Eindelijk uitgelegd: deze 12 ingrediënten lijken op elkaar, maar zijn toch anders!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2Fburrata-mozzarella-stock.jpg)
Op TheKitchn zagen we een artikel waarin op elkaar lijkende producten met elkaar werden vergeleken: wat is het verschil en waarvoor gebruik je ze het best? Wij maakten onze eigen variant met onder andere havermout & havervlokken, burrata & mozzarella en tarwe & spelt.
Havermout – havervlokken
Eigenlijk is het allebei hetzelfde, alleen bestaat havermout uit havervlokken die zijn gehalveerd. Hierdoor is de kooktijd korter en heb je dus sneller een bakje haver(mout)pap op tafel.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F10%2FHavermout-stock2.jpg)
Mozzarella – burrata
Burrata is simpelweg mozzarella die wordt ingespoten met room. Hierdoor is de binnenkant zo zacht dat hij vloeibaar wordt.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2Fburrata-mozzarella-stock.jpg)
Tarwe – spelt
Hoewel velen nog steeds denken dat spelt per definitie gezonder is dan tarwe, is dit echter niet het geval. Beiden zijn lid van de granenfamilie en kun je dus zien als broertjes. Voor beiden geldt dan ook dat de volkoren variant het meest gezond is, maar onderling is er bijna geen verschil.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F08%2FBrood-stock2.jpg)
Boter – margarine
Hoe tarwe en spelt op elkaar lijken, zo ver staan boter en margarine van elkaar af. Roomboter is namelijk 100 procent natuurlijk en dierlijk. Het wordt van koemelk gemaakt (het is de gekarnde room van koemelk, om precies te zijn).
Margarine komt uit de fabriek en is een stukje minder natuurlijk; het wordt gemaakt van plantaardige oliën en vetten, water & emulgatoren. Meer over weten? Kijk dan hier.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F01%2FBoter-stock.jpg)
Europese basilicum – Thaise basilicum
Het belangrijkste verschil tussen deze twee is niet alleen de kleur (groen versus paars(groen)), maar ook de smaak. De Europese basilicum proeft namelijk warm en precies wat je verwacht van basilicum, terwijl de Thaise variant meer weg heeft van anijs.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F10%2FThaise-basilicum-stock.jpg)
Witte – zwarte truffel
Beide schimmels worden gezien als eetbaar goud, maar er is wel duidelijk een verschil. Niet alleen in prijs (de witte truffel is vele malen duurder dan de zwarte), maar vooral in smaak.
De smaak van zwarte truffels is voller en robuuster, maar komt het best tot zijn recht wanneer deze verwarmd wordt. Die van de witte truffel is sterker (licht peperachtig) en eet je het beste rauw geschaafd.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F06%2FTruffel-stock.jpg)