Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 17 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Paddenstoelen bakken: met deze tips zijn ze het allerlekkerst

Het bakken van paddenstoelen kan misschien simpel lijken, maar met een beetje meer info til je jouw paddenstoelen naar een sterrenniveau. Een bruin gebakken randje en smeuïge binnenkant dus: we geven je de beste tips.

En we beloven bij deze: dit wordt een compleet nieuwe paddenstoelenervaring.

Handig: met deze tips bak je de lekkerste paddenstoelen

Want zeg eerlijk: ook jij hebt weleens licht gefrustreerd boven een pan veel te vochtige paddenstoelen gehangen. Gelukkig was dat de laatste keer, want na deze tips gaat dat sowieso niet meer gebeuren. Om welke paddenstoelen het ook gaat.

De basis

Naast de belangrijke tips die we zo met je delen, zijn er natuurlijk de basisweetjes die handig zijn om in gedachten te houden. Kies bijvoorbeeld indien mogelijk voor paddenstoelen van goede kwaliteit en zorg ervoor dat je ze met liefde bewaart. In de originele verpakking dus, of in een papieren zak.

donburi met sticky teriyaki paddenstoelen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Het schoonmaken van paddenstoelen

Er is al menig discussie over gevoerd, want paddenstoelen hang je niet even onder een straal water. De reden: de kritische parel zuigt zich als een sponsje hartstikke vol, wat z’n structuur niet ten goede komt. Wat je wél moet doen: poets het vuil weg met een borsteltje of keukenpapier.

Het betere snijwerk

Kijk naar de vorm en grootte van de paddenstoelen. Zo zie je maar dat je de kleinste exemplaren gewoon heel kunt laten en wat grotere versies in kwarten kunt snijden. Oesterzwammen kun je dan weer makkelijk scheuren en daarbij geldt: hoe fijner, hoe crispier het resultaat. Zoals in dit kommetje met noedels bomvol umami.

Polenta met paddenstoelen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

In de pan

Een veelgemaakte fout: het bakken van paddenstoelen op laag vuur. Aangezien deze kleine schimmels vol zitten met water, zorg je er met laag vuur voor dat ze koken in hun eigen vocht, wat maar langzaam verdwijnt. Wél doen: bakken op hoog vuur, waardoor het vocht in een mum van tijd verdwijnt en de paddenstoelen van die overheerlijke bruine randjes krijgen. Wat je ook doet, wacht altijd tot het vocht is verdwenen.

Vet lekker

Door het hoge vuur is kans op verbranding nabij. Voorkom dit door genoeg vet te gebruiken. Zoals paddenstoelen water kunnen absorberen, zo dol zijn ze op vet, dus wees niet zuinig. Ook goed om te weten: het is prima om halverwege het bakproces nog wat extra toe te voegen.

open lasagne met paddenstoelen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Met z’n allen

Door naar de fout die we vaker terug zien komen: hoe gezellig de paddenstoelen het ook zullen vinden om met z’n allen in de pan te zwemmen, bak áltijd in porties wanneer je met grotere hoeveelheden kampt. Want hoe meer paddenstoelen, hoe meer vocht, hoe zompiger het eindresultaat.

En dan nu aan de slag met deze paddenstoelenrecepten:

 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.