Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 14 apr 2023
Leestijd: 5 minuten

6x veel voorkomende fouten bij koekjes bakken (en hoe je ze kunt voorkomen)

Koekjes bakken is misschien wel onze favoriete weekend-activiteit. Toch blijft ‘t altijd letterlijk passen en meten, want bakken is en blijft geen ‘een snufje van dit en een lepeltje van dat.’ En dat geeft af en toe nog eens een misser. Daarom gingen we op zoek naar de meest voorkomende fouten bij koekjes bakken. We noteren ze voor je, zodat jij ze de volgende keer niet hoeft te maken!

En dus in een vloek en een zucht heerlijke goudbruine koekjes uit de oven tovert!

6x veel voorkomende fouten bij koekjes bakken

Want een gewaarschuwd mens telt voor…

Ingrediënten niet goed afwegen

Kijk, we blijven je zolang we over lekker eten schrijven, waarschuwen dat bakken precisiewerk is. Een grammetje meer of minder kan je hele project om zeep helpen. En dat is gewoon zonde.

Wees daarom alles behalve eigenwijs tijdens het bakken, want een van de meest gemaakte fouten bij koekjes bakken is eigenwijs zijn. Staat er 250 gram suiker in je recept, dan voeg je dat toe. Staat er dat je zout moet toevoegen aan de kekskes, dan doe je dat gewoon. Luisteren! Ja, ook wij moeten streng zijn.

Niet genoeg suiker toevoegen aan het beslag

Dat brengt ons direct bij de volgende veel gemaakte fout bij koekjes bakken: minderen in suiker. We willen natuurlijk allemaal dat koekjes gezond zouden zijn en tweaken onze recepten daarom misschien iets, naar een minder hoog suikergehalte. Maar die suiker is er niet voor niks!

Voeg daarom altijd de volledige hoeveelheid suiker toe aan je koekjes. Mocht je dan denken: dat is wel héél veel, maak ‘t recept dan gewoon niet. Want minderen in suiker zorgt voor een andere textuur en voor sloffe, melige koekjes. Daar zit niemand op te wachten.

Gemberkoekjes met miso
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Alle ingrediënten in één keer mixen

Het lijkt zo makkelijk en mooi meegenomen: je lazert alle ingrediënten in één keer in je beslagkom en mengen maar. Maar je recept vertelt je niet voor niks dat je het in delen moet maken.

Eerst klop je namelijk de boter en suiker tot een súper luchtig mengsel waarbij de suiker volledig is opgelost en pas dáárna ga je door. Dit boter-suikermengsel zorgt er namelijk voor dat je koekjes extra luchtig worden, en tegelijkertijd niet droog maar juist lekker zacht van binnen blijven.

Oud bakpoeder gebruiken

Vraagt het recept om bakpoeder, dan lijkt ‘t zo makkelijk gewoon zo’n oranjekleurig zakje uit je ingrediëntenlade te trekken. En dat kan ook prima, maar check wel even of die bakpoeder die je acht lentes geleden bij een supermarktje op vakantie kocht nog goed is. Vaak blijft bakpoeder jaren goed, maar mocht je ‘t gebruiken en het blijkt níét meer te functioneren, dan resulteert dat in vaste koekjes die niet omhoog zullen komen. Wil je niet!

Deeg niet lang genoeg laten koelen

We snappen maar al te goed dat wanneer je aan het koekjes bakken bent geslagen, je ze het liefst direct op wilt eten. Toch vereist dit proces ook geduld en discipline. Zodra je deeg namelijk goed gemengd, vast en klaar is, moet het nog zo’n 24 uur in de koelkast. En dit is, denken wij, de meest gemaakte fout bij koekjes bakken. Want je deeg is klaar en het enige dat er nog hoeft te gebeuren, is bakken. Hierna kun jij eindelijk een heerlijk koekje verorberen. Je deeg dan nog 24 uur in de koelkast leggen líjkt zo onnodig, maar dat is het niet.

Je deeg goed koelen zorgt er namelijk voor dat de smaken goed intrekken. Zeker wanneer je koekjes met speculaaskruiden of cacao erdoor maakt, is dit noodzakelijk. Daarnaast wordt een goed gekoeld koekje in de oven knapperig van buiten en zacht van binnen. Dat is nog niet het belangrijkste: goed gekoelde koekjes lopen minder tot niet uit. En dát is ideaal. Want het is ons allemaal weleens overkomen dat je kleine rondjes de oven inschuift, maar er gigantische uitgelopen cirkels uithaalt. Zonde!

Koekjes met drop en cranberry's
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De bakplaat terug de oven indoen

Heb je het wachten volstaan en zijn je koekjes klaar? Super! Haal ze gáúw uit de oven om te proeven. Maar wees niet bang: het kan zijn dat je de bakplaat uit de oven haalt en je koekjes nog helemaal zacht lijken. Je eerste reactie is “terug de oven in.” Doe dit alleen niet te snel.

Koekjes hebben altijd tijd nodig om te rusten. Hierdoor worden ze knapperig en stevig. Is het buitenste randje van het koekje mooi goudbruin en heb je het recept netjes gevolgd? Dan kun je er vanuit gaan dat de koekjes na de opgeschreven tijd gewoon goed zijn. Steek die bakplaat dus niet terug de oven in, dan verbranden ze!

Trek gekregen in homemade koekjes?

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.