Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 17 jul 2022
Leestijd: 7 minuten

10 x lekkere hotspots in Rome (geen tourist traps!)

Op stedentrip naar Rome, maar geen idee waar je ‘s avonds neerploft voor een echt goed bord pasta of een lekkere pizza? Culy has your back. Want er is eigenlijk niets vervelender dan denken dat je in een goed restaurant zit, maar bij het ontvangen van de menukaart met plaatjes al weten: we moeten hier weg. Precies daarom stelden wij een lijst samen met hotspots in Rome die géén tourist traps zijn!

10 x hotspots in Rome

Blijf ver weg van de tourist traps met deze heerlijke restauranttips.

Trattoria Il Pompiere Ristorante Al Ghetto

Het lijkt bij Trattoria Pompiere alsof de tijd heeft stilgestaan en wellicht is dat ook wel zo. Verwacht hier namelijk geen fusion Italiaanse keuken maar de échte Romeinse keuken uit de jaren ’80. Het restaurant ligt midden in de Joodse ghetto (een van de leukste wijken van Rome) en serveert klassieke Romeins-Joodse gerechten.

Verwacht gefrituurde artisjok (carciofi alla giudia), maar ook gnocchi met truffel, tagliolini al limone en uiteraard een perfecte spaghetti carbonara. Voeg dit samen met charmante obers (veelal boven de vijftig), kleine vierkante tafeltjes met witte lakentjes en je avond is compleet. Eén van de betere hotspots in Rome.

Beppe e i suoi formaggi

Kaasliefhebbers opgelet! Heb je niet superveel trek, maar wel zin in lekker eten? Bij deze hotspot in Rome – Beppe e i suoi formaggi – vind je kaas, kaas en nog eens kaas. En vleeswaren. Hoewel het er van buiten een beetje ouderwets uitziet, is dat niet zo. Ze serveren hier hippe Italiaanse biertjes en moderne (oranje) wijnen. Probeer de vitello tonnato of de gerookte pecorino met wat mostarda, gegarandeerd smullen.

Dar filettaro a Santa Barbara

Ben je in de buurt van Campo de’ Fiori, dan mag je deze hotspot echt niet missen. Bij Dar filettaro staat niet veel op het menu, lees: het draait hier om gefrituurde bacala (gedroogde kabeljauw), een echte Romeinse specialiteit. Dit serveren ze al jaren op dezelfde manier en het blijft een trekpleister voor de Romeinse locals. Tegenwoordig staat er wel iets meer op het menu, maar wil je je echt even wanen tussen de locals, bestel dan de gefrituurde vis en een bordje ansjovis met boter.

Renato e Luisa

Bij Renato e Luisa eet je opnieuw Italiaanse klassiekers, maar chef Renato houdt van experimenteren. De klassieke gerechten hebben hier dus al een kleine twist ondergaan. De chef houdt hier constant een oogje in het zeil of je wel genoeg te eten en te drinken hebt. Zo niet? Dan schenkt ‘ie zelf bij.

Bestel de pasta met verse ansjovis of de tartaar, maar houd ook zeker een plekje over voor het dessert. Vaak tiramisu, maar als je geluk hebt, heeft de chef een goeie dag en staat er Torta Sbriciolona op het menu. Je zou er bijna je hoofdgerecht voor laten staan om in één keer die hele taart op te kunnen eten.

Retrobottega (en Pasta e Pane & Vino e Caffe)

Als er een hotspot in Rome is die je eigenlijk niet aan je voorbij mag laten gaan, is het Retrobottega. Dit restaurant heeft drie hotspots in Rome die allemaal bij elkaar om de hoek liggen. Elk met een ander concept. Zo is de Retrobottega Italiaanse fine dining. Verwacht hier je bestek in een lade onder je tafel, gigantische wijnkasten en een misschien wel nog grotere chef’s table. Alles voor de experience. Er kunnen hier ook maar twintig mensen naar binnen. Ben je met een grote groep, dan kun je beter doorlopen.

