Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 13 mei 2025
Leestijd: 4 minuten

Fabel: honing is altijd een onbewerkt natuurproduct

Honing wordt vaak gezien als een eerlijk en onbewerkt natuurproduct, rechtstreeks uit de bijenkorf. Maar klopt dat wel altijd? Helaas niet. Eén van de grootste misverstanden is dat elk potje in de supermarkt automatisch 100% zuivere bijenhoning bevat (wat we in de volksmond ‘echte honing’ noemen). Dat is een fabel.

Niet alle honing is échte honing

Hoewel je zou denken dat honing gewoon… honing is, zijn er wereldwijd veel potjes op de markt die stiekem meer suikerstroop dan bijenwerk bevatten.

Vooral bij goedkope varianten uit landen buiten de EU wordt regelmatig gesjoemeld. Zo kunnen er toevoegingen inzitten zoals glucose- of rijststroop, waardoor de smaak en textuur wel kloppen – maar de natuurlijke voordelen grotendeels verdwijnen. En dat is zonde, want rauwe, onbewerkte (échte) honing bevat antioxidanten en antibacteriële eigenschappen.

Wil je zeker weten dat je de goede variant koopt? Let dan op keurmerken als EKO, Demeter of zoek naar imkers in de buurt. In Nederland zijn er veel kleine bijenhouders die hun product direct verkopen, zonder toevoegingen of verhitting. Voor de pure variant betaal je vaak ook iets meer dan voor de neppe variant uit de supermarkt.

Honing kopen in de supermarkt: hier moet je op letten

Honinggraat
freepeoplea via Adobe Stock

Zo weet je zeker dat je échte honing koopt

Met een paar eenvoudige trucs onderscheid jij echte van neppe honing. Dit is waar de Culy-redactie op let:

1. Lees het etiket
Ook al zegt een etiket niet alles, het is wel je eerste hulpmiddel. Staat er iets anders op dan ‘honing’ – zoals glucosestroop, suikerstroop of andere toevoegingen? Dan is het geen zuivere honing.

2. Let op herkomst
Honing uit de EU valt onder strengere regelgeving dan die uit veel andere landen. Staat er op het label ‘mengsel uit EU en niet-EU-landen’? Dan is het moeilijk te achterhalen wat er precies in zit. Kies liever productie binnen de EU of – nog beter – van een lokale imker.

3. Doe de glaswatertest
Doe een theelepeltje van het goedje in een glas koud water. Lost het meteen op zonder roeren? Dan zit je waarschijnlijk met suikerstroop. Pure honing zakt naar de bodem en lost pas op als je goed roert.

4. Check op bubbeltjes
De zuivere variant bevat vaak kleine luchtbelletjes – een teken van een natuurlijk productieproces zonder verhitting. Zie je deze in het potje, dan zit je meestal goed.

5. Zet het in de koelkast
Je hebt een vloeibare variant gekocht, maar van de een op de andere dag is het goedje hard geworden. Herken je dat? Honing hoort te kristalliseren, zeker bij lagere temperaturen. Kristalliseert het niet in de koelkast, dan is het waarschijnlijk vermengd met andere suikers.

Honey butter toast
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Alles over honing: van imker tot slinger

Andere feiten en fabels over honing

Fabel: het is gezonder dan suiker

Hoewel honing iets meer mineralen en antioxidanten bevat dan geraffineerde suiker, blijft het in de basis gewoon een vorm van suiker. Het verschil zit hem vooral in de bewerking en de hoeveelheid die je gebruikt. Matiging blijft key.

Feit: bijensterfte bedreigt de productie van het bijengoud én de voedselvoorziening

Bijen spelen een cruciale rol in de bestuiving van planten, waaronder veel groenten en fruit. Pesticiden, ziektes en monocultuur bedreigen de bijenpopulatie wereldwijd. Door biologische varianten te kopen of bloemen te planten die bijen aantrekken, kun je de bijen ondersteunen.

Fabel: je kunt het in je thee doen voor een gezond effect

Als je honing toevoegt aan kokend hete thee, verdwijnen veel van de enzymen en voedingsstoffen die honing zo bijzonder maken. Wacht liever even tot je thee is afgekoeld tot onder de 40 °C als je de voordelen wil behouden.

Feit: het kan kristalliseren, maar dat betekent niet dat het slecht is

Kristallisatie is een natuurlijk proces waarbij glucose zich scheidt van het vocht. Je kunt de honing gerust zachtjes opwarmen (bijvoorbeeld au bain-marie) om hem weer vloeibaar te maken.

Fabel: alle varianten smaken hetzelfde

De smaak is afhankelijk van de bloemen waar de bijen nectar van halen. Zo smaakt kastanjehoning bijvoorbeeld pittig en aards, terwijl lindehoning fris en kruidig is.

Bekijk deze recepten met honing

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.