Onze 8 favoriete kant-en-klare sauzen die bij ons áltijd op gaan
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fsaus-kopen.jpeg)
Er zijn van die sauzen waar je gewoon nooit zonder kunt. Of je nu snel een avondmaaltijd op tafel zet of uitgebreid kookt voor vrienden, deze smaakmakers pakken we er altijd bij. Wij vullen onze voorraadkast regelmatig bij met deze favorieten en ondertussen experimenteren we met nieuwe varianten. Maar niets is zo lekker als deze sauzen!
8x sauzen die bij ons altijd op gaan
Deze sauzen maken elke maaltijd nét even specialer en liggen bij ons altijd binnen handbereik.
1. Thaise crispy chili olie van Trouble & Spice
Deze ontdekte Culy’s Ogechi een tijdje geleden bij de Jumbo, en we zijn nog nooit zo snel naar de winkel gerend. Deze olie komt namelijk het meest dichtbij Culy’s eigen variant. Culy’s Nancy is inmiddels al door ruim drie potten heen! doordat er limoenblad en zelfs een beetje kleefrijst in zit, past hij heerlijk bij Thaise en Indonesische gerechten. Nancy druppelt ‘m graag over pompoensoep met een Aziatische twist – of gewoon over een simpele kom witte rijst.
Culy Basics: Thaise chili-olie (de nieuwe chili crisp – als je ‘t ons vraagt)
Ren nog snel naar de Jumbo om de laatste voorraad van deze potten in te slaan, want ze zijn tijdelijk niet meer leverbaar. Maar gelukkig kun je ze ook bestellen bij heatsupply!
2. Roasted sesame dressing van Kewpie
Nancy’s grote favoriet op sausgebied: de sesamsaus van Kewpie. “Ik gebruik ‘m als dipsaus voor dumplings zoals gyoza, maar ook bij fried chicken en hij is heerlijk bij sashimi. Ook in een Aziatische noedelsalade – of in de mix met crispy chili-oil – is ‘ie hemels.”
3. Kewpie mayonaise
De klassieke Kewpie-mayonaise is voor de Culy-redactie net zo onmisbaar. Dankzij die rijke, volle smaak is ‘ie ideaal voor Japanse rijstbowls of voor bij karaage. We gebruiken ‘m als basis voor mayonaise met een extra smaakje – bijvoorbeeld miso of wasabi – en zelfs om instant noodles een romige boost te geven. En natuurlijk trek je er op okonomiyaki of een sandwich mooie streepjes mee.
4. Mee chum plum sauce
Iets wat Culy’s Ogechi keer op keer in huis haalt, is deze mee chum plum sauce van de toko. Het is een absolute favoriet: “Dit is zo’n veelzijdige saus die goed werkt in wokgerechten, linzensoepen, als marinade voor vlees of als glaze over groenten. En natuurlijk als dipsaus voor loempia’s.”
5. Ketjap van Helen of Bango
Voor ketjap gaat Ogechi altijd naar de Surinaamse toko. De ketjaps van Helen zijn veel kruidiger en voller van smaak dan wat je normaal in het schap vindt. Daarmee tilt ze zonder moeite haar wokgerechten of stoofpotjes naar een hoger niveau. Al gaat bij Culy’s Nancy thuis de ketjap van Bango (met die vogel op het etiket) er altijd in rap tempo doorheen, omdat ‘ie zo heerlijk zoet en sticky is.
6. La Morena chipotle in adobo
Culy’s Melvin is verslaafd aan de La Morena chipotle pepers in adobo-saus. Hij mixt meestal het hele blikje tot een gladde saus en gebruikt dat vervolgens in stoofpotten en Mexicaanse gerechten. Die diepe rooksmaak is zó lekker dat ‘ie nooit lang blijft staan. Tip: blikje nog niet opgemaakt? Vries de restjes in met behulp van een ijsblokjeshouder. Zo heb je steeds een paar lepeltjes op voorraad.
7. Allioli van Chovi
“De lekkerste aïoli (of allioli, red.) uit de supermarkt die er is als je het mij vraagt.” Aldus Culy’s Melvin. Deze Spaanse knoflooksaus is niet bepaald subtiel, dus wanneer je nog een belangrijke date hebt, is het misschien handig om even over te slaan, maar hij is dus wél ontzettend lekker. Melvin gebruikt ‘m ook regelmatig als een snelle knoflooksmaakmaker in andere sauzen.
8. Truffelmayonaise
Als heimelijk genoegen bij zoete aardappelfrietjes met een berg Parmezaanse kaas, zoals Culy’s Marit ‘m het liefst eet, op een broodje rosbief of op een hamburger: truffelmayo is nou eenmaal verslavend lekker. We weten dat truffelmayonaise nogal wat verschillende meningen oproept in de culinaire wereld, maar wij kunnen in ieder geval niet zonder.
De lekkerste mayonaise uit de supermarkt
Tja, wat kunnen we zeggen? Over smaak valt niet te twisten – en dat blijkt maar weer uit onze verdeelde meningen op de redactie. Omdat we mayo allemaal zó belangrijk vinden (en ‘m werkelijk overal bij eten), zetten we deze saus toch even extra in het zonnetje.
Iedere redacteur heeft namelijk z’n eigen favoriet, waar ze niet zonder kunnen (en willen). Culy’s Ogechi kan absoluut niet zonder haar Zaanse mayonaise, terwijl Culy’s Melvin juist alijd specifiek de Belgische mayonaise wil hebben van de Lidl. Nancy daarentegen is sterk van mening dat die van D&L met citroen het allerlekkerst is, maar vindt dat Hellmann’s ook zeker even benoemd moet worden.
Geen zin in je supermarkt-run? Deze sausjes maak je zelf
- Hollandaisesaus maken: een makkelijk basisrecept + 5 handige tips
- Culy’s sauscollege: knoflooksaus maken als een pro
- Culy’s sauscollege: zelf satésaus maken als een pro