Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 20 jan 2020
Leestijd: 8 minuten

Culy test: een hele dag koken uit de Magimix Cook Expert

De Magimix Cook Expert is een culinair wonderkind. Het apparaat ziet eruit als een keukenmachine, maar naast hakken kan ‘ie ook nog stomen, koken, kloppen, blenden, kneden, sudderen, sous-vide garen en nog veel meer. Culy test: een hele dag koken uit de Magimix Cook Expert, hoe handig of onhandig is dat?

Een keukenmachine kan meestal hakken, raspen, mixen en snijden. Maar dan houdt het wel zo’n beetje op. De Cook Expert van Magimix lijkt in zijn eentje een hele keukenbrigade aan apparaten te vervangen. Met als meest bijzondere troef dat dit apparaat kan koken.

Dat zit zo: dit vernuftige stukje techniek wordt zowel geleverd met een transparante kom met accessoires (denk aan raspen, schijven en een metalen mes) én een RVS-kom met deksel, die verdacht veel lijkt op een soeppan. Daar zit dan weer een eiwitklopper, een stevig, universeel mes en een stoommand met twee verdiepingen bij.

Lees ook: Culy test de Magimix Cook Expert: de keukenmachine die kan koken (!)

Magimix Cook Expert zwart
Bron: Magimix

Hoe werkt de Cook Expert?

Beide kommen worden geplaatst op een onderstel met bedieningspaneel. Daarop staan diverse menu’s afgebeeld. Koken (met sudderen, stomen, gepureerde soep en romige soep als submenu’s), blender, bakken én foodprocessor. De foodprocessor werkt alleen met de transparante kom, de andere menu’s met de RVS-kom.

De foodprocessor kun je instellen op snelheid en op tijd. Het moet trouwens gezegd worden dat het een opvallend krachtige foodprocessor is, die werkelijk alles lijkt aan te kunnen. Ga je met de RVS-kom aan de slag, dan kun je het apparaat instellen op tijd, snelheid én temperatuur. Dus sous-vide garen in een waterbadje van 53 graden sharp? Kan. Visfilets stomen op 100 graden? No problem.

Culy test de Magimix Cook Expert

Een dag lang koken uit de Magimix Cook Expert

Wij besluiten een dag lang te koken uit de Magimix Cook Expert om te kijken hoe makkelijk het apparaat in gebruik is. We maken ontbijt, lunch, diner én een dessert uit het apparaat.

Ontbijt: warme havermout met chocolade, banaan en pindakaas

Het ontbijt du jour: warme havermout. Heerlijk, maar doordeweeks hebben we echt geen tijd om een pannetje op het vuur te zetten. De Cook Expert leent zich perfect voor dit soort bereidingen: je zet ‘m aan en gaat douchen. Het apparaat doet ondertussen al het werk voor je.

Daarvoor zet je de RVS-kom op de Cook Expert. Havermout erin, melk (of water) erbij en instellen maar. Wij stelden de Cook Expert hiervoor in op 17 minuten, 1A, 95 graden. Ga ondertussen lekker douchen en als je terugkomt, is je warme havermoutontbijtje klaar. Het leven lacht je toe.

Wij maakten de havermout (50 gram) met havermelk (235 ml), maar het kan ook met gewone melk of water. Serveer de warme havermout bijvoorbeeld met een grote klodder pindakaas, schijfjes banaan en pure chocolade van goede kwaliteit eroverheen geraspt (liefst een berg natuurlijk).

Nadeel:

  • De grootste uitdaging is misschien de havermout uit de RVS-kom krijgen: een deel zit onder de messen.

Voordeel:

  • Moeite met het verwijderen van aangekoekte havermout hoef je niet te hebben: je doet 0,5 liter water en een kneepje afwasmiddel in de kom en zet het programma ‘spoelen’ aan. Hij krijgt echt alle aangekoekte havermout los! Naspoelen met schoon water en klaar ben je. Of zet de onderdelen daarna nog in de vaatwasser.
  • De RVS-kom houdt je gerecht sowieso twee uur warm. Dus mocht je toch nog besluiten je haar te föhnen, dan blijft je ontbijt ondertussen lekker warm.

