Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 23 apr 2025
Leestijd: 4 minuten

Chef’s Table is terug op Netflix met legendes! Dit zijn de beste afleveringen volgens Culy

Vanaf 28 april op Netflix: een gloednieuwe reeks van het iconische culinaire portret Chef’s Table. De makers duiken dit keer in het leven van absolute legendes in de gastronomie. Denk: Jamie Oliver, José Andrés, Alice Waters en Thomas Keller. Maar welke afleveringen uit de vorige seizoenen zijn volgens ons het allerbeste – en moet je echt gezien hebben? We zetten onze favorieten op een rij.

In het nieuwe seizoen, getiteld Legends, eert Chef’s Table vier iconische chefs die de culinaire wereld blijvend hebben veranderd. Deze afleveringen zijn geen standaard restaurantportretten, maar intieme hommages aan mensen die de gastronomie hebben beïnvloed ver voorbij hun eigen keukens.

Jamie Oliver

De Britse kok die een revolutie veroorzaakte in de schoolkantines. Jamie Oliver werd wereldberoemd met zijn toegankelijke stijl en feelgood gerechten, maar zette zich ook onvermoeibaar in voor gezondere voeding voor kinderen. Op Culy schreven we al veel over zijn recepten (zoals zijn knoflookkip met maar 5 ingrediënten). In Legends zien we hoe zijn persoonlijke missie begon én wat hem ondanks alle tegenslagen overeind hield.

José Andrés

Een chef met een ongekende drive om goed te doen. José Andrés zette World Central Kitchen op: een organisatie die voedsel brengt naar rampgebieden wereldwijd. Zijn kookstijl? Energiek, gepassioneerd en geworteld in de Spaanse traditie – zoals te zien in zijn iconische gazpacho. Een aflevering over koken als daad van liefde én verzet.

Alice Waters

De grondlegger van de farm to table-beweging. Met haar restaurant Chez Panisse legde Alice Waters de basis voor de moderne Amerikaanse keuken. Waters’ charismatische persoonlijkheid maakte het tot een bruisend centrum waar eten, kunst en cultuur samenkwamen. Via Chez Panisse liet ze een blijvende erfenis na die de vreugde van samen eten, de kracht van gemeenschap en het belang van duurzaamheid viert. Lees vooral ook ons portret van deze pionier.

Een grote culinaire inspiratiebron: Alice Waters van Chez Panisse

Thomas Keller

De Amerikaanse chefkok Thomas Keller staat bekend om zijn bijna obsessieve precisie, van The French Laundry tot Per Se. In zijn aflevering zien we hoe hij zijn keuken benadert als een kunstvorm, met respect voor het ambacht. Zijn gebakken aardappelen wil je meteen maken.

De beste Chef’s Table-afleveringen ooit

Chef’s Table is al jaren een van de meest stijlvolle foodseries ooit gemaakt. Keer op keer levert de show ware cinema. Het is moeilijk kiezen, maar dit zijn volgens Culy’s redacteuren de parels die je niet mag missen:

1. Adeline Grattard – Chef’s Table France
De Franse chef van restaurant Yam’Tcha (waar Culy’s Nancy at: lees hier) combineert Franse finesse met Chinese invloeden. Haar aflevering is ontroerend, subtiel en culinair verrassend.
2. Massimo Bottura – Seizoen 1
Massimo Bottura is de Italiaanse dandy onder de chefs, want zijn aflevering zette de toon met een excentrieke stijl, emotie en liefde voor imperfectie.
3. Magnus Nilsson – Seizoen 1
De Zweedse chef van Fäviken (inmiddels gesloten) leefde jarenlang als een kluizenaar op een berg. Zijn aflevering is een liefdesbrief aan de natuur – en aan geduld.
4. Enrique Olvera – Seizoen 2
Een meester in het heruitvinden van de Mexicaanse keuken. Zijn aflevering laat zien hoe je traditie kunt eren en toch vernieuwen.
5. Ivan Orkin – Seizoen 3
Een New Yorker die furore maakte in de Japanse ramenwereld – en dat naar Amerika haalde. Zijn verhaal: rauw, persoonlijk, vol umami én humor.
6. Alain Passard – Chef’s Table France
Alain Passard was de groentemeester avant la lettre, want hij liet vlees los en koos resoluut voor groenten.
7. Asma Khan – Seizoen 6
Als oprichter van Darjeeling Express in Londen runt Asma Khan een volledig vrouwelijke keukenbrigade, bestaande uit immigranten en vrouwen van kleur, die anders waarschijnlijk huisvrouwen of schoonmaaksters zouden zijn geweest in West-Londen. Haar verhaal is er een van empowerment, waarin ze een platform biedt aan vrouwen die vaak over het hoofd worden gezien.​
8. Corrado Assenza – Seizoen 4
Megin’s favoriete aflevering van Chef’s Table. Deze Siciliaanse bakker en patissier ontroert en laat je verliefd worden op het Siciliaanse landschap. Zijn verhaal is prachtig verfilmd – zo mooi, dat Culy’s Megin een bezoek bracht aan zijn Caffè Sicilia in Noto.
9. Dario Cecchini – Seizoen 6
De flamboyante slager uit Toscane. Zijn aflevering is een ode aan traditie, vuur én levenslust.
10. Sean Brock – Seizoen 6
Een emotioneel portret over vechten tegen demonen, met soul food als reddingsboei.

Meer lezen over foodseries?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.