Hoe pel en rooster je kastanjes?

Mmm.. De geur van vers geroosterde kastanjes is voor ons het toppunt van herfst. Die warme, typische geur in combinatie met de heerlijke smaak geeft een fijn, warm en huiselijk gevoel.

De herfst is inmiddels flink aanwezig, dat betekent: kastanjetijd! De blikjes puree of pakken met gepelde kastanjes kan je in speciaalzaken of soms zelfs in de supermarkt kopen, maar vers is natuurlijk het lekkerst. Culy legt uit hoe je ze het beste pelt én roostert. Op zoek naar een lekker recept met kastanjes? Klik dan hier voor de lekkerste crème de marron (kastanjecrème).

Begin bij het begin

Net als alle andere ingrediënten is het van belang dat je weet hoe een goede kastanje voelt en eruit ziet. Wanneer ze te droog zijn, zijn ze namelijk niet te pruimen. Let er op dat ze een klein beetje meegeven wanneer je erin duwt, maar je de noot niet hoort als je ze schudt. Daarnaast moeten ze geen lelijke plekken hebben en relatief zwaar aanvoelen.

Om te voorkomen dat je met een zak vol slechte kastanjes thuis komt raden we je aan ze bij de groentewinkel of op de markt te kopen. Het is even een werkje, maar zoek ze met de hand uit, zo voorkom je een teleurstelling.

Het pellen

Timemanagement speelt een belangrijke rol, het pellen gaat namelijk het makkelijkst wanneer ze nog warm zijn. Het handigst is om niet te grote porties in één keer te roosteren, anders is de helft al afgekoeld voordat je überhaupt al begonnen bent.

Kastanjes hebben overigens twee lagen, de harde buitenkant en het zachte velletje die over de noot zit. Bij vooral deze laatste is het van belang dat ze nog warm zijn wanneer je ze pelt.

Stock kastanjes

Roosteren maar! 

Verwarm je oven voor op 190 graden en kerf in de platte kant van de kastanjes een ‘X’, dit voorkomt dat ze ontploffen. Leg een stuk aluminiumfolie met de glimmende kant naar boven neer en leg hier een paar handen kastanjes op. Vouw de punten naar elkaar toe zodat je een bakje krijgt. Vul het ‘bakje’ met een scheut water en houd de bovenkant een beetje open ter ventilatie.

Leg het bakje op een bakplaat en bak gedurende 25-30 in de oven. Als je niet kan wachten en toch zoveel mogelijk kastanjes tegelijk wilt bakken, kan je ook meerdere zakjes maken. Wanneer de kastanjes klaar zijn vouw je de zakjes allemaal, behalve één, dicht zodat ze voldoende warm blijven en je de eerste portie kunt pellen.

Laat de kastanjes een beetje afkoelen en begin met pellen bij het ingekerfde kruis, de puntjes zijn nu als het goed is omhoog gekruld. Haal vervolgens snel het volgende velletje eraf en laat afkoelen, doe dit bij alle kastanjes.

Gepelde kastanjes zijn niet heel lang houdbaar dus verpak ze luchtdicht en bewaar ze maximaal 2-3 dagen in de koelkast. Zie je het toch nog niet helemaal voor je? Kijk dan onderstaand filmpje van How Cast, hier wordt, op een weliswaar andere manier, laten zien hoe je kastanjes roostert in de oven.

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!