Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 13 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Alles over Bingsu: Koreaans schaafijs om van te dromen

De een noemt het schaafijs, de ander granita en weer iemand anders heeft het ineens over bingsu. Om op de hoogte te blijven van de trends in schaafijs-land, moet je je best doen. Bijna iedere zomer is er namelijk wel een nieuwe trend bij de ijssalon op de hoek. Deze zomer wordt bingsu jouw verkoelende vriend. Maar, wat is het, waar kun je het eten en in hoeverre verschilt het van de andere (wellicht bekende) typen schaafijs? Culy legt je alles uit over Bingsu: Koreaans schaafijs om van te dromen.

Wat is schaafijs?

Even klassikaal, want wij kunnen er nu wel culinaire termen als bingsu en kakigori ingooien, maar eerst moeten we terug naar de basis. Want wat is schaafijs nu eigenlijk? Kort door de bocht is schaafijs letterlijk ijs dat van een blok wordt geschaafd. Het ijsschaafsel wordt opgevangen waarna jij het in een bekertje krijgt. Uiteraard mét lekkere toppings als siropen of vers fruit.

Schaafijs is de laatste jaren wereldwijd uitgegroeid tot een populaire opfrisser. Vandaar dat er zoveel verschillende termen (en manieren) voor zijn. Maar in de essentie zijn bingsu, kakigori, halo-halo (Filipijns schaafijs) en granita gewoon hetzelfde.

Bron: Pexels

Wat is bingsu?

Dat bingsu een type schaafijs is, moge duidelijk zijn. Het Koreaanse dessert eet men al sinds 1392 met zoete toppings zoals fruit, gecondenseerde melk, siropen en zelfs rode bonen. Door de jaren heen is de manier hoe men bingsu bereidt wellicht veranderd, maar de Koreanen zijn nog steeds dol op hun schaafijs.

Zo dol, dat de grote fastfoodketens in Korea ‘s zomers speciaal een variant op de patbingsu op hun menu zetten. De patbingsu is namelijk de meest populaire bingsu van Korea. Dit is schaafijs van anko (gezoete rode azukibonen). Waar men dat vroeger gewoon ‘naturel’ at, zijn de verschillende extra toppings tegenwoordig niet meer aan te slepen en wordt de patbingsu als dessert gegeten, maar ook snel als tussendoortje op een hete dag.

Wat is het verschil tussen bingsu, kakigori en granita?

Zoals hierboven al kort vermeld: alledrie zijn het soorten schaafijs. Bingsu de Koreaanse variant, kakigori de Japanse variant en granita de Italiaanse variant. Ondanks dat het lijkt alsof er geen verschillen zijn, zijn die er wel degelijk. Zo wordt de kakigori soms gemaakt van schaafijs met een smaakje. Terwijl bingsu en granita worden geschaafd van puur ijs en er daarna pas smaken aan worden toegevoegd.

Daarnaast is er een verschil in substantie en mondgevoel. Kakigori spant hierbij de kroon en zou als bijnaam “engelen sneeuw” hebben. Zó zacht moet het zijn. Bingsu is volgens de Koreanen een poederachtig dessert en zo zacht als een suikerspin. En de granita? Die is net als het temperament van de Italianen: scherp. Hier voel je de textuur van het geschaafde ijs.

En dan niet te vergeten de manier waarop men in Korea, Japan of Italië het schaafijs eet. In Korea en Japan zien ze hun bingsu en kakigori echt als dessert of snel tussendoortje. In Italië daarentegen is de granita vaak een ontbijt en eet men het met een zoet broodje.

Waar eet je bingsu?

Ook in Nederland is bingsu steeds meer in trek. Geen wonder, we zijn de raketjes en calippo cola’s uiteraard wel eens zat. Gelukkig zijn er genoeg Koreaanse restaurants en foodtrucks waar je kennis kunt maken met de klassieke patbingsu, maar ook andere varianten.

Zo kun je in de Twetsche Foodhal terecht bij Omma’s Kitchen of in de Randstad bij restaurant Man Nam in Rotterdam.

Zelf bingsu maken

Zin gekregen in een verfrissend tussendoortje? Bingsu is gelukkig heel makkelijk te maken! Zorg dat je ijsblokjes in je diepvries hebt, doe die in je keukenmachine en hak ze in 20 seconden tot fijne stukjes. Doe het geschaafde ijs in een kommetje (zet dit van tevoren even in de koelkast, anders wordt het ijs direct water), drizzle er wat gecondenseerde melk over en maak het af met je favoriete toppings.

Tip: wil je een patbingsu maken? Bij de toko heb je kant en klare (en lekkere) zoete rode bonen pasta. Maak het geheel af met nog een swirl gecondenseerde melk en smullen maar.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.