Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 4 okt 2013
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… De beste vegetarische gerechten van Nederland

Op 7 oktober is het zover: op die dag gaat voor het derde jaar de Vegetarische Restaurantweek van start. Om deze week extra onder de aandacht te brengen, zijn er een aantal acties op touw gezet. Eentje daarvan: een ludieke wedstrijd, waarbij de chefs van 8 restaurants – gekozen en opgegeven door hun eigen gasten – de strijd aan gaan om uit te maken wie Het Beste Vegetarische Gerecht van Nederland op de kaart heeft staan. Culy’s Joyce was erbij!

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Op 3 oktober togen de genomineerden naar De Veluwe. In de kook-en wijnschool van restaurant De Echoput mogen ze hun gerecht namelijk koken voor een heuse jury. Deze bestaat uit Volkskrant-recensent Mac van Dinther, smaakprofessor (en eigenaar van De Echoput) Peter Klosse en Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond. Alle deelnemers nemen deze dag hun eigen ingrediënten mee. Sommige hiervan herken je meteen, andere roepen echter vooral vraagtekens op. Eén ding is zeker: het belooft een bijzondere dag te worden!

Eigen bereidingswijze
De Nieuwe Winkel, De keuken van het Gastmaal, Voorheen Slagerij de Jong en De Hagedis zijn de restaurants die starten met koken deze dag. En al snel wordt duidelijk hoe groot het spectrum ‘vegetarisch’ is. Niet alleen zien de eerste vier borden er bij de presentatie totaal verschillend uit… Ook de manier waarop ze door de chefs gemaakt worden, kon niet meer verschillen.

De mannen van De Nieuwe Winkel hebben aan hun uur meer dan genoeg (zij hoeven voor hun gerecht alleen het bord op te maken), terwijl de mannen van De Keuken van Gastmaal het gerecht a la minute van begin tot eind ter plekke bereiden. Ondertussen schuift ook de cheffin van Voorheen Slagerij de Jong aan in de keuken. En niet veel later wordt de laatste plek ingenomen voor twee chefs van De Hagedis. Er heerst een gezellige buzz.

De spanning stijgt…
Eén voor één mogen de chefs hun gerecht aan de jury presenteren. Toch altijd een spannend moment. De drie mannen zitten klaar aan een met linnen gedekte tafel met officiële lijstjes om op te schrijven. Om het nog spannender te maken is er ook nog eens een speciale fotograaf ingehuurd. Deze krijgt ook een opgemaakt bord en zet alle gerechten op de foto voor een artikel in De Volkskrant. Een slim idee. Want met dat artikel wordt straks de winnaar van deze wedstrijd bekend gemaakt. Een voorproefje op de laptop van de fotograaf, toont dat dit in ieder geval een serie met foto’s van heel uiteenlopende gerechten gaat worden.

Concentratie ten top
Na de pauze komen nog vier restaurants aan bod: Kop van het Land, Il Mediteranneo, De Eetstee en De Vereeniging. En ook dit keer zijn de verschillen meteen zichtbaar. Evenals de overeenkomsten trouwens. Alle chefs zijn namelijk even geconcentreerd aan het werk. En ook dit keer merk je bij het presenteren toch een vleugje nervositeit. Dit maakt het gevoel dat de chefs wel degelijk beseffen dat ze met een wedstrijd bezig zijn wat meer merkbaar. Aan de sfeer in de keuken merk je het namelijk absoluut niet. Die is opvallend vriendelijk en relaxed. De genomineerde chefs lijken ervan te genieten…

Alle gerechten op een rij
Normaal gesproken valt er na een wedstrijd meteen een winnaar te feliciteren. Dat is dit keer anders. Wij, maar ook de chefs, weten niet wie nu uiteindelijk Het Beste Vegetarische Gerecht van Nederland heeft gekookt. Dat ontdekken we maandag pas. Daarom zetten wij nu alle gerechten alvast voor jou op de rij. Kun jij in ieder geval – op het oog – alvast een favoriet kiezen. En die misschien aankomende week tijdens de Vegetarische Restaurantweek gaan proeven. Culy wenst je alvast een smakelijke voortzetting!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.