Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 19 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je een ijsbeker op z’n kop moet bewaren in de vriezer

Ook voor ons was het even slikken toen we vernamen dat we onze ijsbeker al járen op de foute manier in de diepvries bewaren. De juiste manier om je bakje Ben & Jerry’s (of Abbot kinney’s, of…) te bewaren is immers niet rechtop, maar met het deksel naar beneden.

Say what?

Weg met die ijskristallen

De reden waarom je je ijsbeker op z’n kop moet bewaren, heeft alles te maken met een fenomeen dat vriesbrand wordt genoemd. Vriesbrand is in feite niets meer of minder dan dat laagje waterachtige ijskristallen op je roomijs.

Ijsliefhebbers zullen het ermee eens zijn dat de ijskristallen de smaak van je ijsje niet ten goede komen. En wie had gedacht dat de oplossing ‘m simpelweg zit in het omgekeerd bewaren van je ijsbeker?

Bewaar je ijsbeker op z’n kop

Hoe dat precies komt? Dat heeft alles te maken met het feit dat vocht ontsnapt zodra een beker ijs (vooral halflege bekers) langere tijd in de vriezer staat. Dat vocht komt in aanraking met koude lucht waardoor het bevriest en er ijskristallen ontstaan.

Als je je ijsbeker ondersteboven draait, kan er dus minder vocht ontsnappen en ontstaan er veel minder ijskristallen.

Risky business

Tot slot waarschuwen de mannen van Ben & Jerry’s nog dat het trucje een beetje risky is. Als je het deksel van de ijsbeker niet goed afsluit, bestaat de kans namelijk dat het ijs gaat lekken in je vriezer. Zorg dus dat je het deksel goed afsluit voor je je ijsbeker invriest en plaats de beker eventueel in een bakje om eventuele druppels op te vangen.

Op die manier is de methode helemaal waterdicht, én wordt je bakkie ijs er alleen maar lekkerder door.

Meer met kitchen hacks?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.