Dan heb je de Pasta e Pane, waar ze de gerechten serveren voordat ze zo goedgekeurd zijn dat ze door kunnen naar de Retrobottega. Tip dus: ga naar de Pasta e Pane, dan betaal je een stuk minder voor hetzelfde lekkere eten, maar dit is wel meer voor “even snel een pasta’tje eten en door naar de Spaanse trappen.”

Wil je de hele avond genieten van heerlijk eten en drinken? Dan heb je nog de Vino e Caffe. Hier ligt de focus op de wijn en koffie, maar hebben ze ook een heerlijke shared dining kaart. Probeer de carpaccio van courgette en de kalfstong met giardinera.

Giggetto Al Portico D’Ottavia

Opnieuw in de Joodse ghetto (en opnieuw: mag je niet missen) zit deze hotspot die je echt níét voorbij kunt lopen. Ten eerste omdat ‘ie pal aan het park voor Teatro Marcello ligt en ten tweede omdat ze hier de lekkerste saltimbocca van Rome serveren. Daarnaast – mits in het seizoen natuurlijk – heerlijke gefrituurde artisjokken, maar ook lekkere gnocchi (alleen op donderdag). Probeer ook de cacio e pepe en de puntarelle en dan zal je buik wel vol zitten!

La Fiaschetta

Deze hotspot in Rome is er zo een waar je van denkt dat ze alleen in films te zien zijn. Alleen de entree van La Fiaschetta is al charmant, laat staan het interieur in het eten. De prijzen zijn goed (oftewel: laag), de service is Italiaans (oftewel: charmant) en het eten is overheerlijk.

Bestel een bord cacio e pepe of carbonara en je krijgt een portie voorgeschoteld waarvan je van tevoren niet verwacht ‘m op te kunnen. Maar het is hier zo heerlijk, dat je in een mum van tijd vol nieuwe carbs zit. Geen zin in pasta? Ze hebben hier ook een erg lekkere zalmfilet met pistachekorst waar Culy’s Martine nog vaak over droomt.

Roscioli

Restaurant Roscioli heeft meerdere vestigingen in Rome, maar de leukste is die vlak achter Campo de’ Fiori. Je komt hier amper binnen door de tafeltjes tussen de wijnflessen en de prachtige toonbank vol grote stukken kaas en gigantische hammen. Deze hotspot in Rome is er eentje om even te stoppen voor een vino en een klein hapje.

Je kunt hier ‘s avonds eten, maar dan moet je al vrij vroeg van tevoren reserveren én als toerist (zeker als je geen Italiaans spreekt) kan de sfeer er nogal eens wat intens en overprikkelend zijn. Neem daarom lekker plaats aan de bar en laat je in de watten leggen. Bestel een plank met van alles en nog wat en geniet.

Ivo A Trastevere

Aan de andere kant van de Tiber, in de fantastische wijk Trastevere, is het ook culinair genieten. Hier is bijna geen tourist trap te vinden, maar toch kan ‘t fijn zijn om op pad te gaan met een aanrader. En dat is Ivo A Trastevere. Deze pizzeria bestaat al sinds 1960 en is sindsdien ook al een hit.

Al drie generaties lang maken ze hier de lekkerste pizza’s (en tegenwoordig ook pasta’s). Bestel een pizza bianca (zonder tomatensaus) met courgettebloemen of de rigatoni alla carbonara en het is sowieso smullen. Heel af en toe hebben ze hier trouwens ook een overheerlijke zabaglione op het menu staan. Is die er? Dan moeten we je bijna dwingen die te bestellen.

Freni e Frizioni

Zin om goeie cocktails te drinken, mensen te kijken en af en toe eens wat te happen? Say no more. Frenzi e Frizioni is dé cocktailbar van Rome waar ze weten hoe ‘t moet. Je bestelt hier een cocktail (of een ander drankje) en zegt si of no. De ober vraagt je dan namelijk of je een aperitivo wilt.

En dan begint het. De bar is hier namelijk standaard (vanaf een uur of 16:00) gevuld met schalen vol hapjes en lekkers. Antwoord je met si op de aperitivo vraag, dan kun je hier voor een schamel prijsje onbeperkt van happen. Antwoord je met no, dan is het geheel Hollands: kijken kijken, niet kopen. Je weet wat je te doen staat!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.