Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 18 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over pithivier: wat is het en hoe maak je het?

Of ‘ie nou zoet of hartig is, de pithivier is zo’n gerecht waarbij iedereen stilvalt als ‘ie op tafel komt. Naast het feit dat ‘ie er spectaculair uitziet, is de smaak er ook één die we niet snel vergeten. Maar wat is een pithivier nou eigenlijk precies? En hoe maken we ‘m zelf?

De pithivier komt -verrassing- uit Frankrijk. En wel uit het dorp Pithiviers, iets ten zuiden van Parijs. Het indrukwekkende gerecht is ontstaan in de 17e eeuw en maakte destijds vooral furore als een zoet exemplaar.

Over de pithivier

Het bladerdeeggerecht is van origine rond en heeft een jasje van bladerdeeg. De Franse tegenhanger van de pie heeft een dome vorm. Je herkent ‘m verder aan z’n decoratieve vormen aan de bovenkant, namelijk organische lijnen die als een soort swirl samenkomen in het midden.

Oorspronkelijk bestond de vulling voornamelijk uit frangipane, inmiddels evolueert ‘ie vooral op hartig gebied. Verwar ‘m overigens niet met de galette des rois.

Even rusten

Net als de paté-en-croûte gaart de pithivier op z’n best (dus zonder natte toestanden) met een klein gaatje aan de bovenkant. Sluit de onder- en bovenkant goed, we willen immers geen lekkages. De decoratie bij de pithivier is wat minimalistischer: deze kerf je er in voordat ‘ie de oven in gaat. Het allerlekkerste is natuurlijk om het bladerdeeg zelf te maken. Heb je daar geen tijd voor (begrijpelijk aangezien het recept verder ook tijdrovend is) dan werkt het ook met kant-en-klaar.

Aangezien ‘ie knisperend vers uit de oven het lekkerst is, doet een grote pithivier het goed bij een avond met genoeg bezoek. Geen zin om te delen? Maak dan gewoon een kleinere versie voor jezelf. Vergeet ‘m niet in de koelkast te laten rusten alvorens je ‘m de oven inschuift.

De Gouden Reael

Een aanrader dus, die pithivier, wanneer je op zoek bent naar een hartverwarmend en indrukwekkend spektakelstuk. Nog meer goed nieuws: de vullingmogelijkheden zijn eindeloos. Probeer bijvoorbeeld eens deze versie van Jamie Oliver met paddestoelen, of deze goddelijke combi met kip, pompoen en salie. Of ga natuurlijk voor de zoete klassieker met frangipane, net als Martha Stewart. Zin in fruit? Vul ‘m dan een keer cranberry’s.

Vertrouw je meer op een ander? Bij De Gouden Reael (één van de parels van Alain Caron) staan regelmatig onvergetelijke exemplaren op het menu. Kijk maar eens naar onderstaande video, waarin chef Thomas Demuth een masterclassje pithiviers maken geeft. Ook bij Terroir in Utrecht kun je nu een klassieke pithivier met eend voor twee personen bestellen.

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Alles over pithivier: wat is het en hoe maak je het?
Sluiten