Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 22 aug 2022
Leestijd: 7 minuten

Culy Kids: bentobox recepten voor een kekke schoollunch

Het nieuwe schooljaar staat weer voor de deur en dat betekent vaak een nieuwe “uitzet.” Drinkbeker, pennen, etui, ‘n broodbakkie… Wat dat laatste betreft is de bentobox tegenwoordig behoorlijk populair, helemaal nu veel exemplaren bedrukt zijn met tekenfilmfiguren en andere opsmuk. Leuk zo’n bakje met vakjes, maar hoe vul je ‘m in vredesnaam? Culy zocht de leukste bentobox recepten voor je uit!

Wat is de bentobox?

Misschien ben je nog niet bekend met ‘t fenomeen bentobox, maar zoek je er even naar op Instagram of TikTok, dan kom je al gauw uit bij Aziatische moeders die Hello Kitty-rijst of wortelhartjes maken. Álles om hun kind maar de leukste lunch van de klas mee te geven.

De bentobox is dan ook over komen waaien vanuit Azië, waar ‘t inmiddels niet meer dan normaal is om je lunch (of andere maaltijd die je niet thuis nuttigt) uit een bakje met verschillende vakjes te eten. Maar, laat je niet voor de gek houden dat dit principe “gewoon wat vakjes vullen met eten” is. Vaak is er namelijk behoorlijk goed over nagedacht!

Bentobox recepten voor een gevarieerde schoollunch

Om de bentobox te vullen is het handig om je te baseren op het Schijf van Vijf-principe te hanteren. Afhankelijk van hoeveel vakjes de bentobox heeft, kun je beslissen om elk vakje met iets anders te vullen. Groente, fruit, zuivel, brood en dan nog een koekje bijvoorbeeld.

Als je de TikTok-video’s van Japanse moeders bekijkt, is het logisch dat je in de stress schiet. Want ‘s ochtends tijdens de schoolrun ook nog eens sterretjes uit komkommer drukken en van de rijst een Hello Kitty vormen? Ons niet gezien. Toch heeft het ook wel weer wat om zo’n bentobox te vullen, en toch net iets leuker dan een boterham met chocopasta smeren en in een zakje stoppen.

Groente en fruit in de bentobox

Een groot gedeelte van de bentobox zul je opvullen met groente en fruit: dingen waar misschien niet ieder kind van houdt. Toch werkt de methode van de Japanse moeders blijkbaar perfect als je ziet hoeveel komkommers, wortels en paprika’s er dagelijks doorheen gaan. Een paar tips:

Koop kleine uitsteekvormpjes

Je weet wel: die vormpjes waar je normaal koekjes mee bakt, maar dan stukken kleiner. Als je op Google zoekt naar vegetable cutters, dan komen de leukste vormpjes tevoorschijn. Vanaf dan is het simpel: druk de vormpjes uit en stop ze in een van de vakjes.

Werk met googly eyes

De gekke, bewegende oog stickers die je vaak op de vreemdste producten vindt, doen het ook goed op bijvoorbeeld een cherrytomaatje, een appel of een mandarijn. Teken er – in ‘t geval van die mandarijn dan – met watervaste stift nog een mondje op en klaar is Kees!

Zorg voor een lekkere dip

Oké, we geven toe: dit punt vergt wel de nodige voorbereiding, maar uiteindelijk zorgt ‘t er misschien wel voor dat je koter die paprika- en wortelstengels wél eet in plaats van dat ze ze schmutzig terug mee naar huis komen. Maak een lekkere notendip, kruidenboter of een ander dipbaar smeerseltje en je kind heeft zijn eigen crudités in de klas.

Koolhydraten in de bentobox

Brood

Ja ‘t is natuurlijk logisch dat jouw mini het liefst een bruine boterham met speculaas of kokosbrood eet tijdens de lunch. Maar laat hem nou net die onhandige broodbak met vakjes hebben uitgekozen. Hóé past die boterham daar letterlijk en figuurlijk nog bij?

Ook voor brood zijn er uitsnijvormpjes, sommige zelfs nog met een extra stempel om een leuk figuurtje ín het brood te drukken. Kun je deze nu niet vinden, dan ben je natuurlijk ook snel klaar door het brood gewoon in kleine stukjes te snijden en in één van de vakjes te leggen. Het hoeft niet lastig te zijn!

