Redactie
Redactie Inspiratie 31 dec 2012
Leestijd: 3 minuten

De grootste culinaire trends van 2012 in Nederland volgens Culy.nl

Het jaar is bijna voorbij…. Toch delen we graag op de valreep de grootste culinaire trends van 2012 in ons kikkerlandje met je.

Foodfoto’s op Instagram

In Nederland groeide het aantal Instagram-gebruikers in een sneltreinvaart. Ook wij krijgen er geen genoeg van. Weg met de natuur- en kattenkiekjes, wij willen gerechten zien! We zijn er zelfs zo verslaafd aan, dat we een korte handleiding maakten om je foodfoto’s zo mooi mogelijk op het sociale medium te krijgen. En er zijn nieuwe alternatieven van de app onderweg, zoals Burpple, speciaal voor foodies.

Macarons

Na cupcakes en muffins dé grootste nieuwe baktrend van 2012. Er werd flink ingekocht bij Ladurée in het buitenland, zelfs H&M printte ze op hun Home-collectie, we waren over the moon met de opening van Nederlands eerste macaronzaak (Poptasi) en we gingen ook flink thuis aan de slag met het lastige maar o-zo-lekkere amandelkoekje.

culy0004

Food trucks

Een populair fenomeen uit o.a. New York, maar door het Rollende Keukens festival in Nederland ook hier een fijn fenomeen. Helaas nog niet overal in ons land toegestaan, tot groot ongenoegen van de truck lovers.

Nouveau Ruig

Een nieuwe trend in Nederlandse restaurants: Nouveau Ruig. Als eerste beschreven door Parool-redacteur Hiske Versprille. Chefs en restaurants met een edgy randje, zoals Rijsel, Worst, Speijkervet en Meatballs. Geen gefrunnik, maar stoere gerechten gemaakt door mannen met baarden en vaak tatoeages.

culy-5786

Worst

We gingen allemaal massaal aan het maken van worst. En eten ervan. Samuel Levie van worstmaker Brandt & Levie gaf het goede voorbeeld. Ook bij Worst in de ruige Amsterdamse Zeeheldenbuurt aten we voortreffelijke worstjes.

Restaurants met focus

Restaurants met een simpele, heldere focus rukken op. Geen ingewikkelde vijf pagina’s tellende menukaarten meer, maar een aantal duidelijke keuzes. Spaghetteria in de Amsterdamse Pijp biedt zijn gasten bijvoorbeeld maar 6 pasta’s aan, en da’s voldoende. Kwaliteit boven kwantiteit, en de schoenmaker blijft bij z’n leest.

culy0001

Glutenvrij & Vegan

Ook al heeft men geen coeliakie of moet er gezondheids wise veganistisch worden gegeten, toch wordt het steeds vaker gedaan door foodies. Er komen initiatieven op als Meatless Monday en glutenvrije restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond. Het eerste veganistische pop-up restaurant Onkruid was een groot succes eind 2012. Een mooie trend, vinden wij.

Nordic Cuisine

Met René Redzepi van Noma voorop marcherend, kon de Nordic Cuisine trend in 2012 geen foodie zijn ontgaan. Kopenhagen is hip, Jutland een nieuwe broedplek voor culinair talent. Ook in Nederland gaan we langzaam aan de kruiden-extracten, groenten, simpele gerechten en clean & crispy borden.

192793_p_image_hori_553_642

Fastfood met groenten on the side

Burgers en gehaktballen blijven populair in Nederland, maar dan wel met veggies on the side. Bij Meatballs krijg je groenten ingelegd in zuur geserveerd bij grootmoeders gehaktballen, bij Burgermeester blijkt de vega burger bijna lekkerder dan de vleesvariant. Jamie Oliver maakt prachtige gerechten in 15 minuten, maar dan wel zo healthy mogelijk. Fastfood is af en toe best leuk, maar dan wel graag wat gezonder.

Thee

Zeg ‘nee’ tegen saaie thee in viezige zakjes. In 2012 werd het theezeefje (soms zelfs prachtig ingebouwd in theekopjes) onmisbaar en volledig uit de geitenwollen-sokken-hoek getrokken. Fijn! Want wij zijn dol op goede, verse theebladeren (zoals van Betjeman & Barton), en die verdienen de beste aandacht.

Schermafbeelding 2012-03-06 om 11.24.44

De beste start van je weekend 🥐

Iedere zaterdag het laatste culinaire nieuws, restaurant-tips en bijzondere ontdekkingen in je mailbox met Culy weekend!

Reageer op artikel:
De grootste culinaire trends van 2012 in Nederland volgens Culy.nl
Sluiten