Redactie
Redactie Inspiratie 30 jun 2012
Leestijd: 2 minuten

7 x zoete alternatieven voor suiker

We weten allemaal dat het niet goed is om veel suikers binnen te krijgen. In plaats van normale kristalsuiker te gebruiken in gerechten, kan je ook veel andere alternatieven voor suiker gebruiken. Zo krijg je wel dat zoete effect, maar dan een stuk gezonder!

Kokossuiker
Dit is een goeie vervanger die ook nog een rijk is aan kalium en ijzer. Qua smaak kan je het een beetje vergelijken met bruine suiker. Je kan deze suiker voor zowel bruine als witte suiker vervangen. Niet makkelijk te vinden in Nederland, maar Google is je vriend. Zie ook deze site.

Dadels
Deze zijn niet alleen lekker om zo uit het vuistje te eten, maar je kan dadels ook goed gebruiken in desserts. Dadels zijn zoet en binden ook nog eens ingrediënten door de structuur. Ook lekker voor in de yoghurt met ontbijtgranen. Onze tip: gebruik Medjool dadels, die zijn lekker vol van smaak! Veel toko’s verkopen trouwens ook dadelsiroop.

Ahornsiroop
Deze siroop kan je goed gebruiken in dranken of taarten omdat het gemakkelijk oplost. Ook deze siroop is rijk aan calcium en geeft een diepe zoete smaak. En ultra lekker op pannenkoeken…

Agave nectar / agavesiroop
Deze siroop zie je al lang in de USA, maar is tegenwoordig ook in een groot deel van de supermarkten en natuurwinkels in Nederland aanwezig. Net als de ahornsiroop is deze siroop goed te gebruiken in dranken en taarten omdat het goed oplost. Wel is het een stuk zoeter dan witte suiker, dus gebruik er iets minder van.

Bruine rijst siroop
Deze siroop wordt veel gebruikt als zoetstof in koekjes. Wel is de siroop een stuk minder zoeter dan suiker, hier zal je dus iets meer van nodig hebben. De bruine rijstsiroop is ook in biowinkels of natuurvoedingswinkels te verkrijgen of hier.

Mesquite poeder
Dit poeder is een goede vervanger voor suikers, en is ook nog een glutenvrij. Ook is het rijk aan eiwitten en bevat calcium, magnesium, kalium, ijzer en zink. Het zorgt voor een romige textuur en voegt een zoete karamelsmaak toe aan je gerechten. Wel is het iets lastiger te verkrijgen. Je komt het poeder tegen in natuurvoedingswinkels of hier.

Stevia
Stevia zoetstof is nu al een tijdje te verkrijgen in Nederland. Deze zoetstof is gemaakt van de Steviaplant en is dus 100% natuurlijk. Wel heeft Stevia zoetstof een apartere smaak dan normale zoetstof en suiker; wij vinden het een beetje dropachtig. Stevia is te koop bij de grotere supermarkten of in de natuurvoedingswinkels. Een beetje apart in de koffie, maar wel erg geschikt bij het bakken van bijvoorbeeld taarten of cupcakes.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.