Culy
Culy Inspiratie 15 november 2012

Franse Senaat voert NutellaTax in

Al maanden is Frankrijk in de ban van de zogenoemde Nutellatax, een extra belasting op palmolie die ervoor zal zorgen dat het maken van producten als Nutella, margarine en koekjes een stuk duurder zal worden. Volgens de regering is palmolie ontzettend ongezond en leidt het tot zwaarlijvigheid en hart- en vaatziekten.

Of palmolie daadwerkelijk zo ongezond is, valt over te twisten. Globaal genomen zijn er namelijk twee soorten: de ongeraffineerde, rode palmolie en de geraffineerde, meestal witte palmolie. De rode variant zit boordevol vitaminen en andere gezonde stoffen en wordt veel gebruikt voor supplementen en medicijnen. Rode palmolie is een stuk duurder dan de witte, maar ook een stuk gezonder en koop je bij natuurwinkels of online hier.

Het afvalproduct daarentegen, automatisch zonder deze waardevolle stoffen, wordt geraffineerd, ontgeurd, gebleekt en eventueel geheel of gedeeltelijk gehard. Deze variant is ontzettend slecht voor de gezondheid doordat het voor bijna de helft bestaat uit verzadigde vetzuren, welke zorgen voor het stijgen van het cholesterol en de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verhoogt.

Hoewel palmolie zo ongezond is, wordt het nog steeds veel gebruikt omdat het vele malen goedkoper is dan zonnebloem- en olijfolie. Erg jammer, zeker in een tijd als deze waarin steeds meer mensen te dik worden en een groot deel van de bevolking zelfs obesitas ontwikkeld.

Rode palmolie

Op basis van deze standpunten besloot afgelopen dinsdag de Franse Senaat de wet aan te nemen. Dit heeft als resultaat dat producenten per ton palmolie 300 euro extra aan belasting zullen moeten betalen, geen grapje dus.

Uiteraard stonden de afgelopen maanden veel mensen op tegen het aannemen van deze wet en ontstond er zelfs een blog genaamd ‘Blijf met je poten van mijn Nutella’ van journaliste Helene Bekmazian op de website van de Franse krant Le Monde.

Niet alleen de Franse inwoners zijn fel tegen de wet, ook Maleisië, één van de grootste palmolieproducenten ter wereld, protesteert. Tienduizenden boeren en families zijn afhankelijk van het bedrijf en er zullen gegarandeerd ontslagen vallen door het automatisch dalen van de vraag. Maleisië zegt dat haar economie ‘geweld’ wordt aangedaan door het verhogen van de belasting op palmolie.

Als je weet dat één ton duizend kilo weegt, en de belasting er dus voor zal zorgen dat de prijs van één kilo palmolie zal stijgen met ongeveer €0,35, kunnen we ons niet voorstellen dat we er armer van zullen worden. En als het bijdraagt aan onze gezondheid (doordat het minder verkrijgbaar zal zijn en waarschijnlijk toch iets duurder) kunnen wij het er alleen maar mee eens zijn.

ALIMENTATION-CONSOMMATION-SANTE-NUTELLA

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Franse Senaat voert NutellaTax in
Sluiten