Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 3 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Alles over arancini en waarom je deze Italiaanse snack geprobeerd moet hebben

Ze zijn rond, gefrituurd, gevuld met rijst en onmogelijk om niet van te houden. Arancini is de belichaming van Italiaans comfort food en dat is precies waarom we er geen genoeg van kunnen krijgen. Hoog tijd dus om ons even verder te verdiepen in deze ronde borrelhap.

En wat er natuurlijk precies in zit.

Waarom arancini misschien wel de lekkerste Italiaanse snack is die bestaat

Even terug naar de basis: arancini is natuurlijk meervoud van arancino – of arancina/arancinu in het Siciliaans – maar aangezien we deze rijstballetjes ook het liefst in meervoud eten, maken we ons daar verder niet druk om.

arancini
Bron: Pixabay

Over arancini

Ken je de gefrituurde balletjes nog niet, dan is de kans groot dat de naam je wel bekend voor komt. Die verwijst namelijk naar de sinaasappel: met een beetje fantasie komen de vorm en de kleur overeen. In Italië dan, want arancini zijn op het eiland Sicilië minstens zo populair, maar wel in een kegelvorm, die gebaseerd is op de Etna, de vulkaan van het eiland.

Overigens claimen de Sicilianen dat de snack – net als al deze Siciliaanse specialiteiten – sowieso op het eiland is uitgevonden. Hoe dan ook, wij eten het met liefde op beide locaties.

arancini
Bron: Pexels

Wat zit er in arancini?

Naast de vorm, zorgt de vulling soms ook voor enige verwarring. In grote lijnen bestaan er twee verschillende soorten vullingen met rijst. In de ene arancini zit ragù, je weet wel, de bekende stoof die we ook koesteren voor menige pastasaus. Maak het eens zelf in een grote hoeveelheid – en volg vooral deze tips op voor een echte goede ragù – en je prijst jezelf gelukkig met een voorraad vloeibaar goud voor de rest van het jaar. In arancini gaat de stoof vaak gepaard met mozzarella en/of erwten.

De andere vulling tilt comfort food naar een nog comfortabeler level met al burro. In deze arancini zit namelijk bechamel, ham en mozzarella – veeg ons maar op.

arancini
Bron: Pexels

Bereiding van arancini

De balletjes worden niet voor niets vaak met leftover risotto gemaakt: arancini bestaan uit risottorijst met de meest smaakvolle ingrediënten, en worden – uiteraard nadat de inhoud is afgekoeld – gepaneerd als een bitterbal, voordat ze het frituurvet raken.

Niet gek dat wij ze dus graag gevuld met mozzarella eten, niks lekkerders dan gesmolten kaas in een knapperig jasje. Honger gekregen? Zo maak je zelf arancini met truffel en paddenstoelen.

Meer over Italiaanse snacks:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.