Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 5 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Heeft de vorm van een wijnglas invloed op de smaak: het verlossende antwoord

Je hebt het je vast wel eens afgevraagd: moet rode wijn in een groter glas dan een witte wijn? En heeft de vorm van een wijnglas nou echt invloed op de smaak? De antwoorden op die vragen zijn verrassender dan je denkt.

Rood en wit

Er zijn van die onderwerpen waar je eindeloos over kunt discussiëren maar waar uiteindelijk niemand in het gezelschap het overtuigende antwoord op heeft. De vorm van wijnglazen is er één van. Zo was er een periode dat bij een uitgebreid diner per persoon steevast een groot en een klein wijnglas klaarstond om ingeschonken te worden. De grote voor rood, de kleine voor wit.

Maar komt de wijn dan wel echt het beste tot zijn recht? Onze prangende vragen werden beantwoord door Onno Kleyn in een artikel in de Volkskrant.

Wijn uit een kelk

Je kent ze vast uit de antieke winkels: kleine wijnglazen die wat uitlopen naar boven toe. Vroeger, zo blijkt, dronken mensen voornamelijk oude wijnen, waarbij de smaak het beste tot zijn recht kwam in de mond.

Maar na de opkomende populariteit van jongere fruitige wijnen veranderde ook het wijnglas. De vorm had een iets toelopende bovenkant, zoals we ‘m nu ook kennen.

Walsen met de wijn

Kleyn legt uit: “Toelopen doen alle wijnglazen tegenwoordig allemaal, om te kunnen walsen. Zo noemen de wijnliefhebbers het ronddraaien van de wijn in het glas. Het maakt de aroma’s los doordat er een groter oppervlak nat wordt, van waaruit geurmoleculen kunnen verdampen. Dan ruik je meer.”

En hoe je dan proeft, dat lees je hier.

glazen wijn, natuurwijn kater
Bron: Foto: Unsplash

Dikte

“Wat nu dus echt het verschil maakt met wijn,” legt Kleyn uit, “is hoe dun de rand van de bovenkant van het glas is, net als de opening van het wijnglas.” Hij legt uit dat dat bepaalt hoe de wijn de mond binnenkomt en zich op de tong presenteert. Dat houtgerijpte wijnen bijvoorbeeld beter af zijn met het model ‘vissenkom op een steel’ en frisse wijnen als Sauvignon Blanc en Riesling met hoge, smallere vormen.

Leuk om te weten: Kleyn zelf gebruikt hetzelfde glas om zowel rood, wit als mousserend te proeven.

Goedkoop

Dus: mogen we wijnglazen bij Ikea, HEMA of Action halen? Kleyn sluit af met de mooie woorden: “Het zijn glazen van de goede vorm, maar de randen zijn dikker en ze gaan snel kapot. Maar alles is beter dan kroesjes, plastic bekers en fantasieglaswerk. Een redelijke wijn uit een goed glas smaakt beter dan een grootse wijn uit een Duralexglaasje.”

Conclusie: het idee dat witte wijn in een kleiner glas moet dan rode slaat nergens op. We kunnen ons voorstellen dat je het direct wil uitproberen. Haast je in dat geval snel naar één van deze wijnwinkels in Utrecht.

> Lees ook: Alles over oranje wijn

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.