Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 25 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Culy’s sauscollege: alles over pesto (+ recepten)

Mayo, stroganoff of choron, we zijn in Nederland echte sausliefhebbers. Maar gemak dient de mens, dus vaak knijpen we ‘m nog uit een flesje of lepelen we het uit een potje. Zonde vinden we! Daarom inspireren we je wekelijks met de lekkerste sauzen, een stukkie historie, combinaties en uiteraard een (makkelijk) recept. Deze week: pesto.

De Italiaanse saus die lekker is bij (bijna) alles!

Wat is pesto?

Pesto is een Italiaanse saus, die wel iets wegheeft van een tapenade. De naam komt van het Italiaanse ‘pestare‘ dat stampen betekent. Dat verklaart ook de bereidingswijze van deze saus: idealiter maak je ‘m met een vijzel.

De meest bekende pestovarianten zijn rode en groene. De groene – Genovese – maak je van basilicum, pijnboompitten, Parmigiano Reggiano en olijfolie. Rode pesto (pesto rosso) wordt in principe hetzelfde gemaakt, alleen vervang je de basilicum door zongedroogde tomaatjes.

pesto sauscollege stock unsplash
Bron: Unsplash

Maar er zijn toch nog veel meer soorten?

Klopt! Tegenwoordig noemt men elk sausje gemaakt met een vijzel en dat wordt gecombineerd bij een Italiaans gerecht een ‘pesto.’ Toch zijn de sauzen ook een lichtelijk beschermd iets.

Want doe je in plaats van basilicum, munt bij je pesto Genovese, dan mag je ‘m niet zo noemen. Wél is er nog een andere soort rode pesto met beschermde naam: pesto Trappanese uit Trapani, een stad op Sicilië.

Je maakt ‘m met verse tomaten, knoflook, basilicum, gepelde amandelen, pecorino en olijfolie. Dit zorgt voor een frisse saus die heerlijk is bij pasta’s. Maar eigenlijk bij alles.

pesto sauscollege stock unsplash
Bron: Unsplash

Pesto combineren

We zeiden het al, maar deze Italiaanse saus is nagenoeg lekker bij alles. Toch combineren we ‘m het liefste met Italiaanse gerechten. Uit je studententijd kun je je vast nog wel de pasta pesto herinneren en we geven toe: dit staat nog zo af en toe op ons weekmenu.

Daarnaast is – zeker groene variant – erg lekker bij vlees. Zie het als een Italiaanse chimichurri. Culy’s Martine maakte onlangs een heerlijke saltimbocca gevuld met pesto, maar ook vis gedijt goed onder een laagje groene of rode ‘olie.’

Rode pesto combineer je lekker met gepofte groentes, maar gaat ook prima samen met vis, vlees, pasta’s (uiteraard) en op een pizza is een dot van de rode variant een geheim super ingrediënt.

pesto sauscollege stock unsplash
Bron: Unsplash

Zelf pesto maken

We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van dit artikel zin hebt gekregen om iets met pesto te maken. Maar recepten zijn er in overvloed én sommige resulteren in een tapenade (want te weinig olie) terwijl anderen juist een soort kruidenolie worden.

De beste recepten vind je uiteraard op Culy. Maak bijvoorbeeld een killer pesto rosso voor een lekker broodje tijdens de lunch (tip: combineer met plakjes mortadella en geschaafde Parmigiano Reggiano). En groene pesto combineer je ook heerlijk met Poolse gnocchi, beter bekend als kluski.

Wil je de Trappanese versie maken als pastasaus? Houdt dan dit recept aan, die lukt namelijk altijd!

Benieuwd naar nog meer saus colleges? Eerder schreven we al een college over bearnaisesaus. Houd je ‘t liever bij pesto? Maak dan ook eens een winterpesto of kijk tussen andere pesto-varianten.  

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.