Marit Weijs
Marit Weijs Inspiratie 19 jun 2025
Leestijd: 4 minuten

Smaakbommetjes met gochujang: de ultieme receptenlijst

Gochujang is hot en dat is niet zonder reden. Deze Koreaanse chilipasta met zijn diepe umami, zoete tonen en pittige bite tilt ieder gerecht naar een hoger niveau. Of je nu net begint met gochujang of een doorgewinterde fan bent: deze recepten van de redactie laten je alle kanten van deze smaakmaker zien. Van vis tot vegan, van snack tot toetje: hier wil je meteen mee aan de slag!

11x gochujangrecepten die je niet mag overslaan

Nog niet bekend met gochujang? Deze pittige chilipasta van kleefrijst geeft bijna alles een smaakboost. En duik ook eens in andere populaire Koreaanse sauzen als ssamjang en doenjang.

1. Zalm met gochujang en honing, kokosrijst en baby paksoi

Deze zalm is pure comfortfood met een twist: de pittige gochujang krijgt een zoete upgrade dankzij honing, en dat maakt ‘m heerlijk in balans. Lekker sticky, lekker spicy, maar niet té. De romige kokosrijst en frisse baby paksoi erbij zorgen dat je smaakpapillen helemaal happy zijn. Perfect voor een doordeweekse avond waarop je nét even iets anders wil zonder uren in de keuken te staan.

> Naar het recept: zalm met gochujang en honing, kokosrijst en baby paksoi

Zalm met gochujang en honing
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Spruitjes met gochujang en bruine boter

“Ik lust geen spruitjes?” Think again! Spruitjes die iedereen wil eten: dat is deze combinatie van geroosterde spruitjes met nootachtige bruine boter, pittige gochujang en knapperige pinda’s. De umami en pittigheid geven die vaak saaie groente een fantastische upgrade.

> Naar het recept: spruitjes met bruine boter, gochujang en pinda’s

spruitjes met bruine boter en gochujang
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

3. Rijstbowl met krokante tempeh in gochujang

Deze bowl bewijst dat vegan eten allesbehalve saai is. De krokante tempeh in een pittige gochujangsaus zorgt voor een smaakbom, terwijl ingelegde groenten en verse kruiden zorgen voor frisheid en textuur. Perfect voor een snelle lunch of lichte avondmaaltijd.

> Naar het recept: rijstbowl met krokante tempeh in gochujang

Krokante tempeh in gochujang
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Gochujang, ssamjang, doenjang… dit zijn dé Koreaanse sauzen die je moet kennen

4. kipburgers met gochujang-mayo

Zin in een burger? Maak dan niet die standaard hamburger, kaas, sla combinatie, maar probeer deze verrukkelijke gochujang burger eens uit! Next level comfortfood met een Koreaanse twist. Ideaal voor die ene avond waarop je zin hebt in iets makkelijks, maar toch verrassends. Eten maar!

> Naar het recept: kipburger met gochujang-mayo en zoetzure komkommer

Kipburger maken in smashburger-stijl
Nancy van Batenburg voor Culy

5. Aardappelsalade met een Koreaanse twist

Aardappelsalade saai? Niet met deze Koreaanse twist! De gochujang en sesamolie geven ‘m een heerlijke pittige en nootachtige diepgang waar je gewoon vrolijk van wordt. Perfect om mee te nemen naar de barbecue of om te serveren tijdens een zomerse picknick – gewoon een bijgerecht dat iedereen wil proeven.

> Naar het recept: aardappelsalade met een Koreaanse twist

aardappelsalade met een Koreaanse twist/ de lekkerste salades voor bij de bbq
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

6. Tosti met Remeker, kimchi en gochujangketchup

Een tosti, maar dan lekker pittig en met een Koreaanse twist. De combinatie van gesmolten kaas, scherpe kimchi en een lik gochujang maakt dit een snack die je keer op keer wilt maken.

> Naar het recept: dit kimchi tosti-recept met gochujangketchup is bizar lekker

7. Korean fried chicken

Krokant, sappig en met een saus die je doet watertanden: Een simpel recept, maar Korean fried chicken is – en blijft – een ware traktatie.

> Naar het recept: Korean fried chicken

8. Korean fried kibbeling met rijst & smashed komkommersalade

De Korean fried chicken, maar dan in een ander jasje. De pittige gochujangsaus tilt deze krokante, Hollandse kibbeling naar een nieuw smaaklevel. Ideaal voor bij een drankje of als feestjehapje, of als maaltijd met rijst en een heerlijke frisse komkommersalade

> Naar het recept: Korean fried kibbeling met smashed komkommersalade

Korean fried kibbeling
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

9. Sticky Koreaans geïnspireerde aardappeltjes (Gamja Jorim)

Net als die Koreaanse aardappelsalade van eerder, laat dit gerecht zien hoe veelzijdig de aardappel eigenlijk is. Deze sticky Koreaanse aardappeltjes zijn warm, zoet en licht pittig – met dank aan de gochujang. En die gochujang saus? Die is een soort jasje bomvol smaak!

> Naar het recept: Gamja Jorim: sticky Koreaans geïnspireerde aardappeltjes

10. Amerikaanse sundae met gochujang-karamelsaus en sesamkoekjes

Wie had gedacht dat gochujang ook in een dessert kon? Deze sundae combineert het beste van twee werelden: de zoete romigheid van karamel en ijs met een verrassend pittige twist. Een echte must-try voor de avontuurlijke fijnproevers onder ons, dus.

> Naar het recept: sundae ijsje met gochujang-karamelsaus en sesamkoekjes

Sundae ijsje met karamel
Ogechi Chibueze voor Culy

11. Gehaktballetjes in sticky ketjapsaus met gochujang

En tot slot een fantastisch recept dat niet kan ontbreken op je borrelplank: deze gehaktballetjes in ketjapsaus met gochujang. Lekker sappig vanbinnen, sticky en hartig vanbuiten. Precies zoals we ‘m willen. Perfect als borrelhapje, maar stiekem ook heel lekker met rijst of noedels. Eén balletje proeven en je weet: deze moet je vaker maken.

> Naar het recept: gehaktballetjes in ketjapsaus

Gehaktballetjes in ketjapsaus
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Benieuwd naar meer Koreaanse smaken?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.