Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 21 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Fruit bruleren voor een makkelijk maar spectaculair toetje

Zin in een supermakkelijk maar spectaculair toetje: fruit bruleren it is. We zien steeds vaker gebruleerd (chique voor gekarameliseerd) fruit voorbijkomen en dat smaakt letterlijk en figuurlijk naar meer. Daarom vertellen we je graag alles over fruit bruleren: welke soorten fruit gebruik je en hoe werkt het nu eigenlijk?

Want er is eigenlijk niets lekkerder dan gekarameliseerd fruit!

Toetjes met fruit

Wie is er niet dol op toetjes? Maar toetjes met fruit zijn misschien nog wel lekkerder. Tenzij je geen fruitliefhebber bent of er allergisch voor bent natuurlijk. Toch geven wij de voorkeur aan aardbeien met ijs, een banana split of een grote coupe met sorbetijs en een fruit assorti. Toetjes met fruit zijn namelijk niet alleen verfrissend, ze geven ons ook het idee gezond te zijn. Hoewel dat in de meeste gevallen vies tegenvalt.

Zelf fruit bruleren

Op de sociale media kwamen we afgelopen tijd steeds vaker video’s tegen waarin men fruit ging bruleren. Het fruit – in meeste gevallen mango’s, vijgen, perziken en appels – krijgt een heel dun suikerlaagje, waarna het wordt gebrand met een crème brûlée-brander. Hence the name: fruit bruleren. Gebruleerd fruit kun je niet alleen bíj́ je toetje eten, je kunt het ook serveren als supermakkelijk, maar spectaculair toetje.

Wil je zelf fruit bruleren, let er dan op dat je het fruit voor het branden voorziet van een dun suikerlaagje. Dit kan gewoon met fijne kristalsuiker. Je kunt ervoor kiezen de suiker te mengen met wat citroen- of limoenrasp en sap voor een extra ‘dimensie.’ Let daarnaast op dat je de gasbrander niet direct teveel power geeft. Dan karameliseert de suiker veel te snel en wordt het donkerbruin terwijl je fruit nog niet zacht is.

Waar gebruik je gebruleerd fruit voor?

Zoals hierboven gezegd: gebruleerd fruit is een toetje op zich. Het ziet er zo chique uit en is zo lekker, dat je geen ijs mist. Wil je er toch een ‘volwaardig’ toetje van maken? Bruleer je fruit dan, maar serveer er bijvoorbeeld een quenelle bij van room, crème fraîche, vanille-ijs of een andere koude toevoeging.

Je kunt gebruleerd fruit ook gebruiken in andere gerechten dan toetjes. Salades bijvoorbeeld! Zo is ‘t tegenwoordig erg populair om steenfruit te grillen. Ga je perziken bruleren, dan kun je ervoor kiezen om ze te serveren met ijs, maar denk ook eens aan burrata, Italiaanse ham en pistachenoten. Daarnaast kun je gekarameliseerd fruit gebruiken in taboulehs, op pizza’s en een paar gegrilde kersen bij een kaasplank zouden ook niet misstaan.

Kun je elke fruitsoort bruleren? 

Sta je aan de vooravond van een diner dat je zelf organiseert en ben je nog op zoek naar een geschikt dessert? Gebruleerd fruit is de leus. Maar je vraagt je misschien af of je elke fruitsoort kunt voorzien van een lekker laagje. Ons antwoord: ja. Zelfs druiven en kersen kun je bruleren. Fruitsoorten die minder geschikt zijn? Kokosnoot, lychees en watermeloen. Dit komt doordat ze of te hard zijn of juist te veel water bevatten.

Zin in een toetje met gebruleerd fruit? Maak eens rijstepap (echt lekker) met gebruleerde appeltjes, sabayon met gebruleerde peer of maak gebruleerde banaan voor een banana split 2.0.  

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.