Culy
Culy Inspiratie 31-01-2014

Een reis rond de wereld in dumplings

Gebakken, gestoomd, gefrituurd of gekookt: overal ter wereld zijn dumplings verkrijgbaar, maar overal zijn ze weer anders gevuld. Wij zijn er dol op (jij ook?!) en daarom vonden we het tijd voor een reisje rond de wereld en de nodige dumpling-inspiratie. Lees je mee? 

Cha Siu Bao

We beginnen onze reis in China met de Kantonese, gestoomde dumplings. Ze worden meestal geserveerd als dim sum en meestal gevuld met op de barbecue geroosterd varkensvlees.

dumpling
Bron: Flickr

Gefrituurde Casave Dumplings

Voor de volgende soort blijven we in China, namelijk dumplings gemaakt van gepureerde casave en wederom gevuld met varkensvlees.

taro dumpling
Bron: Flickr

Wontons

Ook wontons zijn van origine Chinees en worden vaak gekookt en geserveerd in soep, of gefrituurd met een lekkere dipsaus. De bereidingswijze verschilt per regio en worden vaak gevuld met varkensvlees, maar ook met kip, garnalen, groenten en krab zie je steeds vaker.

wonton
Bron: Flickr

Xiaolongbao

Deze worden ook wel ‘soep dumplings’ genoemd en zijn razend populair in Shanghai. Ze worden gevuld met een gelei op basis van bouillon, die smelt als ze worden verwarmd wat resulteert in met soep of bouillon gevulde dumplings. Meestal zijn ze gevuld met varkensvlees of een combinatie hiervan met krab.

Xiaolongbao dumpling
Bron: Flickr

Siu Mai

Siu Mai worden ook wel Shumai genoemd, zijn gestoomd en gevuld met garnalen, kip of varkensvlees.

siu mai dumpling
Bron: Flickr

Har Gow

En we blijven nog steeds in China met de zogenaamde Har Gow. Deze zijn voor de verandering gestoomd en gevuld met garnalen.

har gow
Bron: Flickr

Gyoza

Aangekomen bij de gyoza vervolgen we onze reis door Japan. Deze dumplings worden meestal gefrituurd en vervolgens gedipt in een mengsel van rijstazijn, sojasaus en chili-olie. Het deeg is iets minder dik, en ze worden meestal gevuld met groenten of gemalen vlees.

In China worden ze overigens ook gegeten, maar dan onder de naam Jiaozi.

gyoza
Bron: Flickr

Manti

Manti worden in heel Azië geserveerd, veelal gevuld met rundvlees of lamsvlees met yoghurtsaus. Wij krijgen al trek!

manti
Bron: Flickr

Momo’s

Deze variant zie je veel in Nepal, Tibet en delen van het Noorden India. Het deeg wordt gestoomd en vaak dikker gemaakt met behulp van gist. Ook worden ze soms in de pan gebakken en ze kunnen, afhankelijk per regio, verschillende soorten vlees of vis bevatten.

momo
Bron: Flickr

Samosa’s

Ook de Indiase samosa’s vallen onder de dumplings. Ze hebben een knapperige buitenkant, en zijn meestal gevuld met aardappel, erwtjes, kruiden en soms vlees.

samosa
Bron: Flickr

Fufu

Ook Midden- en West-Afrika kennen zo haar varianten. Gemaakt van zetmeelrijke groenten die tot een soort deeg worden gekneed, gevuld met lamsvlees of kip en vervolgens worden gekookt en geserveerd in combinatie met stoofvlees.

fufu
Bron: Flickr

Kreplach

In Israël vind je Kreplach, ook wel ‘Joodse ravioli’ genoemd, en worden meestal geserveerd in de soep. Het deeg is vaak gemixt met ei en de vulling bestaat uit rundvlees of aardappelen.

kreplach
Bron: Flickr

Khinkali

Khinkali zijn Georgische dumplings en bevatten vaak gekruid vlees, maar ook kaas en kruiden. Ze worden gekookt en lijken veel op ravioli’s of wontons.

khinkali
Bron: Flickr

Pierogi

We schreven al eerder over deze typisch Poolse hapjes die gevuld worden met van alles en nog wat. Denk aan kaas, aardappels of zuurkool, maar ook paddenstoelen, vlees of zelfs fruit! Ze worden eerst gekookt en vervolgens gefrituurd of gebakken.

pierogi dumplings stock

Pitepalts

Pitepals zijn Zweeds en zijn vernoemd naar de plek van ontstaan, namelijk een plaatsje genaamd ‘Piteå’. Je komt ze het meest tegen gevuld met rundvlees en geserveerd met de bekende Zweedse rode-bessenjam of boter.

Pitepalts
Bron: Flickr

Ravioli

Eindelijk! We zijn aangekomen in Italië en hoewel wij ze eigenlijk niet anders kennen, vallen deze gevulde pastabuideltjes stiekem ook onder de noemer dumpling. Zoals je misschien al weet worden ze gevuld met van alles en nog wat, en kan het deeg (afgezien van de aanwezigheid van bloem en ei) ook verschillende ingrediënten bestaan.

Zelf maken? Dat kan! Kijk hier voor ons easy peasy recept.

ravioli3
Bron: Flickr

Empanada’s

Helemaal aan de andere kant van de wereld worden ze niet te vergeten ook gegeten, maar in dan in de vorm van epanada’s! Ze hebben misschien nog het meest weg van samosa’s en komen écht in alle soorten en smaken. Van kip tot tonijn en van vega tot garnalen, het is allemaal mogelijk. Het deeg is meestal gemaakt op basis van maïs.

empanada
Bron: Flickr

Wat is jouw favoriet?

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Een reis rond de wereld in dumplings
Sluiten