Culy
Culy Gadgets 20 februari 2013

Heerlijk nieuw kookboek: Stevie Parle’s Real Kitchen

Jamie Oliver be warned: de Britse wereldchef Stevie Parle komt eraan. Zijn nieuwste boek ‘Real Kitchen’ is één grote wereldse smaakexplosie. Typisch Stevie? Simpele, stoere gerechten van over de hele wereld met elementen van nu. Favoriete ingrediënten zijn duidelijk granaatappel, za’atar en verse kokosnoot. 

Stevie maakt new style comfort food. Wat dit zoal inhoudt? Romige curry’s op basis van verse kokos, Catalaanse visstoofpot en summer pudding met rode wijn. Heerlijk cocoon-food dus.

Het boek is verrassend genoeg ingedeeld op seizoen en niet per land. Naast lente, zomer, herfst- en wintergerechten bevat het een hoofdstuk vol zoet en een selectie ‘nieuwe’ basisrecepten. Denk hierbij aan recepten voor een Libanees zevenspecerijenmengsel, Marokkaans semolinabrood en gegrild plat gistbrood. Real Kitchen bevat prima foto’s, maar helaas niet bij elk gerecht. Klein minpuntje, vinden wij.

Culy ontdekt…

Culy’s Simone ontmoette onlangs Stevie himself, en mocht proeven van zijn kippenlever met zeven specerijen en granaatappelmelasse, kokoscurry met griet, winter-fattoush (salade) met venkel, spinazie en granaatappelpitjes en (hemelse) Perzische rijstpudding met oranjebloesem, saffraan en rozenblaadjes. Klinkt lekker, is het ook! Een van Stevie’s secret ingrediënts (nu niet meer secret) is granaatappelmelasse. Hij gebruikt het in plaats van balsamico-azijn om een bijzondere smaak te geven aan bijvoorbeeld salades.

 

Net zo lekker koken als Stevie? We vroegen hem naar zijn gouden kooktips:

– Wees niet bang voor nieuwe ingrediënten. Gebruik je gevoel en gooi gewoon bij elkaar wat je lekker lijkt. Stevie’s handelsmerk!

– Zorg ervoor dat je gerecht er ook mooi uitziet. Bij thuiskoks wordt het uiterlijk van een maaltijd soms flink onderschat, maar volgens Stevie is het uiterlijk van een gerecht net zo belangrijk als de smaak ervan.

– Alles wat je nodig hebt qua gadgets in de keuken is een goede pan en een goed mes. De rest kan best handig zijn, maar is volgens Stevie geen must om de lekkerste gerechten op tafel te toveren.

– Het is niet erg om lang in de keuken te staan. Koken is leuk! Hoewel je er natuurlijk niet elke dag de tijd voor hebt, zou op zondagmiddag lekker een paar uurtjes kokkerellen vooral ontspanning moeten zijn – en geen verplichting. Aldus Stevie.

– Bijzondere tip van een kok, maar: je kunt elke ingrediënt vervangen voor een ander ingrediënt. Denk aan peper voor chili of granaatappelmelasse voor balsamico-azijn.

foto 1foto 2

Het 192 pagina’s tellende kookboek kost €24,95 en is onder andere te koop bij Bol.

Met behulp van onderstaand filmpje leer je hoe je zijn eenvoudige, maar to die for ijs met zoute karamel uit zijn boek Real Kitchen maakt. Verslavend lekker!

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Heerlijk nieuw kookboek: Stevie Parle’s Real Kitchen
Sluiten