Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Inspiratie 2 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan Max La Manna: ‘Mijn gekste eetgewoonte? Ik eet alles met zout, zelfs ijs!’

In Culy’s nieuwe rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Max La Manna.

5 (culinaire) vragen aan Max La Manna

Misschien ken je ‘m van z’n gezellige video’s op TikTok en Instagram. Of van zijn eerder verschenen kookboek- More Plants Less Waste – met zijn low-waste veganistische recepten. Nadat hij heeft leren koken in het restaurant van zijn vader en heeft gewerkt bij meerdere sterrenrestaurants, zet internetsensatie Max La Manna zich tegenwoordig in tegen voedselverspilling en voor een beter klimaat. Dat doet hij niet alleen met toffe recepten, maar ook door tips te geven over hoe je kliekjes nieuw leven in kunt blazen (check zijn Instagram en TikTok-accounts maar eens; mega inspirerend).

Voor de lancering van zijn nieuwe boek – You Can Cook This was Max in Amsterdam. Wij waren bij de boeklancering en konden het niet laten om hem 5 juicy vragen te stellen zoals wij al eerder deden bij Alison Roman en Yvette van Boven. Want jij wil toch ook weten wat hij jou zou serveren tijdens een etentje?

@culynl

Strooi je volgende keer ook zout op een bolletje ijs? #maxlamanna #fypシ #interview #foodie #viral #voorjou @Max La Manna

♬ Vlog Video work Fashionable BGM(847726) – Tsuyoshi_san

1. Max, wat heb je gisteren gegeten?

Max: “Gisteren had ik fusilli met tomatensaus. En ook ribollita. Erg Italiaans dus; een traditionele Toscaanse soep en pasta als diner – en daarna nog een citroenijsje. Veganistisch, natuurlijk.

Nog geen Nederlands eten dus, maar ik heb wel Nederlands geïnspireerd eten gehad van Nederlandse chefs tijdens mijn verblijf hier in Amsterdam. But yeah, nothing Dutch… yet!

2. Wat zou je serveren tijdens een etentje?

“Dit is de ultieme vraag. Mhh, eerst zou ik zorgen dat iedereen een drankje in zijn handen heeft. En dan zou ik een dip serveren. Een pittige dip met rode pepers met iets knapperigs erbovenop, zoals krokante tofu of veganistisch gehakt met harissa er doorheen gebakken. Dit is trouwens een recept uit mijn kookboek. De dip zou ik serveren met chips of platbrood.

Voor het diner zou ik de andere kant op gaan. Iets meer comforting en home cooked zoals een veganistische pasta. Denk aan een ravioli gevuld met paddenstoelen en saus van gepureerde tofu en asperge.”

3. Wat is jouw raarste eetgewoonte?

“Raarste gewoonte? Pff. Overal zout mee naartoe nemen denk ik. Soms vind ik dat er niet genoeg zout in gerechten zit, dus ik heb altijd zout bij me. Ik doe eigenlijk overal zout op. Ik eet zout bij m’n ontbijt, maar ook op m’n ijs. Dus altijd zout bij me hebben is mijn raarste eetgewoonte.”

4. Noem één essentieel product in jouw keuken?

“Eén?! Op dit moment is dat bevroren doperwten. Ik houd van bevroren doperwten, omdat je er zoveel mee kunt. Geplette erwten gooi ik door de guacamole of ik maak erwten op toast. Maar ik gebruik ze ook graag in een stoofpot, in een curry en in een roerbakgerecht. Er zijn eindeloze opties voor bevroren doperwten.”

5. Wat is jouw laatst culinaire ontdekking?

“Hm, ik ben altijd bezig met het verzinnen van nieuwe ideeën en recepten, waardoor ik soms oude ideeën van jaren geleden vergeet. Wat ik op dit moment heb herontdekt noem ik ‘groene blokjes’ die je ook vindt in mijn nieuwe boek. Wat je doet is overgebleven bladgroenten zoals spinazie, of kruiden samen met een klein beetje water mixen in een blender. Het mengsel giet ik daarna in een ijsblokjesvorm en bewaar ik dan in de vriezer. Als ik ze nodig heb voor een recept leg ik het blokje in de pan en roer ik ‘m erdoorheen en klaar – met ook nog eens een prachtige groene kleur, it’s so lovely. Teruggaan naar recepten die ik jaren geleden al eens heb gemaakt is mijn ontdekking.”

YouCanCookThis - Max La Manna
You Can Cook This

> Het nieuwe kookboek ‘You Can Cook This’  van Max La Manna (Uitgeverij Spectrum) is nu te koop voor € 29,99.

Meer uit deze rubriek:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.