Traditioneel gegeten met het Chinese Nieuwjaar: dumplings
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F02%2FDumplings-dim-sum-stock.jpg)
Vandaag vindt het Chinese Nieuwjaar plaats. Elk jaar viert eenzesde van de wereldbevolking (inclusief 1 miljard Chinezen) dit festijn. Maar wat wordt er dan zoal gedaan én gegeten?
Aan de vooravond van het Chinese Nieuwjaar komen families samen voor een jaarlijks diner. Een feest vol mooie tradities die voor geluk en rijkdom staan. Rode enveloppen gevuld met geld worden uitgedeeld en vuurwerk wordt afgestoken. Maar het beste deel van de avond? Het eten!
Zo staan vaak yu sheng (rauwe vissalade ) en fai-hai (zeewier) op het menu, die voor geluk en voorspoed moeten zorgen.
Dumplings
Maar een van de bekendste gerechten die met het Chinese Nieuwjaar wordt gegeten, zijn dumplings: jiaozi. Deze gestoomde dumplings zijn echte smaakbommetjes. Gevuld met verse groente of kruidig varkensvlees, maar ook vaak met vis of kip.
De dumplings worden niet alleen met Nieuwjaar gegeten voor de smaak, maar ook omdat de vorm aan goudklompjes doet denken en ze dus symbool staan voor financiële voorspoed. De naam jiaozi verwijst dan ook naar een bankbiljet dat in de tiende eeuw tijdens de Song-dynastie werd gebruikt.