Redactie
Redactie Inspiratie 21 mei 2014
Leestijd: 1 minuut

Alles over kappertjes: kleine bloemknopjes vol smaak

Wij doen om de haverklap kappertjes in gerechten: heerlijk! Het is net even dat extra zuurtje in een gerecht. Maar wat zijn het eigenlijk? Bestaan er meerdere soorten, en worden ze gezouten of ingemaakt? Culy legt het uit.

Kappertjes zijn ongeopende bloemknoppen van de kappertjesplant, die vaak geconserveerd worden in zout, pekelwater, olie of azijn. Deze kleine groene bolletjes ter grootte van een doperwtje groeien bijna alleen in landen met een mediterraan klimaat.

De bloemknoppen worden in de maanden mei tot en met augustus van de plant gehaald. Je kunt de vruchtjes dan nog niet eten, ze dienen eerst bereid te worden.

Bron: Flickr

Soorten

Er zijn verschillende soorten kappertjes en het verschil zit hem eigenlijk vooral in de grootte. Er zijn zeven maten, maar de kleinste variant wordt het meeste verkocht. Deze heet de nonpareilles. Daarnaast heb je nog de surfines, de capucines, de capotes, de fines, de grosses en de hors calibre. De kleinste kappertjes zijn zoโ€™n vijf tot zeven millimeter en de grootste zijn verkrijgbaar vanaf veertien millimeter.

Waarschijnlijk heb je ook wel eens vruchtjes aan steeltjes gezien tijdens het borrelen. Dit zijn de cornichon de cรขpres (augurken van kappertjes). Deze komen ook van de kapperplant, maar het zijn geen kappertjes! Dit zijn namelijk de onrijpe vruchten van de plant. Ze worden ook wel kapper-appeltjes genoemd en de smaak is anders, zelfs een stuk sterker, dan die van de kleine bloemknopjes.

Koken met kappertjes

Kappertjes worden vaak gebruikt ter garnering van gerechten. Door salades zijn ze bijvoorbeeld heel lekker, over de carpaccio of lekker op een broodje. Eigenlijk in alles waar je net even een extra ietwat zure bite in wilt hebben.

Probeer bijvoorbeeld eens deze pasta met gefrituurde kappertjes, meng ze door het beslag van deze hartige muffinsย of kleed dezeย bietensaladeย ermee aan.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox ๐Ÿฅ˜

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.