Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 13 mrt 2021
Leestijd: 8 minuten

Culy sprak met Anna Jones over haar nieuwe boek: Eén Pan, Plaat, Planeet

Wanneer je bij toeval opgepikt wordt door Jamie Oliver om te komen koken in zijn restaurantkeuken, dan weet je dat je kunt koken. Zeventien jaar geleden overkwam het de Britse Anna Jones en sindsdien is Anna een vaste waarde in de foodwereld. Zojuist bracht ze haar 4de kookboek uit, Één Pan, Plaat, Planeet. Culy sprak haar over het boek en over hoe eten verbindt en plezier brengt, maar ook hoe het de oplossing is voor een duurzame toekomst van onze planeet.

Spoiler: Één Pan, Plaat, Planeet is een kookboek dat – wat ons betreft – een plaatsje verdient op elke boekenplank. Echt zo’n kookboek dat je op een willekeurige dag kan openslaan en waarin je vindt wat je zoekt.

De gerechten zijn divers, creatief en kleurrijk maar toch ook praktisch en snel. Van een Afrikaanse pindastoofpot tot een snelle galette met vijg, tijm en geitenkaas en een zomerse curry met mais en tomaat. Tussen de 150 recepten – opgedeeld in de hoofdstukken Kookpan, Koekenpan, Bakplaat en Snel – zitten nú al blijvertjes die we heel vaak op tafel gaan zetten.

Maar eerst: wie is Anna Jones?

Anna: “Ik ben Anna, food writer en kookboekauteur. Mijn kookstijl wordt gekenmerkt door gerechten waarin groenten de hoofdrol spelen. Hoewel ik het amper zelf geloof, heb ik onlangs mijn vierde kookboek gelanceerd: Één Pan, Plaat, Planeet.”

Waar is je passie voor eten en koken begonnen?

Anna: “Als kind was ik al altijd heel geïnteresseerd in eten en het hele proces daaromheen. Toen ik later zelf begon te koken, merkte ik hoe leuk het is om al die ‘oohs en aaahs’ te krijgen wanneer je kookt voor anderen.

Thuis kreeg ik altijd lekker en gezond eten voorgeschoteld, ondanks dat mijn ouders zelf geen doorwinterde foodies zijn. Toch stimuleerden ze me altijd in mijn passie en gaven ze me de vrijheid om voor familie te koken, zelfs toen ik nog best jong was. Ze hebben mijn creativiteit daarin altijd aangemoedigd.”

Op welke moment heb je van eten je werk gemaakt?

“Mijn eerste stap naar de professionele food scene was zeventien jaar geleden. Ik had toen een baan in PR, maar diep vanbinnen wist ik dat ik daar niet gelukkig was. Toevallig viel mijn oog toen op een quote die mijn leven zou veranderen: “Als je wil weten waar je passie ligt, kijk dan naar het krantenartikel dat je op zondagochtend als eerste leest”. In mijn geval waren dat de restaurantrecensies, waardoor ik besefte: dit is wat ik wil doen.

Best gek dat ik dat nooit eerder als optie had gezien, want ik kookte letterlijk al mijn hele leven. Op een gegeven moment betaalden vrienden van mijn ouders me zelfs om voor hen te koken. En toch was het dus pas door die quote dat ik besefte dat ik van koken mijn baan wilde maken.

Daarna ging het allemaal heel snel. Ik schreef me in voor een kookcursus georganiseerd door een kok genaamd Jamie Oliver (lacht). Een week later deed ik auditie voor zijn TV-show en kreeg ik een plekje achter de schermen, in de keuken van zijn restaurant. Ongelooflijk vond ik dat, maar tegelijk wist ik: dit is de juiste keuze.”

De naam van je kookboek is Eén Pan, Plaat, Planeet. De titel omvat veel verschillende aspecten, maar wat is het algemene idee van het boek?

Anna: “Het boek is in de eerste plaats een bundeling van heerlijke gerechten om van te genieten: life-friendly cooking noem ik dat. Daarnaast zijn de gerechten ook snel, makkelijk en vaak te bereiden in één pan. Het idee is dat ze makkelijk genoeg zijn voor op doordeweekse avonden, maar toch ook lekker genoeg voor in het weekend.

Het kookboek bevat daarnaast ook hapklare informatie over gezond en duurzaam eten. Veel informatie die we hierover krijgen is immers overweldigend en tegenstrijdig. Mijn boek gaat echt naar de essentie zodat het begrijpbaar wordt voor iedereen.

Kookboeken zijn wat dat betreft trouwens een enorm belangrijk communicatiekanaal. Het is namelijk waar mensen in kijken voor ze naar de supermarkt gaan en voor ze beslissingen nemen over eten. Niet iedereen gaat een wetenschappelijke paper over klimaatverandering lezen, de kans is veel groter dat je informatie oppikt wanneer je door recepten bladert.”

Anna: “Kookboeken zijn een belangrijk communicatiekanaal: het is waar mensen in kijken voor ze naar de supermarkt gaan en voor ze beslissen wat te eten.”

Op welke manier is dit kookboek uniek in vergelijking met andere kookboeken?

