Redactie
Redactie Inspiratie 29 jun 2012

Foie gras taboe in Californië

Inwoners van Californië moeten vanaf zondag naar een andere staat als ze foie gras (ganzenlever) willen eten. Vanaf die dag is een verbod van kracht op het maken en verhandelen van de delicatesse. Het is de eerste Amerikaanse staat die een dergelijk verbod invoert.

Foie gras is omstreden omdat de ganzen en eenden die ervoor worden gebruikt, worden met harde hand volgepropt om hun lever zo groot mogelijk te laten worden. De toenmalige gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger ondertekende de wet al in 2004.

Wolfgang Puck

Topkoks en restaurants reageren divers op het verbod. Terwijl sterrenkok Wolfgang Puck in Hollywood de ganzenlever al in 2007 van zijn kaart haalde, probeerden tientallen collega’s via een campagne het verbod van tafel te krijgen.

Nog snel op het menu

Diverse restaurants in de staat proberen op de valreep extra klanten te lokken met speciale levermenu’s. Het restaurant Petrossian in West Hollywood stelde een “vaarwelmenu” samen van vijf gangen, inclusief foie-grasijs. Restaurant Mélisse in Santa Monica maakte een achtgangenlevermenu dat volgens chefkok Ken Takayama de afgelopen maanden door de helft van zijn gasten werd besteld. “Ik heb nog nooit zo veel foie gras ingekocht”, aldus de kok.

Bron: ANP

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Foie gras taboe in Californië
Sluiten