Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Inspiratie 20 apr 2022
Leestijd: 5 minuten

De leukste kasrestaurants (waar je eten naast je bord groeit)

Toen mediametic aankondigde dat je kon dineren in een privé-kas ontplofte het internet. Wereldwijd werd er over geschreven. Dat had deels te maken met de social distancing-problematiek die hiermee opgelost werd, maar vooral met het design en de romantiek! Eten in een ruimte die bestemd is voor de groei van je eten voelt gewoon heel kloppend.

Bij deze kasrestaurants eet je wat de kas te bieden heeft – of komt het in ieder geval van heel dichtbij – en wordt je omgeven door licht, lucht en ruimte. Het lijkt wel een modernistische belofte!

Buitenplaats Plantage in Vogelenzang

Take it slow is het motto bij Buitenplaats Plantage in Vogelenzang (Noord-Holland). Ooit was deze buitenplaats een mini-Keukenhof. Nu is het een woeste tuin met strandtent vibes. De grote plantenkas is omgetoverd tot een biologisch restaurant waar je heerlijk kunt eten.

De appelsap wordt versgeperst en de zelfgemaakte roti komt met kiemen uit eigen tuin. Neem vooral je boek mee en blijf uren luieren in de hangmat of ga het gesprek aan met een vreemdeling om de vuurkorf.

Meer info: Buitenplaats Plantage

Kasrestaurant de Kas in Amsterdam

We schreven er al vaker over, want Restaurant De Kas is niet alleen een heel bijzonder restaurant voor de stad Amsterdam: het is wereldwijd beroemd geworden als één van de eerste farm-to-table restaurants. Dat wil zeggen dat wat er in eigen kas wordt geoogst, verschijnt vaak diezelfde dag nog op het bord. En dat al meer dan twintig jaar.

De Kas was voorloper in het koken met lokale producten, met een duurzame visie. Nog voordat restaurant NOMA zelfs nog maar een vaag idee was in het hoofd van René Redzepi. Jos Timmer en Wim de Beer namen het iconische restaurant in 2017 over en serveren elke dag het mooiste uit hun kassen in Amsterdam en hun tuin in de Beemster.

Op ieder bordje zijn de groenten leidend. Van de vanille panna cotta met rabarbercompote,  verse venkel en getoaste brioche dromen we nog steeds. Echt zo’n gevalletje lik-je-bord-af-lekker!

Meer info: Restaurant de Kas

De Tuinkamer in Priona, Schuinesloot

De geur van gemaaid gras, heel veel niksig Nederland maar pal op de grens van Overijssel en Drenthe huist een klein onverwachts Eden: de Prionatuinen. En als ze een plekje voor je hebben in het kasrestaurant kun je daar genieten van een vijfgangenmenu met bloemen, groenten, scheuten en stengels. Kortom: al het eetbare wild dat maar wil bloeien en groeien in de tuinen.

De prionatuinen werden vanaf de jaren zeventig ontworpen door kunstenaars Henk Gerritsen en Anton Schlepers, aldus Hiske Versprille in de Volkskrant. Zij maakten furore als The Dutch Wave, een groep van tuinders die zich tegen het idee van tuinieren als het onderwerpen en in het gareel dwingen van de natuur – het moest, vonden voorvechters als Henk Gerritsen en Piet Oudolf, juist een voortzetting daarvan zijn. Het resultaat is een weldaad van jewelste: overal zoemen bijen, vlinders en andere gevleugelde vrienden.

Sinds zes jaar staat er midden in de tuin een glazen kas waar Alwin Leemhuis achter de kachel staat. Chef Alwin in de Volkskrant: “Ik ben hier elke dag buiten om te plukken of om de akker te bewerken waarop we groenten kweken. Ik werk ook binnen altijd bij daglicht. Als je zo leeft met je ingrediënten, krijg je een andere band met ze dan wanneer je ze in kratjes van de groothandel laat komen.”

Meer info: De tuinkamer Priona

Bron: Facebook De Tuinkamer in Priona

Stadsjochies in Utrecht

‘Hier groeit onze menukaart’ staat er trots op een paal in de kas. Wat er op die menukaart staat? Nou de oogst dus van die dag. Die wordt bijvoorbeeld ‘s middags verwerkt als salade, tot hartige wentelteef met zoete uienmarmelade en crème fraîche of als een machtig lekker broodje boerenkool met (of zonder) BBQ buikspek.

‘s Avonds schuif je aan voor een verrassingdiner waarbij groenten en kruiden de hoofdrol spelen. Vis of vlees wordt pas toegevoegd als een gerecht niet zonder kan.

De kas bevindt zich vlakbij Amelisweerd op de Rijndijk in Utrecht. De keuken van Stadsjochies werd opgestart door André van Doorn, die een ster kookte voor zijn restaurant Kasteel Heemstede* in Houten (inmiddels met een andere eigenaar). Ook was hij interim-hofkok voor toenmalig koningin Beatrix. Op dit moment is het Pieter Jobse die er de keuken bestiert.

Meer info: Stadsjochies

Bron: Facebook Stadsjochies

De Dakkas in Haarlem

De Dakkas is een passieve kas: er wordt niks verbouwd, behalve de verbouwing in 2018 van de kas zelf. Deze kas bevindt zich namelijk op het dak van een garage, die volgens velen een van de lelijkste gebouwen van Haarlem is – en daar moest volgens de eigenaren iets aan gebeuren. Dus na veel bureaucratisch gestuntel en héél veel geduld mochten de initiatiefnemers hun ideeën in het bestemmingsplan fietsen.

Nu is de dakkas een hippe horecalocatie (een beetje zoals Park, de cocktailbar in Lissabon) en kan je er onder het genot van een kombucha over de skyline van Haarlem turen.

Meer info: De Dakkas

Bron: Facebook de Dakkas

Kweekcafé in Haarlem

Nóg een kasrestaurant in Haarlem! Kweekcafé bevindt zich in de voormalige stadskweektuin – vandaar de naam. Ze noemen zichzelf een kiemplek voor dromen: waar je én een hapje kunt eten én kan genieten van het culturele programma.

Het menu is niet zo spannend, maar als de ingrediënten goed zijn hoeft dat ook niet altijd. Dit is ook een lekker plekje voor een kop thee met een (vegan) roze koek!

Meer info: Kweekcafé Haarlem

Kasrestaurant Café Clementine in Barendrecht

Hier worden we héél enthousiast van. Café Clementine is piepjong en heeft nog maar net de deuren van haar glazen kasrestaurant geopend! Dit lichte restaurant met wit linnen, een citrusboom (clementines, juist ja) en lichte Thonet stoelen staat in een nieuw rauw gebied aan de oostkant van station Barendrecht (onder Rotterdam).

Café Clementine is aan het pionieren en geeft toekomstige bewoners een voorproefje van de nieuwe wijk de Stationstuinen, want over pak ‘m beet tien jaar staan in dit gebied 3000 woningen. Maar goed, nu kun je hier gewoon de hele dag lang aanschuiven voor een kop koffie, glas wijn en poussin of een portie oesters. Een stukje Frankrijk in Barendrecht. Voilà!

Leuk: de naam Café Clementine is geïnspireerd op de omgeving. Dit is namelijk precies de plek waar 100 jaar geleden de groenten en fruitveiling van Barendrecht is begonnen.

Meer info: Café Clementine

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.