Redactie
Redactie Advertorial in archief 1 okt 2015
Leestijd: 3 minuten

Het verschil tussen boter en margarine: hoe zit dat nu?

Nederland is een echt boterland. We smeren het op de boterham, doen het in de koekenpan en bakken er taarten mee. De één weet precies hoe boter wordt gemaakt, maar de ander zegt nog steeds ‘boter’ tegen ‘margarine’. Het verschil tussen (smeerbare) boter en margarine: hoe zit dat nu?

Eigenlijk is het heel simpel. Roomboter is 100 procent natuurlijk en dierlijk. Het wordt van koemelk gemaakt (het is de gekarnde room van koemelk, om precies te zijn). Margarine komt uit de fabriek en is een stuk minder natuurlijk; het wordt gemaakt van plantaardige oliën en vetten, water & emulgatoren.

Hoe wordt boter gemaakt?

We vroegen de makers van ons favoriete roombotermerk, Lurpak, hoe hun roomboter precies wordt gemaakt. Zij gebruiken Deense room die speciaal wordt geproduceerd om er Lurpak van te maken. Vervolgens combineren ze ambachtelijke bereidingswijze met moderne technologie.

Leuk feitje: om 1 kilo boter te maken, is er ongeveer 20 kilo volle melk nodig!

Vervolgens wordt de room gerijpt om op smaak te komen. Pas daarna wordt de room gekarnd en aangezuurd met een puur natuurlijke melkzuurbacterie, en verder verwerkt tot boter.

En margarine dan?

Nog steeds denken veel Nederlanders dat boter en margarine ‘ongeveer hetzelfde’ is. Raar maar waar: wekelijks krijgen we mails van Culy-bezoekers die vragen of je brownies ook met margarine kunt maken. Of waarom hun boterkoek zo anders smaakt dan bij de bakker…

Een interessante geschiedenis

Wellicht goed om eerst een stukje geschiedenis te vertellen. Roomboter was tot ongeveer het midden van de negentiende eeuw vooral een bijproduct van melkboeren. Pas rond 1870 kwam deze industrie in Nederland op gang en werd boter commercieel verkocht. Het smeersel werd razend populair.

Maar zoals het altijd gaat met populaire producten: de vraag is groter dan het aanbod, en de prijs schiet omhoog. Dat gebeurde ook met boter. Er werd kunstboter bedacht, en verkocht onder de naam margarine.

Een margarine-reclame uit 1893

Geen familie

Margarine heeft dus qua samenstelling eigenlijk niets met roomboter te maken. Boter is natuurlijk en margarine niet; de productnaam ‘boter’ is zelfs beschermd en mag alleen gebruikt worden als er ten minste 80 procent melkvet in het product zit. De consistentie is vaak ongeveer hetzelfde en hoe de twee producten gebruikt worden ook, maar verder is het geen familie van elkaar.

Wat wél een interessante ontwikkeling is, is dat er nu smeerbare roomboters op de markt komen. Om de boter smeerbaar te maken, wordt er een heel klein beetje natuurlijke olie, zoals raapzaadolie, toegevoegd. Puur boter is namelijk te hard om zo uit de koelkast te smeren. Deze olie wordt niet verwarmd maar koud toegevoegd, zodat er geen goede stoffen verloren gaan door verhitting.

Daarnaast is er sinds een tijdje margarine ‘met roombotersmaak’ op de markt. Er wordt dan een klein percentage roomboter aan margarine toegevoegd, maar het merendeel van het product is dan nog steeds kunstmatig.

Weet dus: boter en margarine zijn compleet andere producten die geen familie van elkaar zijn. Ook al staan ze naast elkaar op het schap in de winkel.

Wat is gezond?

Er wordt nog steeds veel gediscussieerd, zowel door consumenten als de voedingsmiddelenindustrie, wat nu het meest ‘gezond’ zou zijn. Beide producten zijn natuurlijk vet; hoewel margarine meer transvetten bevat dan boter. Boter heeft van nature vitamine A en D in zich, aan margarine worden deze vitamines kunstmatig toegevoegd.

Wij bij Culy houden van natuurlijk, en bij ons is de smaak altijd doorslaggevend. En roomboter smaakt nu eenmaal een stuk lekkerder op een stuk brood dan margarine, vinden wij. Wij zijn heel benieuwd naar jullie mening! Laat deze vooral op Facebook achter.

Nog meer weten?

Deze video gaat nog dieper in op de voedingswaarden van boter en margarine.

De beste start van je weekend 🥐

Iedere zaterdag het laatste culinaire nieuws, restaurant-tips en bijzondere ontdekkingen in je mailbox met Culy weekend!

Reageer op artikel:
Het verschil tussen boter en margarine: hoe zit dat nu?
Sluiten