Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Inspiratie 16 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Dossier fruitvliegjes: hoe voorkom je ze en hoe raak je ze kwijt?

De zomer brengt niet alleen goede zaken met zich mee. Zodra de temperaturen stijgen komen ze tot leven, zo lijkt het: fruitvliegjes. Ze zwermen rond je fruitschaal, in de vuilnisbak en op het aanrecht. Wij geven je tips om die vervelende fruitvliegjes uit je keuken te krijgen.

KEN JE FRUITVLIEGJES

Wat zijn die kleine, irritante beestjes die rond je gezicht vliegen en het gemunt hebben op je verse fruit of groenten precies?

Fruitvliegjes zijn kleine vliegjes die zich vliegensvlug (pun intended) voortplanten. Groeien van eitje tot volwassen fruitvlieg doen ze binnen een week. Dus voor je het weet, vliegen er tientallen in je keuken rond.

Ze komen je huis binnen, omdat ze al met je fruit zijn meegereisd of wurmen zich een weg door kieren en gaten van je woning.

Fruitvliegjes: hoe kom je er vanaf?

HOE VOORKOM JE DAT FRUITVLIEGJES IN HUIS komen?

Helemaal voorkomen is helaas niet mogelijk. Fruitvliegjes zijn zó klein dat ze ongemerkt met je fruit uit je boodschappenmand meereizen. Ze sterven pas wanneer de temperaturen weer dalen en tot die tijd is de kans groot dat je ze mee naar huis neemt.

Wel kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om de hoeveelheid zoveel mogelijk te beperken.

  • Houd je aanrechtblad en -bak altijd goed schoon. Elk druppeltje sap van een stuk fruit of schil van een groente trekt al fruitvliegjes aan.
  • Zet, als dat mogelijk is, de GFT-bak altijd buiten en sluit je vuilzakken goed af. Zet ze op een koele plaats wanneer ze vol zijn.
  • Koop niet te veel fruit ineens en eet het zo snel mogelijk op. Laat fruit geen hele week liggen.
  • Van lege wijnflessen of blikken bier zijn fruitvliegen ook niet vies, dus die stop je ook zo snel mogelijk in de PMD-zak.
Peren met fruitvliegjes

HOE KOM JE ER VANAF?

Mochten ze toch tot je keuken zijn gekomen, dan is het noodzaak om zo rap mogelijk van ze af te komen (want: ieeew!).

De gemakkelijkste (en goedkoopste) manier is om zelf een val in elkaar te knutselen. Pak een leeg jampotje en prik kleine gaatjes in het deksel. Dat gaat gemakkelijk met een kleine schroevendraaier of kurkentrekker. Of een bak met daarover een vel huishoudfolie gespannen waar je kleine gaatjes inprikt. Vul de pot of bak met een laagje wijn, bier of azijn en de vliegjes zullen er in vliegen, maar er niet meer uit kunnen komen. Hopelijk kun je dan snel je dossier fruitvliegjes sluiten!

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Dossier fruitvliegjes: hoe voorkom je ze en hoe raak je ze kwijt?
Sluiten