke smaak aan je gerechten. Ze bevatten vaak kaneel, kardemom, komijn, kurkuma, peterselie, prei, groene look, korianderblad, spinazie en fenegriekblad en zijn perfect voor stoofschotels en rijstgerechten. Sla ze dus zéker in als je ze tegenkomt bij de Iraanse supermarkt.

Lees je in in de Iraanse keuken:

  • Lavashak is het Perzische fruitsnoep waarvan we niet wisten dat we het willen
  • Maak ook eens Ash-e-resteh (verwarmende Iraanse maaltijdsoep) met spinazie en groene kruiden
  • Moet je proeven: Iraanse Kuku Sabzi van Andy Baraghani

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.