Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 24 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Wijn pairen met fastfood? Deze sommelier geeft tips

Hamburgers, fried chicken of burrito’s besteld? Grote kans dat dat eerste pilsje opengaat nog voordat de bezorger bij je aanbelt. Maar wat nou als je er een sport van maakt om in plaats van bier te kiezen voor een geschikte wijn, perfect passend bij die vette happen? Deze sommelier vond ‘t een tof gedachte-experiment en licht zijn beste wijn & fastfood pairings toe.

De sommelier in kwestie is André Mack, een van de vaste krachten bij Bon Appétit. Hij legt uit: ”Mooie wijnen matchen bij goedkoop fastfood? Ik vind het leuk, vooral vanwege van dat contrast tussen hoog en laag. Want wat voor eten je voor je neus hebt maakt niet uit, je wil toch gewoon de juiste wijn erbij?”

Fastfood pairen met wijn: tips van een sommelier

Klassieke hamburgers en wijn

Ga je voor de goeie ouwe hamburger met friet? Kies voor dezelfde soort wijnen als de varianten die je zou matchen met steak. Italiaanse steakwijn dus bijvoorbeeld, zoals Brunello di Montalcino. Deze Toscaanse wijn is gemaakt van de Sangiovese druif en bevat veel tannines, wat de sterke smaak van je burger op een aangename manier zal temperen.

Friet

Friet is dan weer een mooie match met Duitse Riesling, met name een Riesling Kabinett. Zowel de aciditeit als het subtiele zoetje in de wijn balanceert het zoute in de friet mooi uit.

Tex-Mex

Of je nou burrito’s, crunch wraps of quesadilla’s bestelt, de smaken van dit soort Tex Mex gerechten zijn vaak rijk, vettig en kruidig. André tipt daarbij wijnen uit de Elzas in Frankijk; die zijn laag in alcohol en een beetje zoet. Dat zoetje biedt een mooi tegengewicht aan de aan Tex-Mex-kenmerkende hitte.

Fried chicken en wijn

We gaan geen namen noemen, maar als je bij die ene bekende keten-met-gefrituurde-kip bestelt, kies dan voor een sprankelende wijn. Specifieker: kies voor een pet-nat wijn (pet-nat staat voor petillant naturel, Frans voor natuurlijk bruisend).

Het lichte koolzuur in dit soort wijnen doet het namelijk geweldig bij kip, licht André toe. Ook het zure is belangrijk, het matcht immers mooi aan de smaakmakers en de specerijen in de krokante jasjes van de kip.

Pizza en wijn pairen

Is er een pizza peperoni naar je onderweg? Een Barolo – ”de koning van de Italiaanse wijnen” – in huis halen is de boodschap. Waar pizza al gauw wat eentoniger is, zal deze wijn je eetervaring naar een hoger niveau tillen.

Eigenlijk kun je hier twee dingen uit onthouden: Italiaans eten doe het goed met Italiaanse wijnen, en complexe wijnen passen goed bij basic gerechten als pizza.

Waarom pizza en natuurwijn een match made in foodie heaven zijn

Visburgers

Gefrituurde vis en tartaarsaus tussen een broodje, da’s de smaak van de oceaan! We knipperen even met onze ogen als we zien wat André met zijn visburger doet: zonder blikken of blozen lepelt hij er een royale portie kaviaar tussen en serveert hij zijn kaviaar-visburger met een glas champagne.

Over the top? Decadent? Een beetje zonde? Allemaal, als je ‘t ons vraagt. Maar André heeft er lol in, en wie weet jij binnenkort ook wel.

Bekijk hieronder de volledige video:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.