Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 14 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Baingan bharta: een verrukkelijk Indiaas gerecht voor auberginelovers

Heb je een keer zin in wat anders dan butter chicken of tikka masala? Dan willen je met lichte dwang naar het Indiase gerecht baingan bharta verwijzen. Een echte aanrader voor alle liefhebbers van aubergine.

Baingan bharta

Sowieso is het leuk om als je wat bestelt bij je favoriete Indiase afhaalrestaurant, eens een keer te gaan voor iets wat je niet kent (of daarnaar te vragen). Baingan bharta klinkt bijvoorbeeld niet heel bekend, maar toch kom je het volop tegen. Het is een vegetarisch gerecht, dat bestaat uit aubergine (baingan) die wordt geroosterd, liefst op houtskool of open vuur.

Van de gegrilde aubergines wordt na het roosteren een puree gemaakt, gemengd met tomaat, gebakken ui, gember, knoflook, komijn, koriander, chilipeper en mosterdolie.

Je komt het gerecht veel tegen in India, Pakistan en Bangladesh, maar elke regionale keuken heeft weer zijn eigen versie.

Rokerige aubergine

Lekkere rokerige aubergine dus, dat kun je verwachten als je baigan bharta bestelt. Met iets dat qua textuur wel iets wegheeft van baba ghanoush of zelfs Surinaamse pom (maar dan dus met een heel ander smaakprofiel).

Het is lekker om er in ieder geval een portie flatbread als roti of paratha bij te bestellen. Roti ken je wel, paratha zijn iets dikker en bestaan uit dunne laagjes deeg, die worden besmeerd met ghee of boter. Ook raita of een salade met een frisse yoghurtdressing passen perfect bij baingan bharta.

Zelf maken

Zelf een keer maken? Dat kan natuurlijk ook. Zorg er wel voor dat je de aubergines goed heet roostert, bijvoorbeeld onder de grill of boven de vlam van je gasfornuis. Want je wil dat ze suuuperzacht worden.

Website Food52 heeft een tof recept voor baingan bharta, waarbij ze basmatirijst serveren. Probeer het eens!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.