Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 6 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over sopropo, die rare vrucht in de toko die op komkommer lijkt

Als een wrattige komkommer of uit de kluiten gewassen augurk: da’s ongeveer hoe de sopropo-vrucht eruit ziet. Hij wordt ook wel bittermeloen (bitter melon), balsempeer of paré genoemd. Je hebt ‘m misschien weleens zien liggen in de toko of op de markt, en je afgevraagd wat het nou eigenlijk was.

We vertellen je er alles over!

Wat is sopropo?

De sopropo-plant komt oorspronkelijk uit Azië, maar wordt inmiddels ook in andere warme gebieden gekweekt, zoals in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. In Suriname zijn de vruchten erg populair. De vrucht bevat veel vezels en vitamine C en B11.

Sopropo’s komen uit de komkommerfamilie en lijken daar ook heel erg op qua vorm en kleur, hoewel ze qua formaat soms eerder op augurken lijken. De buitenkant heeft vaak een ‘wrattige’ textuur, hoewel die soms ook gladder is. De binnenkant is wit of lichtgroen. Goed om te weten: grotere vruchten met een relatief gladde schil zijn vaak milder qua smaak.

Net als de komkommer worden sopropo-vruchten onrijp gegeten. Als de vrucht rijp wordt, wordt die geel of zelfs oranje. De grote zwarte zaden worden dan rood.

Alles over galbi-jjim: Koreaans stoofvlees om van te watertanden

Hoe smaakt het?

Van een sopropo-vrucht eet je eigenlijk alleen het witte vruchtvlees, dat een beetje bitter smaakt. In principe eet je dat onrijp, want als de vrucht rijper wordt, wordt de smaak nog bitterder. De rijpe rode zaadjes zijn bovendien giftig. Sowieso is het handig om de zaadjes er altijd uit te halen.

Waarom al die moeite voor een vrucht die toch bitter smaakt? Vooral door de structuur, die heerlijk sappig is. Maar de frisse smaak mag er ook zeker zijn! Het stofje dat de bittere smaak veroorzaakt, momordicine, is bovendien grotendeels te verwijderen. Dat doe je door een sopropo-vrucht een paar uur in zout water te leggen. Zo wordt de vrucht veel lekkerder!

Alles over Surinaamse telo: dikke frieten van cassave

Wat kun je met sopropo-vruchten?

Sopropo is een veelzijdige groente: je kunt de vruchten koken, stoven, roosteren, inleggen, er sap van maken… De mogelijkheden zijn eindeloos! Kies bijvoorbeeld tussen het toevoegen aan een gerecht, zoals een curry, of het los bereiden van de vrucht als bijgerecht.

Als je de smaak van de sopropo zelf graag naar voren wilt laten komen, roerbak de vrucht dan met wat rode peper en knoflook. Dat werkt goed met rijst en bijvoorbeeld garnalen. Je kunt ‘m ook toevoegen aan een Surinaams vleesgerecht, zoals dit recept voor sopropo met zoutvlees en rijst.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.