Emmo de Bie
Emmo de Bie Drinken 24 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat is kombucha nou eigenlijk? Alles wat je wil weten over dit hippe drankje

Op Culy zijn we er gek op, jullie zijn er gek op en sinds de pandemie is heel Nederland er gek op – kombucha. Maar wat is dit mysterieuze drankje nou precies? Waar wordt het van gemaakt en hoe makkelijk is het thuis te maken? Wat kan er allemaal mee bereiden? Om al deze vragen te beantwoorden hebben we alles wat je wil weten over kombucha verzameld in dit artikel.

Wat is kombucha?

Eerst en vooral: wat is Kombucha eigenlijk? Van origine is kombucha een Chinees drankje op basis van zoete thee, wat door azijnzuurbacteriën en gist fermenteert. Zodra de thee is gemengd met de bacteriën en het gist moet deze tot twee weken fermenteren. Hierdoor ontwikkelen de smaken zich en wordt de drank licht bruisend. Daarna kan het drankje worden verkocht of nog nagisten op de fles.

Culy ontdekt… kombucha maken bij YAYA Kombucha

Kombucha-Stock
Bron: Megumi Nachev, Unsplash

Scoby

Tijdens het fermenteren ontstaat er een nieuwe verzameling van bacteriën en gist. Dit wordt, samen met wat drank uit de laatste batch, bewaard en gebruikt als basis voor een nieuwe lading kombucha. Zo wordt er – net als bij zuurdesem – altijd een beetje van de vorige lading gebruikt voor een nieuw fermentatieproces.

Deze verzameling van bacteriën en gist wordt ook wel ”scoby” genoemd. Dit staat voor Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Elke brouwerij heeft zijn eigen scoby, die bepalend is voor het karakter van de kombucha. Daarnaast kunnen er na de eerste fermentatie ook nog (fruit)smaken worden toegevoegd die op hun beurt hun stempel drukken op het eindresultaat.

Kombucha-Stock
Bron: Klara Avsenik, Unsplash

Zelf maken

Tijdens de corona-lockdowns hebben heel veel Nederlanders ondervonden dat het verrassend makkelijk is om thuis je eigen kombucha te maken. Zo is één van Nederlands grootste merken, YAYA Kombucha, thuis begonnen als hobby. Wil je daar nu ook graag mee aan de slag, maak er dan je missie van om een goede scoby te bemachtigen.

Deze kun je los bestellen en dan aan zelfgemaakte thee toevoegen, maar nog veel makkelijker is het aanschaffen van een Home-Brew-Kit. Hierin zit alles wat je nodig hebt om thuis je eigen kombucha te maken. Volg de instructies, zoek een warme, donkere plek op in je huis voor het fermenteren, en wachten maar.

Kombucha-Cocktail-Stock
Bron: Tyler Nix, Unsplash

En dan?

Nu je eindelijk je favoriete kombucha zelf hebt gemaakt – of er eentje hebt gekozen uit deze lijst van leukste Nederlandse kombucha-merken – is de vraag: wat nu? Uiteraard kun je de gefermenteerde thee drinken als frisdrank. Paar ijsklontjes erbij, benen omhoog en genieten. Al is dat het niet enige wat je ermee kunt.

Zo leent de unieke smaak zich ook perfect voor alcoholische en non-alcoholische cocktails. Daarnaast beginnen steeds meer chefs ook nog eens te koken met kombucha. In je eigen keuken kan je het bijvoorbeeld gebruiken in plaats van azijn, gezien het prettige zuurtje. Doe het eens door je vinaigrette voor een interessante twist.

Behalve koken en mixen kun je daarnaast ook verrassend goed bakken met kombucha. Zo geeft het een ongekende luchtigheid aan je muffins. Bij brood bakken brengt het een klein zuurtje (zoals bij zuurdesem), en het fermentatieproces bevordert het rijsproces ook nog eens.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.