Rijst

Rijst tijdens de lunch klinkt in Westerse oren misschien iets té Oosters, maar dat komt wellicht gewoon omdat het ons teveel werk lijkt. Zeker als je de beelden van Hello Kitty, Paw Patrol en andere kinderfiguren geschapen uit rijst ziet. Ook wij wagen ons niet aan deze vormpjes, maar soms is de afwisseling van brood naar rijst wel lekker.

Wat dacht je van simpele rijstballetjes? Wij vullen ze in het recept met gember, al houden je kinderen daar misschien wat minder vanJe kunt ‘m daarom ook naturel houden, dus zonder vulling. En vergeet de googly eyes niet voor hè?

Pasta

Wanneer we lunchen met pasta voelen we ons bijna direct een echte Italiaan. En natuurlijk kun je ook je kleine prima pasta mee naar school geven. Want of je ‘t nu warm of koud eet: pasta valt altijd in de smaak.

Ook hier doen we opnieuw niet moeilijk en gaan we gewoon voor losse, hapklare stukjes pasta (vermijd dus slierten als spaghetti of tagliatelle). Wil je ‘n keer uitpakken, dan kun je bij Pastology terecht voor pastavliegtuigen. Yes, dat lees je goed.

Proteïne in de bentobox

Ei

Oké, we moeten zeggen: wij waren vroeger geen fan van klasgenoten die gekookte eieren mee naar school hadden, maar lekker is het wél. Het voordeel van een hardgekookt ei is ook dat je er makkelijk een figuurtje uit kan halen óf het ei nog ongepeld kunt versieren met stickers of tekeningen.

Tip: houdt je kleine prins niet van brood dat ‘s ochtends al belegd is, geef ‘m dan droge boterhammen mee die ‘ie op school zelf kan beleggen met dus bijvoorbeeld een eitje.

Tofu

Misschien niet veel voorkomend als lunchgerecht, maar zeker niet minder lekker. Als je de tofu alvast bakt zodat ‘ie ietwat knapperig is, dan wordt ‘ie al een stuk lekkerder. Én de tofu is bovendien ook ideaal te ‘snijden’ in toffe figuren. Perfect voor die bentobox dus!

Vlees(waren)

Het is hierboven al genoemd, maar mochten de kids niet houden van belegde broodjes waarbij ‘t beleg de boterham klef maakt, kun je brood en beleg uiteraard ook los meegeven (zijn toch weer twee vakjes gevuld!).

Bak bijvoorbeeld ‘s avonds wat extra kip of gehakt, of doe ‘t makkelijk en maak gezellige rolletjes van (plantaardige) vleeswaren. Wil je gek doen: scheur dan zoals hieronder een gezellig varken uit je hammetje.

Zoete bentobox recepten

Naast al die hartige, verantwoorde bentobox opvulling, mag er ook best wat zoets inzitten.

Chocoladepasta

Welk kind is er níét dol op chocoladepasta? Juist! Waarschijnlijk zitten er bij de bentobox die je hebt aangeschaft ook kleine plastic potjes die ín de bentobox passen. Zo niet, dan vind je deze uiteraard ook online op één van de vele bentobox gadgetsites.

Vul het kleine plastic potje met chocopasta, doe er een paar soepstengels met een neutrale smaak bij en je hebt je eigen dippers gemaakt!

Cakepops

We moeten zeggen dat wij blij waren toen de arbeidsintensieve cakepoptrend een beetje was gaan liggen, maar voor de bentobox halen we ‘m terug uit de kast. Want wat is er leuker dan een cakepop in je lunchbox vinden? Alles voor die kids.

Pro-tip: mocht je geen zin hebben om cakepops te maken (snappen we), hebben we een ultieme luie-mensen-lifehack voor je. Bak een cake of – nog makkelijker – haal ‘m in de supermarkt – en schep er met een mini-ijslepel (waar je ook balletjes meloen mee kunt scheppen, nog een idee) balletjes uit. Prik ze op een stokkie en versieren maar!

Pannenkoeken

Een pannenkoekontbijt is meestal zo gemaakt én ‘t is altijd feest. Bak ‘s ochtends een flensje, rol ‘m op in leuke rolletjes. Geef junior een klein potje stroop, suiker of ander beleg mee en laat ‘m op school maar lekker kliederen!

Dit kan trouwens ook prima met poffertjes. Én ideaal aan de pannenkoek: ook koud is ‘ie gewoon erg lekker.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.