Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 19 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Aziatische garnalentoast: wat is het en hoe maak je het?

Bij de Chinees, Thai of Vietnamees staat het steevast op de kaart: garnalentoast. Deze verslavend lekkere snack is heel simpel en toch zó lekker. Culy onderzoekt: waar komt het vandaan en hoe maak je het zelf?

Wat is garnalentoast?

Knapperig, zacht, zoet en lekker spicy met een klodder chilisaus: zet garnalentoast op tafel en je tafelgenoten kunnen er niet van afblijven.

Garnalentoast is al meer dan honderd jaar oud en komt uit Kanton (ook wel Guangzhou): een stad in China. De Chinezen noemen het Hatosi, waarbij ‘Ha’ staat voor garnalen en ‘tosi’ voor toast. Zo simpel kan het zijn.

Inmiddels wordt de snack ook veel gegeten in Japan en landen in Zuid-Oost Azië, zoals Thailand en Vietnam. Vandaar dat je ‘t ook tegenkomt bij je lokale Thaise afhaalrestaurant.

Aziatische garnalentoast

De ingrediënten

Je maakt garnalentoast door rauwe garnalen fijn te hakken (met de hand krijg je de beste structuur). Meng ze met eiwit en smaakmakers als knoflook, gember, bieslook, sojasaus en zout en peper.

In sommige recepten wordt mayonaise toegevoegd, voor extra romigheid. In traditionele Chinese receptuur worden de garnalen gemengd met waterkastanjes.

Smeer het mengsel op sneetjes witbrood en besprenkel nog voor het bakken met sesamzaadjes, liefst witte én zwarte.

Uiteraard hebben wij ze ook zelf gemaakt. Check dus vooral ook Culy’s recept voor Aziatische garnalentoast.

Aziatische garnalentoast

Frituren of bakken?

Je kunt Aziatische garnalentoast op twee manieren crispy krijgen: er is de gefrituurde versie en de gebakken versie. Welke lekkerder is, laten we over aan jouw persoonlijke smaakpalet. Probeer ze gewoon allemaal en ontdek het zelf!

Tv-kok Annabel Langbein bakt de toastjes af op een bakplaat in de oven. In onderstaande video friturend de Dumpling Sisters hun garnalentoast in een wok.

Aziatisch borrelen

Garnalentoast is onmisbaar bij een Aziatische borrelplank met loempiaatjes en pangsit óf bij een dim sum-sessie.

Traditioneel wordt de toast in reepjes of driehoekjes gesneden. Wil je de toastjes serveren bij een borrel of etentje, dan kun je ze ophippen door het brood in de vorm van een rondje of sterretje uit te steken met een koekjesvorm.

Aziatische garnalentoast

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.