Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 23 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over biang biang noodles: brede noedels met hete olie

Biang biang: het klinkt bijna als een film van Quentin Tarantino, maar we blijven hier toch echt in culinaire sferen. Biang biang noodles (ook wel aan elkaar geschreven als biangbiang noodles) zijn namelijk een gruwelijk lekker noodlegerecht uit de Chinese provincie Shaanxi, in het midden van het land.

Shaanxi ken je misschien wel van de hoofdstad Xi’an, die wordt geroemd vanwege zijn lekkere food cultuur. Lamsvlees, komijn, chili-olie, azijn en Yangrou Paomo – een signatuurgerecht van stukjes flatbread die worden geweekt in een bouillon van schapenvlees – zijn wat van die specialiteiten. En dus ook biang biang noodles.

Hand pulled noodles bij China Supreme
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Koude winters

Volgens de website chinasichuanfood.com (over de Chinese eetcultuur) is de keuken van Shaanxi een stuk minder bekend als de Sichuanese of de Kantonese keuken. En trouwens ook niet zo uitgesproken of verfijnd. En tóch is de keuken enorm in opkomst. Onder andere vanwege de populariteit van dit noedelgerecht. In Londen en New York zitten al diverse hippe, goed bezochte restaurants die zich op gerechten uit Xi’an en Shaanxi richten.

Het is een streek met koude winters en dat verklaart ook waarom men daar wel pap lust van een kom noodles met hete chilipepers. Biang biang noodles zijn ultiem comfort food.

Zo breed als een broekriem

Kenmerkend voor de noedels is sowieso hun vorm. Voor het gerecht worden brede, met de hand gevormde noodles gebruikt. Je maakt ze door het deeg met twee handen uit te rekken tot ultiem lange, dikke strengen. “Zo breed als een broekriem” wordt ook wel gezegd. Het zijn noodles met een bite. Doordat ze met de hand worden gerekt, is het een mix tussen zachte, gladde stukken en dikke, kartelige slierten. Die mix is heel lekker.

Smaakmakers in het gerecht zijn gedroogde chili of chili-olie, azijn (liefst de zwarte Chinese azijn), verse knoflook, bosui, en sojasaus. Daarvan wordt een hete olie gemaakt, die over de verse noedels gaat. Soms wordt ook nog verse gember, bladgroente en zelfs een snuf komijn en (lams)gehakt toegevoegd.

Biang biang noodles
Bron: Unsplash

Slaan met die banaan

Het woord biang is een onomatopee: het beschrijft het geluid dat je hoort tijdens het proces als de noedels worden gemaakt, waarbij ze tegen de (liefst metalen) werkbank worden geslagen. Daarbij is het Chinese karakter dat ervoor wordt gebruikt ook nog eens het meest complexe uit de Chinese taal: er moeten wel 58 pennenstreken worden gezet voordat het karakter compleet is.

Wil je biang biang noodles zelf maken, dan kun je er eigenlijk niet omheen om zelf verse noodles te maken. De leuke website Notquitenigella.com heeft daar een recept voor dat niet kan mislukken. Kost je 30 minuten (plus drie uur rusttijd). Voor een gerecht met zo weinig ingrediënten zou je die uitdaging gewoon eens aan moeten gaan. Out with a biang!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.