Lunch: klassieke Franse uiensoep

I-de-aal: geen berg uien om te hakken en tranen tot gevolg! Je pelt de uien, halveert ze en gooit ze zó in de Cook Expert. Die hakt ze voor je. Olijfolie, bloem, wijn en bouillon erbij en gaan met die banaan.

Fijn is dat je zo het apparaat een complete soep laat bereiden, terwijl jij thuis aan het werk bent. Of languit gestrekt op de bank je favoriete serie bingewatched.

Jammer dat de uien niet karameliseren (aan de hand van het recept uit het bijgeleverde kookboek), wat toch smaak geeft aan een uiensoep. Daardoor is het een wat scherpe soep, en mist ‘ie het zoetje dat uiensoep zo lekker maakt. We zouden nog eens kunnen proberen om de Cook Expert in te stellen op een hogere temperatuur (het apparaat heeft een maximum temperatuur heeft van 160 graden), om te kijken of de uien dan zullen bruinen.

We doen navraag bij Magimix en leren het volgende: met het roerbakprogramma (niet in het Expert menu) kun je de uien ook eerst bakken in de RVS-kom. Doe er een laagje olijfolie in, zet het roerbakprogramma op 140 graden en bak de uien gedurende 5 tot 15 minuten (afhankelijk van de grootte). Duw de uien eventueel af en toe van de randen naar beneden met de spatel. Voeg daarna pas de overige ingrediënten toe voor de uiensoep.

Nadeel:

  • Zo’n pruttelende pan op het fornuis en de geur van verse soep die de ruimte vult, heeft ook wel wat. Dat mis je nu een beetje, het is wat ‘klinisch’ koken.
  • Het is even uitvogelen op welke standen je de Cook Expert moet instellen. Toch krijg je dat gauw genoeg door.

Voordeel:

  • Je kunt heel schoon werken. Weinig afwas, weinig gehak van ingrediënten of spatten van soep rondom het fornuis: de Cook Expert maakt gewoon in een afgesloten pan een complete maaltijd voor je klaar.
  • Natuurlijk is het briljant dat dit apparaat kan hakken en koken tegelijk! Geen uien hoeven te hakken (en huilen): dat scheelt echt heel wat pijn en moeite.
  • Het apparaat kan zowel gepureerde (gladde) soepen als deels gepureerde soepen (zoals boerensoep of kikkererwtensoep) maken. Handig!
Magimix Cook Expert recensie

Diner: sous-vide gegaarde eend met haricots verts (en pastinaakpuree)

We maken eerst een marinade (met five spice en sojasaus) en doen die samen met de eend in een gevacumeerde zak. We vullen de RVS-kom van de Cook Expert met water, leggen het zakje erin en stellen het apparaat in op 45 minuten / snelheid 0 (zodat het mes niet draait) en een temperatuur 54 graden. Het is een beetje een gok – als je vaker sous-vide bereidingen hebt gedaan, weet je wel ongeveer wat goed is.

De eend komt er mooi rosé uit, eigenlijk nog een beetje rauw, en dat is prima, want we gaan ‘m nog krokant uitbakken in een koekenpan.

Nu we toch bezig zijn, besloten we de haricots verts die we erbij willen serveren, te stomen in de Cook Expert. Daarvoor doen we de stoommand in de RVS-kom en vullen we het apparaat met 0,5 liter water. We stellen het apparaat in op 30 minuten stomen, op 110 graden.

Met je keukenmachine kun je dus gewoon ook sous-vide garen. Hoe tof is dat?!

