Culy
Culy Inspiratie 30 december 2015

De 10 beste culinaire artikelen in kranten & tijdschriften van 2015

In deze rubriek verzamelen we maandelijks de 10 beste culinaire artikelen uit de media met behulp van Blendle. Wat lazen we in kranten & tijdschriften wat ons culy hart sneller deed kloppen? Ditmaal een editie waarin we terugblikken op heel 2015.

Let op: Blendle is een betaalde dienst. Als je op de linkjes klikt, wordt je gevraagd aan te melden of in te loggen met je bestaande Blendle-account. Nieuwe Blendle-gebruikers krijgen € 2,50 euro leestegoed cadeau!

1. HP/De Tijd: Hoe een belabberd onderzoek ons allemaal aan de ongezonde lightproducten kreeg

In 1977 kwamen de Amerikanen met het advies vooral geen vet voedsel meer te eten. Het was de geboorte van halfvolle melk en lightproducten. Achteraf gezien een rampzalig besluit, dat nog steeds vele onnodige slachtoffers maakt.

2. Quote: Dit zijn dé onontdekte buurtrestaurants van Nederland, uitgezocht door sterrenchefs

Een duur restaurant hoeft niet altijd goed te zijn. En een goed restaurant vind je soms op onverwachte plekken. Quote vroeg daarom aan de beste chefs van Nederland wat hun favoriete buurtrestaurants zijn. En die vind je door het hele land.

Zeetong met salade van Noordzee-krabsalade, hazelnoten, pompelmoes, bloemkool in beurre noisette en beurre blanc van geitenmelk

3. Grazia: Dertien jaar zonder suiker. Wat doet het met je?

Suikervrije snacks zijn overal te koop en de ene na de andere foodie roept op om van je suikerverslaving af te komen. Maar al lang voor de hype besloot Mai álle toegevoegde suikers uit haar eten en dat van haar kinderen te schrappen. Hoe is dat? En hoe kun je dat zelf het beste aanpakken?

4. De Groene Amsterdammer: Is melk nou goed voor je of juist niet?

De een zegt dat je botten er sterker van worden, de ander meent dat je er hart- en vaatziekten van krijgt. Is melk goed voor elk of kun je het beter laten staan? Eindelijk een wetenschappelijk antwoord.

5. VIVA: Dus jij dacht gezond bezig te zijn met je versgeperste jus?

Waarom kan je beter geen versgeperst sapje drinken? En is het wel verstandig om méér dan twee stuks fruit per dag te eten? Dat, en meer in dit sappige stuk.

Juice Generation Actived Charcoal geactiveerde houtskool

6. Quest: Is speltbrood echt beter dan gewoon brood?

Een gemiddelde Nederlander eet zo’n zes boterhammen per dag, wat neerkomt op zestig kilo per jaar. Maar volgens een aantal goed verkopende voedingsboeken is al die tarwe helemaal niet gezond voor ons. Het alternatief: spelt, het nieuwe ‘wondervoedsel’ en ’superfood’. Maar wat is het verschil?

7. New Scientist: Moet je vlees nou laten staan of is het toch best gezond?

Ooit was een stukje vlees vast onderdeel van een gezonde maaltijd, maar de laatste tijd wordt het steeds vaker in verband gebracht met obesitas, hartziekten en kanker. Maar is het eten van vlees nu echt zo ongezond als beweerd wordt? Recent onderzoek vertelt een genuanceerder verhaal.

8. NRC Handelsblad: We krijgen een oorlog tegen suiker

In dit messcherpe interview neemt zorgexpert Annemiek Roobeek een aantal maatschappelijke misstanden onder vuur. ‘De strijd tegen sigaretten hebben we al gevoerd, nu komt de war on sugar.’

Sugar-Skull-Spoon-by-Hundred-Million

9. 360 Magazine: Zelfs een ‘verse’ fruitsalade is niet wat het lijkt

We denken dat ons voedsel steeds gezonder en natuurlijker wordt, maar de waarheid is een stuk minder rooskleurig. De Britse culinair journaliste Joanna Blythman ging undercover in de voedselindustrie en wist niet wat ze zag. Een schokkende reportage uit The Guardian.

10. de Volkskrant: Columnist fileert Marqt

Marqt mag dan duur zijn, ze verkopen er wel écht eten. Columnist Teun van de Keuken gaat op zoek naar de inhoud achter die holle frase. ‘Ze hebben een vriesvak met ‘bevroren vers’-producten. Wat is dat in hemelsnaam? Is niet alles wat bevroren is ooit vers geweest?’ Een geweldige column.

Marqt

Meer lezen?

Meer culinaire artikelen lezen op Blendle? Culy’s Monique cureert, samen met Hiske Versprille van het Parool, culinair journalist Janny van der Heijden en Pauline van Uit Pauline’s Keuken het Food-kanaal op Blendle.

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
De 10 beste culinaire artikelen in kranten & tijdschriften van 2015
Sluiten