Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 26 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze producten moet je meenemen uit de Franse supermarkt

Elk land heeft zo z’n culinaire charmes. Bij Frankrijk is dat – naast alle kazen, patisserie, brood, wijn, en nog zoveel meer producten – uiteraard het gehele oeuvre aan bistro’s, bouchons en brasseries. Maar op een of andere manier verheugen wij ons net zo veel op een bezoek aan de Franse supermarkt. En dit zijn de producten die je dan sowieso mee moet nemen.

Laad die winkelwagen maar vol.

Deze producten moet je meenemen uit de Franse supermarkt

Of de mussen nou van het dak vallen of de regen met bakken uit de hemel komt; wij grijpen elk excuus aan voor een trip richting de hypermarché. Er huist immers een boulangerie, fromagerie, een patisserie, een slijter én een traiteur. En dan hebben we het nog niet eens over alle geconserveerde producten gehad.

Chips

Of je het nou tijdens je trip opeet of enkele zakken mee naar huis neemt, vergeet sowieso niet langs het immense chips-schap te lopen. Frankrijk is niet voor niets uitvinder van enkele iconische smaken op je bord. Wij gaan graag voor de lokale kazen. Ribbelchips met Comté bijvoorbeeld.

Vlees

Er wordt een hoop vlees gegeten in Frankrijk en op sommige vlakken is dat begrijpelijk: de Fransen weten als geen ander hoe je elk onderdeel van een dier moet bereiden. Wil je een stukje Frankrijk in deze vorm mee naar huis nemen, loop dan vooral even langs het droge worstenassortiment in de Franse supermarkt, maar vooral de conserven. Verwacht ganzenrillette, confit de canard en uiteraard de meest uiteenlopende paté van hoge kwaliteit.

Rillette sandwich
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy.nl

Zuivel

Ben je de gelukkige bezitter van een koelbox, neem dan een flinke voorraad gezouten boter en crème fraîche mee. Want wacht maar totdat je die Franse versie hebt geproefd. Crème fraîche d’Isigny bijvoorbeeld, uit een gebied in Normandië dat bekend staat om de hoge kwaliteit boter en room. In de koffer dus.

Wijn en bier

Moeten we het in de Nederlandse supermarkt vaak doen met een beperkte keuze aan wijn en bier, in Frankrijk denken ze daar anders over. Afhankelijk van de regio waar je verblijft, verkopen ze vaak lokaal wijn en bier. Vergeet ook zeker het ciderschap niet: hier kom je nog wel eens een voltreffer tegen.

Fleur de sel

Inmiddels kun je er in Nederland ook niet meer omheen, of het nou om restaurants, supermarkten of speciaalzaken gaat: fleur de sel. Maar de real deal komt toch echt uit Frankrijk. Dus investeer meteen even in dit goddelijke Franse zout om je gerechten die onvergetelijke finishing touch te geven. Waar je welk zout voor gebruikt? Culy vertelde je eerder al alles over zout.

Zeezout
Bron: Pexels

Zoet beleg

Ook voor op de boterham – pardon, baguette – is er genoeg zoets om mee naar huis te nemen. Loop voor je plezier eens door het jampad heen en je zult je ogen uitkijken. Meer keuze, meer variatie. Vergeet ook zeker de andere smeerbare zoetigheden niet: wie wil er nou niet elke dag caramel beurre salé op z’n brood?

Mayo & mosterd

Tot slot, een inkopper die gewoonweg niet mag missen in deze lijst: mayonaise en mosterd. Het is niet voor niets dat een van de bekendste mosterdsoorten vernoemd is naar een stad in Frankrijk (Dijon). En de lichtzure Franse mayonaise: wij kunnen inmiddels niet zonder.

Meer over culinair Frankrijk:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.