Redactie
Redactie Gadgets 18 nov 2014
Leestijd: 2 minuten

Review: Koken tussen vulkanen (Kookboek van het Jaar 2014)

De grote winnaar bij de Kookboek van het Jaar verkiezing 2014 was Koken tussen vulkanen, een geweldig kookboek van Ko Sliggers. Onze Wilbert, culinaire levensgenieter (en groot Italië-fan), kocht het boek en schreef een review.

“Er zijn al heel wat woorden besteed aan het belang van een eerste zin voor een roman. De allereerste zin van het eerste hoofdstuk tot de eerste punt is bepalend. Geen schrijver ontkomt eraan, die allereerste zin.

Maar ook de lezer niet. Zit er voldoende verwachting in, wekt het nieuwsgierigheid, brengt het verwarring, verbazing? Nodigt die eerste zin uit tot verder lezen?En dat geldt niet alleen voor romans, maar ook bijvoorbeeld voor een sollicitatiebrief of… een kookboek!

Neem deze:

“De goudbruine korst en de geur van suiker en kaneel die hij verspreidde, waren slechts voorboden van de heerlijkheden die van binnenuit tevoorschijn kwamen toen het mes de korst doorstak: eerst kwam er een naar specerijen geurende damp van af, daarna kwamen kuikenlevers, hardgekookte eieren, plakken ham, kip en truffel in een overvloed van gloeiend hete, glinsterende maccheroni, waaraan het braadvocht van het vlees, de geraffineerde kleur van gemzenbont gaf.”

Ko Sliggers, de schrijver van Koken tussen – italiaanse – Vulkanen, schreef deze eerste zin niet zelf, maar citeerde uit Il Gattopardo, een roman (later verfilmd) van Giuseppe Tomasi di Lampedusa uit 1958. Ko Sliggers herkende waarschijnlijk de enorme zinnenprikkeling in de zin van Tomasi en gebruikte hem voor zijn boek dat vorige week de Vakprijs ontving voor Beste Kookboek 2014.

Uit de verfilming ‘Il Gattopardo’: Don Fabrizio Salina snijdt het gerecht aan voor zijn gasten, dat Guiseppe Tomaso zo zinnenprikkelend omschreef.

Deze eerste zin brengt je meteen daar waar je wilt zijn als je het kookboek koopt: de wereld van de mediterrane keuken en, niet te vergeten: de historie daarvan, uitmondend in talloze fantastisch beschreven gerechten.

Mijn interesse in en liefde voor de Italiaanse keuken is groot, maar het boek van Ko Sliggers getuigt van zoveel inzicht en passie dat het tot een juweel maakt in mijn kookboekenverzameling. Niet in de laatste plaats door de magnifieke grafische vormgeving.

Of zoals het juryrapport zegt: je krijgt meteen zin om de koffers te pakken en te vertrekken richting het zuiden. Wie daar even geen tijd voor heeft, kan wél boodschappen gaan doen en heerlijk koken uit dit boek. Voor alle liefhebbers van de Italiaanse keuken: een absolute must!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.