Anna: “Natuurlijk zijn er nog andere kookboeken die duurzaam koken promoten, maar wat ik hoop goed gedaan te hebben, is de combinatie van heerlijke, makkelijke recepten enerzijds en informerende stukken anderzijds.

Wat daarnaast kenmerkend is voor mijn recepten, is dat ze zo flexibel zijn. In plaats van recepten waar je alles tot op de gram moet afwegen, bevat het boek heel veel tips om bepaalde ingrediënten te vervangen.

Er is bijvoorbeeld een heel hoofdstuk over de groenten die we het meest eten in Europa en wat je daarmee allemaal kunt doen. Ik hoop dat veel mensen hier ook gewoon heel veel ideeën uit opdoen. Ik wil mensen achterlaten met skills die verder rijken dan enkel en alleen het volgen van een recept.”

Anna: “Ik wil mensen achterlaten met skills die verder rijken dan enkel en alleen het volgen van een recept.”

Het boek bevat heel wat internationale recepten: van Perzische noedelsoep tot Egyptische koshari en Chinese congee. Tegelijk promoot je het idee van lokale en seizoensgebonden producten. Is dat meteen een verborgen boodschap in het boek: dat je zelfs met lokale ingrediënten in één pan heel wat internationale smaken op tafel kunt zetten?

Anna: “Absoluut! In Engeland hebben we briljante chefs van over de hele wereld. Zij hebben de Britse food scene gekleurd en beïnvloed met hun culinair erfgoed. Maar omdat ze dat wél op een duurzame manier willen doen, maken ze gebruik van de Britse producten die hier om handen zijn. Dat probeer ik ook te doen.

Natuurlijk zijn er wel een aantal dingen die we hier niet hebben, zoals specerijen of kokosmelk. Ik schrap die dingen ook niet per se, maar ga er wel bewust mee om en gebruik ze om lokale groenten te accentueren. Welke betere manier bestaat er om te laten zien hoe spannend groenten kunnen zijn?

Bovendien zijn wereldgerechten dit jaar belangrijker dan ooit. Want hoewel we niet kunnen reizen, is het fantastisch om met een Mexicaans eenpansgerecht een glimp van de wereld op te vangen.”

Wat is volgens jou het geheim om vegetarisch eten aantrekkelijk te maken?

Anna: “Ten eerste is de opbouw in smaak en textuur belangrijk. Qua smaak zit er ideaal gezien een zout, zoet, zuur en umami element in een gerecht. Qua textuur denken we vaak alleen maar aan knapperig, maar textuur gaat ook over romigheid en sappigheid. Een goed gerecht combineert al die texturen en smaken op één bord.

Ten tweede denk ik aan de juiste afwerking. Neem nou een gewone kom soep. Werk de soep af met krokante croutons en de hele smaakbeleving verandert compleet. Niet alleen ziet het er mooier uit, het voelt ook beter in je mond en je bent meer verzadigd.

Tot slot beschouw ik vegetarische gerechten als een volwaardige maaltijd. In sommige restaurants of kookboeken zijn vegetarische gerechten eerder een veredeld bijgerecht. Als vegetariër neem ik daar geen genoegen mee: ik wil niet gewoon een beetje broccoli, ik wil alle aspecten zien terugkomen die we kennen van een goed gerecht met vlees of vis.

Als al die factoren kloppen, dán zullen mensen tevreden zijn.”

Anna: “Als vegetariër neem ik geen genoegen met gewoon een beetje broccoli, ik wil op mijn bord alle aspecten van een goed gerecht met vlees of vis”

Het boek bevat heel wat tips over hoe je duurzaam kan eten, maar wat zijn jouw favoriete tips die makkelijk toepasbaar zijn én een grote impact hebben?

Anna: “Eén van de makkelijkste tips is: kijk aandachtiger naar wat er nog in je koelkast of in je voorraadkast ligt. Wanneer je ook maar een minuut een blik werpt op wat je nog hebt, voordat je naar de supermarkt gaat, vermijd je dat je dingen dubbel inkoopt of dingen laat verpieteren en moet weggooien.

Energie is een ander aspect waarbij we nog vaak te weinig stilstaan. Veel chefs gebruiken én de oven, en twee pannen én de magnetron. Maar koken met behulp van één hittebron bespaart je niet alleen tijd en afwas, maar ook kostbare energie. Mijn recepten bieden wat dat betreft inspiratie.”

En tot slot…

Wat is je favoriete recept uit het boek?

Mmm, de dhal uit de oven met zoete aardappel met tamarinde, die is echt meer dan de som van de delen. Qua zoet: de rozemarijncake met chocolade en olijfolie.

Wat zou je elke dag kunnen eten?

Pannenkoeken, zonder twijfel. Zowel zoet als hartig.

Wat is je favoriete ingrediënt?

Citroen, ik gebruik het als zout en peper.

Wat is je lievelingsgroente?

Hoewel dit het hele jaar door verandert, zeg ik nu: verse doperwten! Erwten zijn briljant, zelfs de diepvriesversie.

Wat is je favoriete keuken?

My goodness, dat is moeilijk! Maar als ik moet kiezen: de keuken van Zuid-India.

Eén Pan, Plaat, Planeet Anna Jones

Eén Pan, Plaat, Planeet van Anna Jones (Fontaine Uitgevers) is online te koop voor €29,99,-

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.