Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 10 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Met deze handige tip blijft bleekselderij heel lang vers

Bleekselderij is zo’n typische groente die je niet dagelijks gebruikt. Heb je bleekselderij in huis gehaald voor een specifiek recept, dan is de kans groot dat je nog dagen lang blijft zitten met de overgebleven stengels. Toch hoeft dat geen probleem te zijn. Er bestaat namelijk een handige tip om bleekselderij heel lang vers te houden.

Bleekselderij vers houden of bewaren

Ten eerste is het belangrijk dat je probeert om de bleekselderij in zijn geheel te bewaren. Heb je een paar stengels nodig voor een recept, snijd die er dan vanaf en hou de rest van de stengels samen, zo blijft de groente langer vers.

De overgebleven bleekselderij wikkel je vervolgens in aluminiumfolie (of milieuvriendelijker: een bijenwasdoek) en bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op deze manier kun je bleekselderij wel twee tot vier weken behouden.

Tip: als je voor aluminiumfolie kiest, haal de folie er dan achteraf voorzichtig vanaf zodat deze niet scheurt. De folie kun je op deze manier weer hergebruiken voor het inpakken voor andere groenten.

Dit is waarom je een ijsbeker op z’n kop moet bewaren in de vriezer

Toch stengels afgesneden?

Heb je om één of andere reden toch al stengels of stukjes van je bleekselderij gesneden en wil je die bewaren? Bewaar deze in een afgesloten bakje in de koelkast, maar wacht niet langer dan een paar dagen om ze op te gebruiken.

Dat kan bijvoorbeeld heel makkelijk in soepen (fruit bijvoorbeeld samen met de knoflook en ui wat extra stukjes bleekselderij aan) of in soffritto’s: die heerlijke basis voor sauzen uit de Spaanse, Italiaanse, Portugese en Latijns-Amerikaanse keuken. Natuurlijk kun je de groente ook gewoon een hoofdrol geven in gerechten, zoals in deze quinoa-salade met bleekselderij, granaatappel en hazelnoot.

Hoe lang kun je brood in de vriezer bewaren?

Supertip: kweek nieuwe bleekselderij

Tot slot geven we graag even mee dat je ook heel makkelijk zelf groenten kunt kweken met de restjes bleekselderij die je over hebt. Hoe doe je dat?

Snijd het onderste stukje van de bleekselderij af en zet dit rechtop in een klein schaaltje met lauwwarm water, ongeveer een week lang. Ververs het water om de paar dagen. In de loop van de week drogen de buitenste bladeren van de selderijwortel uit, maar als het goed is zijn de gele blaadjes die in de kern van de selderij zitten, groener geworden een een stukje gegroeid.

Plant het stukje wortel na 7 dagen in een bakje met potgrond. Zet het plantje in de vensterbank, maar niet in de volle zon. Geef het om de andere dag water door de grond wat nat te maken, en zodra het plantje boven de grond steekt, kan je het ook een beetje water geven door met een plantenspuit de bladeren nat te maken. Als het goed is heb je na een week al een redelijk groot plantje. Pot de selderij eventueel over in een grote pot wanneer het plantje te groot wordt.

Makkelijk nieuwe groenten kweken uit restjes: zo doe je dat

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.