Redactie
Redactie Inspiratie 28 sep 2013
Leestijd: 2 minuten

Culy Italia: vier de culinaire herfst in Zuid-Tirol

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips.

Zuid-Tirol is voor foodies echt the place to be in oktober. In elk dorp wordt gevierd dat de lekkerste tijd van het jaar is aangebroken. Of je nu houdt van hartig of zoet, je kunt je hier helemaal uitleven en de hele maand door smullen van lokale lekkernijen.

Brood en Strudel

Tijdens de Zuid-Tiroolse Brood- en Strudelmarkt komt brood in alle opzichten aan bod, van de historische ontwikkeling tot regionale gebruiken en tradities, van recepten tot het historische bakhuis. Kinderen kunnen spelenderwijs aan de slag in de speciale bakkerij voor bambini.

Bij de kraampjes van de Zuid-Tiroolse (banket)bakkers kun je Zuid-Tirools brood, originele Zuid-Tiroolse apfelstrudel en traditionele spijzen uit de verschillende dalen proeven.

Spekkie voor je bekkie

In het idyllische Val di Funes/Villnösser Tal, waar de wereldberoemde bergbeklimmer Reinhold Messner is geboren, proef je tijdens het eerste weekend van oktober van het bijzonder smakelijke speck dat hier vandaan komt.

Tijdens dit Speckfeest staat overigens niet alleen het Zuid-Tiroolse speck (met een beschermde geografische aanduiding) centraal; er is ook volop ruimte voor muziek en andere lekkernijen. Op zondag wordt de Spekkoningin uitverkoren, een soort Miss Speck die naar behoren gekroond wordt.

SŸdtirol

Typisch Zuid-Tirools: törggelen

Als de tamme kastanjes – in Zuid-Tirol ‘keschtn’ geheten – begin oktober rijp zijn, gaan op de wijnboerderijen de deuren van de gezellige boerenkamers en kelders open. Hier serveren wijnboeren eigen geproduceerde wijnen en zelfgemaakte specialiteiten. Törggelen is een heerlijke herfsttraditie waarbij je na een wandeling door de Zuid-Tiroolse dalen bij de boeren kunt genieten van jonge wijn.

Het traditionele ‘törggelen’-seizoen start eind september en duurt tot eind november. Een van de leukste evenementen tijdens het seizoen vindt tijdens het eerste weekend van oktober plaats in Termeno, dat dan helemaal in het teken van het törggelen staat, met volop ‘keschtn’ (kastanjes) en ‘nuie’ (jonge wijn)!

.

Met je neus in de wijn

De druivenoogst wordt ook in Zuid-Tirol afgesloten met een groot feest. Elke plaats, zelfs elke wijngaard plukt op verschillende tijden, dus houd oren en ogen open als je in Italië bent in het najaar. Want wie weet val je zomaar met je neus in de wijn, die uiteraard na afloop van het zware plukwerk rijkelijk vloeit. Cincin!

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks Italiaanse culinaire tips, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Culy Italia: vier de culinaire herfst in Zuid-Tirol
Sluiten