Nadeel:

  • Bij sous-vide garen is het belangrijk dat je de zakjes goed vacuüm trekt, vooral als je ingrediënten in een marinade legt (anders kan de marinade boven de ingrediënten gaan zweven). Dat is wat lastig met een ziplock-bag. Daarom kun je hiervoor het beste een vacumeerapparaat aanschaffen.
  • Vanwege het mes onderin de RVS-kom moet je uitkijken dat je de zakjes niet openhaalt. Met stevige zakken heb je dat probleem minder gauw.

Voordeel:

  • Je voelt je een echte pro als je sous-vide kunt garen! We verheugen ons nu al op de mooie stukken vlees en de perfecte zachtgegaarde eitjes (voor op de ramen) die we hierin gaan bereiden.
  • Het is doodeenvoudig te bedienen.
 Sous-vide met de Magimix Cook Expert
Sous-vide koken met de Magimix Cook Expert

Dessert: sabayon met bier, gekarameliseerde peer en speculaas

Tot slot geven we de Cook Expert nog een culinaire uitdaging in de vorm van een gerecht dat bij ons al-tijd mislukt: sabayon. Daarvoor moet je eidooiers met suiker en drank au bain marie kloppen tot een romig mengsel. Nog best een uitdaging en niet alleen voor de spierballen, want soms wil het mengsel maar niet dikker worden.

Gelukkig is daar de Cook Expert. Je klikt de eiwitklopper in de RVS-kom, doet alle ingrediënten erin en laat het apparaat het werk voor je doen.

Deze keer experimenteren we door de sabayon met bier te maken en we zijn niet teleurgesteld. Het resultaat is zó lekker, dat we dit nog veel vaker gaan maken.

Nadeel:

  • Geen. We willen de Cook Expert een knuffel geven.

Voordeel:

  • Sabayon mislukt bijna altijd. Niet uit de Cook Expert, omdat je de temperatuur tot op de graad nauwkeurig in kunt stellen. Wat een succes!
Culy test de Magimix Cook Expert

Resumé: een hele dag koken met de Magimix Cook Expert

Oké, even resumé. Want hoe vonden we het om de hele dag te koken met de Magimix Cook Expert? Heel gemakkelijk vooral. En heel schoon. Als in: je hebt geen vieze spetters tegen de achterwand van je keuken zitten, er is weinig vaat, etc. Ook hoeft er bar weinig gesneden te worden.

Van tevoren dachten we dat we er een beetje tegenop zouden zien om het apparaat steeds tussendoor te moeten schoonmaken voor de gerechten. Dit bleek een makkie: even het spoelprogramma aan en daarna nog naspoelen met heet water. En einde dag kon alles zó de vaatwasser in. Geen vuiltje aan de lucht.

Daarbij kun je makkelijk een hele dag koken met de Magimix Cook Expert terwijl je ondertussen andere dingen doet. Thuiswerken bijvoorbeeld. Multitasken tot en met, hoe 2020!

Ook vinden we het supertof dat je het apparaat het werk kunt laten doen terwijl jij staat te douchen of in een andere kamer bezig bent. Doordat het een afgesloten pan is waarvan je de stekker in het stopcontact steekt, kun je dat met een gerust hart doen (een pan laat je niet zo snel op het vuur staan om vervolgens vrolijk weg te wandelen).

En de smaak van de gerechten? Daarop scoort de Cook Expert wat ons betreft hoog: een 4/5. De havermout, de sous-vide gegaarde eend, de gestoomde sperzieboontjes en de sabayon vonden we allemaal tóp. Heerlijke gerechten die niet anders smaakten dan van het fornuis. Wij zijn om: de Cook Expert is een superhandige alleskunner voor thuiskoks.

Magimix Cook Expert

Wil je de Cook Expert kopen?

De Magimix Cook Expert kost € 1199,- euro en is verkrijgbaar in zwart, met chroom en rood. Ook goed om te weten: je krijgt 3 jaar garantie op de losse accessoires en 30 jaar op de motor. 

Meer handige keukenapparaten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.