Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 7 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Ingelegde mosterdzaadjes: hét ingrediënt voor meer textuur

Door hun vorm en textuur hebben ze wel wat weg van kaviaar: ingelegde mosterdzaadjes. Deze pittige, zoetzure zaadjes kom je de laatste tijd steeds vaker tegen. Zelfs op je frietje en op je ijsje.

Ingelegde mosterdzaadjes passen goed bij vleesgerechten met een rijke, volle smaak. Je komt ze ook veel tegen bij je plankje met charcuterie, of op een sandwich, bijvoorbeeld bij je pastrami. Niets om echt raar van op te kijken.

Tot je ze aantreft op je frietje met stoofvlees van Frites Atelier. En deze ijssalon in Londen serveert ze zelfs op een ijsje. Waarom is ingelegd mosterdzaad ineens hét magische ingrediënt?

Op knappen

Ingelegd mosterdzaad op een ijsje: hoe komen ze op het idee? Het draait allemaal om de textuur: “Ze ‘knappen’ zo lekker in je mond”, aldus Chin Chin Labs, de Londense ijssalon.

Ze zijn bovendien ook nog eens zoet, zuur en pittig tegelijk. En dus kun je er heel veel gerechten een oppepper mee geven. Is het daarmee de nieuwe armeluiskaviaar? Misschien wel. Leg ze bijvoorbeeld eens bovenop een gevuld eitje of gerookte zalm.

De zaadjes doen het ook verrassend goed bij groentegerechten, zoals gewokte spruitjes, in salades en bij meiknolletjes. De makers van het boek Power Vegetables! (hoofdredacteur en culinair recensent Peter Meehan en de redacteuren van Lucky Peach magazine) zijn ook groot fan van dit nederige zaadje.

Zij schrijven: “Ingelegd mosterdzaad past zo ongeveer overal bij. In ieder geval volgens de persoon die dit boek schrijft.”

chin chin labs

Waar komen ze vandaan?

Mosterdzaadjes komen van de mosterdplant en worden natuurlijk gebruikt om mosterd van te maken.

Bovendien zijn ze een veelgebruikt kruid in de Indiase keuken. Zo geven ze smaak aan gerechten als dahl, bombay aardappeltjes en Indiase curry’s.

Ook kom je ze tegen bij gerechten die worden gepekeld, zoals corned beef, tafelzuur of zuurkool. Zo gaan ze bijvoorbeeld – hup – in de pot met augurken, of Amsterdamse uitjes. Maar de zaadjes zijn on their own dus ook ontzettend lekker.

mosterdzaadjes

Ingelegde mosterdzaadjes maken

En dan te bedenken dat ze idioot makkelijk te maken zijn. Gregory Marchand, de chef van restaurant Frenchie in Parijs, gebruikt op 125 gram mosterdzaad 175 milliliter rijstazijn, 175 milliliter water, 62 gram suiker en een theelepel zout.

Hij brengt alles in een pannetje aan de kook en laat het 45 minuten op laag vuur pruttelen. Wat je overhoudt, zijn mosterdzaadjes die een beetje opgezwollen en zacht zijn.

Ingelegde mosterdzaadjes blijven tot wel twee maanden goed in de koelkast.

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Ingelegde mosterdzaadjes: hét ingrediënt voor meer textuur
Sluiten